Knusktørt i Italia og Kenya - mye vått og vilt ellers på kloden

2017 blir det nest varmeste året i historien.

UTSLAG I ALLE RETNINGER: Issmelting på Grønland, skogbrann i Kroatia, sult/tørke i Kenya og orkanen Irma har vært i nyhetsbildet i år - samtidig.Foto: NASA / Reuters / NOAA / NTB Scanpix.
UTSLAG I ALLE RETNINGER: Issmelting på Grønland, skogbrann i Kroatia, sult/tørke i Kenya og orkanen Irma har vært i nyhetsbildet i år - samtidig.Foto: NASA / Reuters / NOAA / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ikke bare har de fem siste årene vært de varmeste, våteste og villeste på jordkloden under ett.

De ni første månedene i 2017 har vært de tørreste i Italia noen gang i det søreuropeiske landet siden første regndråpe er registrert i historiebøkene.

Også hele Middelhavet-regionen har hatt mindre regn enn gjennomsnittet i perioden januar - september i år - i likhet med prærien i Canada, Somalia, Mongolia, Gabon, India og det sørvestlige Sør-Afrika.

Samtidig har FN-organet Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) registrert en dramatisk nedbørsrekord på den samme vestkysten av Afrika, om lag 5 000 kilometer nord for spissen av Sør-Afrika.

Halvannen meter regn

Over hovedstaden Freetown i Sierra Leone, kom det 1459,2 millimeter regn - nær halvannen meter - i løpet av to uker i august i år. Det utløste voldsomme jordskred i tettbefolkede områder, og mer enn 500 mennesker omkom.

Mens Canada har opplevd tørkesesong, har nabonasjonen rett sør notert på dramatiske uværsrekorder i samme periode:

- for første gang i USAs historie har to orkaner med styrke 4 eller mer kommet over land og kystområdene utenfor i samme år: Harvey og Irma.

TØRKE OG SKOGBRANN: Italia har hatt historiens tørreste år. Her en skogbrann i Val di Susa-regionen 30 kilometer vest for Torino forrige fredag. Foto: Alessandro Di Marco, ANSA/AP/NTB Scanpix.
TØRKE OG SKOGBRANN: Italia har hatt historiens tørreste år. Her en skogbrann i Val di Susa-regionen 30 kilometer vest for Torino forrige fredag. Foto: Alessandro Di Marco, ANSA/AP/NTB Scanpix. Vis mer

- i byen Nederland (17 000 innbyggere) i Texas ble det satt en historisk nedbørsrekord for hele USA: 1539 millimeter regn i løpet av sju dager.

Dette er bare et utvalg av ekstreme vær- og klimafakta fra WMO-rapporten, som blir lagt fram i dag i forbindelse med klimatoppmøtet i regi av FNs klimakonvensjon.

Norge: +1 grad

Meteorologisk institutt har for øyeblikket ikke noen sammenlignbare tall her til lands med den internasjonale statistikken, men har allerede oppsummert vær og temperaturer for oktober i år.

Tallene viser blant annet at oktober i år på landsbasis var en grad varmere enn normalt.

Den nye værfaktarapporten fra WMO viser at årene 2013 - 2017 er klodens varmeste, sammenhengende femårsperiode siden den industrielle revolusjonen på 1800-tallet.

+ 1,1 grad Celsius pluss viser den globale oppvarmingen fra i år tilbake til industri og kullfyring tok fart mot slutten av 1800-tallet.

Januar - september i år var 0,08 grader Celsius varmere enn gjennomsnittstemperaturen på 14,31 grader for 30-års perioden 1981 - 2010.

2017 tegner til å bli det nest varmeste året på kloden sammen med 2015.

Høye temperaturer i overflatevannet i Stillehavet, som utløste stormfenomenet El Nino, gjør 2016 foreløpig til historiens varmeste år.

Kenya: katastrofetørke

2017-statistikken til utgangen av september viser flere store regionale utslag av vidt forskjellige årsaker.

- sørlige deler av Sør-Amerika med Argentina spesielt, vestre deler av Kina og deler av Sørøst-Asia var våtere enn normalt.

- 26 prosent av forventede matforsyninger fra land og hav i utviklingsland ble ødelagt av storm, oversvømmelse og tørke.

- Kenya har erklært 2017 som nasjonalt katastrofeår på grunn av lite regn og vannmangel.

- Uvanlig mye vinterregn i California ble direkte avløst av tørkeperioder, som bidro til at de store skogbrannene fikk utvikle seg utover sommeren og høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer