Knust av sex-anklager

«Petter» (40) er pappa og skilt. Morsom og kvikk i replikken, men øynene hans er slitne. De bærer preg av sorg og fortvilelse. Uskyldig ble han anklaget for barnesex. Nabojenta beskyldte ham for 12 voldtekter og grov vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Samme jente anmeldte for fire år siden en annen mann for sexovergrep. Denne mannen hengte seg da han ble uskyldig dømt. En tredjemann er også uskyldig anklaget av jenta.

Onsdag 7. januar i år ringte det på mobiltelefonen til «Petter». Det var lensmannen på Nesodden, som ville vite hvor han var. «Petter» måtte umiddelbart komme til lensmannskontoret.

- Jeg ble først forbannet, var det ekskona mi som hadde gått til politiet? Vi var skilt, og forholdet var da noe anstrengt. Nei, jeg var anklaget for det mest nedverdigende et menneske kan få på seg. Jeg skulle ha voldtatt et lite barn. Nabojenta, som da var 15 år gammel. Jeg skulle ha tvunget henne til sex, sier «Petter» stille.
Telefonen fra lensmannsbetjenten kom mens «Petter» satt på trikken i Oslo.

- Heldigvis gikk jeg rett til advokat Ellen Haugsrud i advokatfirmaet til høyesterettsadvokat Tor Erling Staff og ba om hjelp.

Sammen med en av advokatfullmektigene reiste «Petter» til lensmannskontoret på halvøya sør for Oslo.

Da de kom dit, ble «Petter» gjort kjent med sakens innhold. Han fikk umiddelbart beskjed om at han var pågrepet og siktet for 12 voldtekter mot nabojenta. «Petter» ble kjørt rett til politihuset på Ski og kastet på glattcelle.

Justismord

- Det var som et spark i magen. Jeg var målløs. Nærmest forsvarsløs. Jeg visste jo at det bare var løgn, men politiet trodde ikke på meg. De trodde at jeg virkelig hadde forbrutt meg, sier 40-åringen rolig mens han bruker hendene til å gestikulere hva han mener om beskyldningene.

I dag vet «Petter» at han ikke var førstemann nabojenta anklaget for sexovergrep og ødela livet til. For fire år siden anklaget jenta, som da var 12 år gammel, en 66 år gammel enslig kystfisker fra Senja for groteske sexovergrep (omtalt i Dagbladet sist søndag). Olav ble dømt til tre år og tre måneders fengsel. Ingen trodde på ham. Dagen før Olav skulle inn til soning fant han fram tauet og hengte seg. I dag - fire år etter anklagene - er det dokumentert at beskyldningene var grunnløse. Et nytt justismord i Norge.

- Sommeren 1997 flyttet vi inn i en rekkehusleilighet på Nesodden. Bare noen få kilometer fra vårt forrige hjemsted. Det ble starten på mitt livs helvete, sier «Petter» ettertenksomt. I naboleiligheten bodde en familie nordfra, som hadde flyttet inn et år i forveien. Ifølge «Petter» var de hyggelige og greie mennesker. Det virket i hvert fall slik.

Ville være kjæreste

Eldstesønnen til «Petter» er like gammel som nabojenta. De to ungdommene vanket litt sammen og flere ganger kom den nå 16 år gamle jenta og banket på døra. Ofte fikk hun komme inn til sønnen til «Petter».
- Hun ville på død og liv være kjæresten hans. Men det ville ikke sønnen min. Jeg vet ikke, kanskje ligger motivet for hvorfor hun seinere anklaget meg for voldtekter nettopp der. Et par dager etter nyttårsaften ble lensmannen på Nesodden kontaktet. Den 16 år gamle jenta ville anmelde naboen. Anklagene var grove. «Petter» skulle ha mishandlet henne. Brukt vold mot henne og voldtatt henne 12 ganger. I anmeldelsen ble de påståtte ugjerningene beskrevet i detalj. Datoer og nøyaktig sted for ugjerningene ble beskrevet. Flere brev jenta hadde skrevet til venninner, et hatbrev som hun hevdet å ha sendt en kopi av til «Petter», ble vedlagt. Et dikt om venner som sviker, mangelen på en rettferdig Gud, og dulgte trusler om at hun i fortvilelse ville ta sitt eget liv, ble overlevert politiet.

Utstøtt og forlatt

«Petter» som i mange år har bodd på Nesodden, og som hadde en rimelig stor omgangskrets, fikk merke hva det vil si å få stemplet sexforbryter i panna.

- Nesodden er et lite sted. De fleste kjenner hverandre. Plutselig var jeg utstøtt. Jeg merket de stirrende øynene. Folk sluttet å hilse, da jeg etter tre dager i varetekt og en uke borte, kom hjem. «Petter» fikk forbud i retten mot å oppholde seg i rekkehusleiligheten - hans eget hjem - i en uke etter at han ble løslatt fra varetekt søndag 11. januar.

- Jeg har hatt mange rare tanker. Fortvilelsen har vært der hele tida. Jeg bestemt meg for ikke å gi opp, politiet og nabojenta skulle ikke få knekke meg, sier «Petter».
Om det var ille for «Petter», var det ikke bedre for eldstesønnen. Han trodde på faren sin, men usikkerheten, fortvilelsen og ensomheten var der.

- Politiet avhørte sønnen min to ganger. De avhørte skolevennene hans. Alle fikk vite det, faren hans var en sexforbryter, sier «Petter».

Måtte bevise uskyld

Advokat Ellen Haugsrud var i mange år en av sjefene i påtalemydigheten. Hun satt da på den andre siden av bordet, som anklager i straffesaker. I dag er Ellen Haugsrud skremt.

- Jeg hørte på min klient. Jeg trodde på ham. Tidlig forsto jeg at han var uskyldig, men det er et tankekors at «Petter» like gjerne kunne ha blitt dømt. Uskyldig dømt, for noe han ikke hadde gjort, sier advokat Ellen Haugsrud.
Politiet trodde ikke på 40-åringen. De var sikre på at de hadde med en barnemisbruker å gjøre. Først etter flere uker begynte tvilen å melde seg hos etterforskerne. To av de 12 voldtektene stemte ikke. De ble også klar over at jenta tidligere hadde anmeldt menn for sexovergrep.

- Jeg hadde av en eller annen grunn tatt vare på en billett. Billetten var fra bursdagen min 23. november. Den dokumenterte at jeg hadde vært et helt annet sted enn hva nabojenta hevdet. Nyttårsaften skulle jeg også ha voldtatt henne. Heldigvis hadde jeg vært sammen med bandet jeg spiller i. De kunne bevise at jeg måtte være uskyldig. Først da tror jeg politiet forsto at noe ikke stemte, sier «Petter».

Ødelagt liv

Forrige mandag ringte advokat Ellen Haugsrud på nytt til politiet. Hun purret dem.

- Vi ba om en avklaring. Da fortalte politiet at saken mot «Petter» skulle henlegges og at anklagene var grunnløse.

- Glad er feil ord. Kanskje er jeg lettet, jeg vet ikke helt hva jeg føler, sier «Petter». Men han er sikker på at han og eldstesønnen skal flytte, de orker ikke bo vegg i vegg med jenta som anklaget ham for groteske overgrep.
- Ingen har kommet til meg og bedt om unnskyldning. Hun klarte nesten å ødelegge livet mitt. «Petter» vet ikke hvilke ord han skal bruke om jenta som anklaget ham.

- Hun har problemer. Hun klarte nesten å ødelegge livet mitt, sier han. Han har allerede anmeldt den 16 år gamle jenta og hennes foreldre for falsk anmeldelse. Nå vil han kreve erstatning.

USKYLDIG: «Petter» ble uskyldig anklaget for å ha voldtatt og sexmisbrukt nabojenta. - Jeg var forsvarsløs. Forrige mandag fikk advokat Ellen Haugsrud melding fra politiet at de nå hadde avslørt at jenta hadde fabrikkert påstandene mot «Petter».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer