Knust av bølgene

Her reddes de fire britene som skulle slå den norske robragden fra 1896.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire briter ble i dag reddet opp av sjøen midt ute i Atlanterhavet etter at robåten de satt i ble knust av orkan natt til i dag.

De fire roerne satte ut i fra Newfoundland i båten Pink Lady 30. juni for å forsøke å slå den over 100 år gamle norske rekorden - å krysse Atlanterhavet i robåt på under 55 dager.

Rekordforsøket ble bokstavelig talt knust natt til i dag, da orkan og ni meter høye bølger fikk båten til knekke i to.

- Det neste vi husker er at vi var under vann, og kjempet for å komme oss ut av båtens akterende. Da vi kom oss opp til overflaten kunne vi se at båten var fullstendig knust av en enorm bølge, sa Jonathan Gornall på telefon til den engelske kringkastingen BBC i ettermiddag i fra skipet som reddet deres liv.

Skipet som reddet dem ut av havet, danske «Scandinavian Reefer», tar med seg de skipbruddene til Foynes på vestkysten av Irland. De regner med å være framme mandag.

En av de fire skal ha blitt kraftig nedkjølt, mens en annen fikk lettere hodeskader da båten forliste. Brannmann Mark Stubbs (40), journalist Jonathan Gornall (48), digitalkartleggingsspesialist John Wills (33), og tidligere marinejeger Pete Bray (48), håpet å slå rekorden ved å ro de 3380 kilometerne på mellom 35 og 40 dager. Teamet rodde for veldedighet for å samle inn penger til hjertesaken i Storbritannia.

Rekorden de ønsket å slå var den satt av nordmennene Georg Hardbø og Gabriel Samuelsen som rodde fra New York til Bishops Rock på Scilly-øyene ütenfor Cornwall i England på 55 dager i august 1896. Den eneste som har tangert rekorden er skotten Briton Tom McClean, som rodde ruta for 17 år siden.

De fire klarte å utløse nødpeilesenderen og klatret ombord i en redningsflåte i 02.30-tida natt til i dag. Et redningshelikopter ble sendt ut for å lete, men måtte avbryte oppdraget på grunn av dårlig vær. Kystvakta hadde imidlertid kontakt med dem via satellitttelefon, og sendte ut mayday-signaler til alle skip i nærheten.

- Vi er alle svært takknemlige for å være i live. Det er trist vi ikke klarte det, men i det minste kan vi forsikre oss om at det ikke var noe vi gjorde galt. Du utfordrer moder natur og tar i mot det hun gir tilbake. Denne gangen ga hun oss et dødelig slag, sier Gornall til BBC over telefon.

TAKKER: Eventyrerne hadde satt seg som mål å krysse Atlanterhavet på under 55 dager. Roerne bestod av brannmann Mark Stubbs (40), journalist Jonathan Gornall (48), digitalkartleggingsspesialist John Wills (33), og tidligere marinejeger Pete Bray (48).
REDDET: Her reddes de fire britiske eventyrerne opp av havet, omlag 482 kilometer utenfor Scilly-øyene ved sør-vest-spissen av England.
KNUST: Båten «The Pink Lady» ble knust av bølgene da de havnet i orkan natt til i dag. Mannskapet klarte mirakuløst å redde seg opp i en redningsflåte.