Knust av «Ruby Hjerteknuseren»

- Jeg gir deg alle de pengene du ønsker, jeg dekker deg med gull, men det viktige er at du ikke sier noe til noen

DØMT: Karima El Mahrougs telefonsamtaler ble fellende bevis mot Silvio Berlusconi. Foto: REUTERS/NTB-Scanpix
DØMT: Karima El Mahrougs telefonsamtaler ble fellende bevis mot Silvio Berlusconi. Foto: REUTERS/NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

76 år gamle Silvio Berlusconi er dømt til sju års fengsel og forbud mot å ha offentlige verv på livstid. Han er altså dømt inhabil for alle politiske verv resten av sitt liv. Han kommer til å anke dommen. Fra før av har «Il Cavaliere» - «Ridderen» - en dom på fire års fengsel og fem års forbud mot offentlige verv. Den er anket til øverste - og siste - rettsinstans.

Kjemper for livet Nå kjemper Berlusconi virkelig for sitt politiske liv, sitt medie-imperium, pengebingen sin og sitt ettermæle, skjønt det siste er det etterhvert ikke så mye igjen av, ikke minst etter denne dommen. Berlusconi har alltid brukt politisk makt for å forsvare seg mot domstolene. Nå kan han trekke tilbake sin støtte til den sosialdemokratiske statsministeren Enrico Letta. Da mister Letta flertallet i Senatet, og landet kan kastes ut i regjeringskrise igjen.

Berlusconi har kjempet for sitt politiske liv og sine penger før og vist en mirakuløs evne til å omgå lover og dommer ved hjelp av oppfinnsomme lover, bruk av foreldelsesfrister, uthaling og politisk press. Han er til og med dømt for å ha bestukket en dommer, men den dommen er anket, som vanlig.

Skjule ville fester Berlusconi er i retten i Milano dømt for prostitusjon med mindreårig og maktmisbruk som statsminister. Retten har funnet det bevist at han hadde et betalt seksuelt forhold til marokkanske Marima El Mahroug før hun hadde fylt 18 år. Hun var da en 17 år gammel danser på nattklubb som gikk under navnet «Ruby Hjerteknuseren».

Natta mellom 27. og 28. mai 2010 ringte daværende statsminister Berlusconi fra Paris til politisjefen i Milano. El Mahroug var da blitt arrestert for tjuveri fra ei anna prostituert kvinne. Berlusconi påsto El Mahroug var barnebarn av daværende president i Egypt, Hosni Mubarak, og hun måtte derfor løslates for å unngå diplomatisk skandale.

Ifølge aktor, statsadvokat Ilda Boccassini, var den virkelige grunnen til at Berlusconi ville ha henne løslatt straks, at han fryktet «prostitusjonen organisert i hans villa Arcore» skulle bli avdekket. Men i stedet oppnådde han det stikk motsatte.
 
Ingen overraskelse Det var ingen overraskende dom som ble avsagt i Milano. Også Berlusconi har sett ut som han trodde den ville komme. Og de tre kvinnelige dommerne Giulia Turri, Orsola De Cristofaro og Carmen D'Elia ga aktoratet medhold i tiltalen.

Det er en - sikkert tilfeldig - ironi at Berlusconi blir tiltalt av en kvinnelig statsadvokat og dømt av tre kvinnelige dommere - i hjembyen Milano. Men det som har kommet fram under denne rettergangen, har gjort ubotelig skade på det allerede svekkede omdømmet til Berlusconi. Og det skal ikke bli så lett for ham å vinne fram med en anke.

Taushet mot gaver I en telefonsamtale som politiet avlyttet i oktober 2010, mens Karima El Mahroug ennå var 17 år gammel, sier hun til ei venninne:

- Silvio ringte meg i går og sa til meg: «Jeg gir deg alle de pengene du ønsker, jeg dekker deg med gull, men det viktige er at du ikke sier noe til noen», fortalte hun i telefonen.

Hun fortsatte:

- At jeg drar til huset hans, at vi har vært venner i et år. Folk tenker stygt, tenker at ei pen jente som går til huset til Silvio og han gir 47 000 euro til henne hver uke, er det fordi det er sex, men det er ikke sånn. Han er helt gal etter meg, virkelig gal etter meg.

Mindreårig og utpresser I en annen samtale med en venn sier hun at statsministeren pålegger henne å holde kjeft:

- Må ikke fortelle noe. Min advokat har bedt om fem millioner euro for å holde kjeft, sier hun.

I enda en avlyttet telefon-samtale som er lagt fram, sammenlikner Karima seg med ei anna av de unge jentene som statsminister Berlusconi omgikk, Noemi Letizia, et annet forhold som vakte skandale. Men Karima ser en forskjell på dem:

- Det er bare det at hun er gammel nok, men jeg er mindreårig, sier hun.

Minstealderen for prostitusjon i Italia er 18 år.

Sikkerhetsfare Ikke bare bekrefter dette et allerede dårlig omdømme av en statsminister. Det viser kraftig sviktende dømmekraft. Og det viser en statsminister som er farlig nær, eller over, grensa for hvor han kan utsettes for utpressing, altså en sikkerhetsfare for den italienske staten.

Og det virker som det skal bli veldig vanskelig for Berlusconi å vinne fram med å anke denne dommen. Han har riktignok veldig mange dyktige, dyre, og durkdrevne advokater, men likevel. Han kan neppe klare å endre alderen på Karima på gjerningstidspunktet. Og telefon-samtalen til politisjefen i Milano kommer ingen til å glemme.

- Barnebarnet til Mubarak? Da er jeg dronning Nefertiti, sa aktor Ilda Boccassini, da hun fikk denne burleske historien for øre.

Politisk død? Denne dommen kan ankes, og det gjør Berlusconi. Men fra før er han dømt for skattesvindel i den såkalte Mediaset-affæren i to rettsinstanser til fire års fengsel og fem års forbud mot å inneha offentlige verv. Hvis, når sommeren er over, Kassasjonsretten, som er øverste ankeinnstans i Italia, opprettholder dommen, er Berlusconis politiske liv over — i alle fall i teorien.

I de siste ukene har «Il Cavaliere» holdt hodet lavt. Nå tror politiske iakttakere i Italia at han vil forberede en offensiv i sine fjernsynskanaler for å bevise hvor uskyldig han egentlig er og hvordan dommere og statsadvokater forfølger ham.

Regjeringskrise? Og han vil legge press på statsminister Enrico Letta. Nå støtter Berlusconis parti, Frihetens Folk (PdL), sammen med Demokratisk Parti (PD) statsministeren. Dersom PdL trekker seg fra regjeringssamarbeidet mister Letta flertallet i Senatet, og da kan det være regjeringskrise og bli nødvendig å skrive ut nyvalg.

Silvio Berlusconi har alltid kjempet for å gjøre seg uunnværlig i politikken, og derigjennom på den ene eller den andre måten forsøke å omgå og unngå å bli dømt i retten. Hva han nå finner på vet ingen, og han trenger nok noen runder med sine rådgivere før vi får se hans motangrep, for å gi seg gjør han aldri.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.