Knust av småfolket

Kjell Inge Røkke forsøkte så tappert han kunne å skjule skuffelsen etter sitt livs nederlag. Samtidig jublet Kværners småaksjonærer over å ha stoppet finansmannens raid av selskapet. I dag starter Røkke arbeidet med revansjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er verken sure, sinte eller bitre, bedyret Kjell Inge Røkke før han tok bakveien ut av Kværners generalforsamling.

Men ansiktet fortalte en annen historie da han med kjæresten Celina Midelfart i nabosetet forlot Gamle Logen i sin svarte og rådyre Audi S8. Kjell Inge Røkke vil aldri glemme gårsdagens nederlag.

Reiste seg i glede

Med knappest mulig flertall vant Almskog-fløyen kampen om hvem som skal sitte i Kværners styre i året som kommer. Røkke ønsket å bytte ut samtlige styremedlemmer, for på den måten å sikre at Kværner blir slått sammen med Aker Maritime. Men den gang ei.

Oppildnet av kamplystne småaksjonærer, mindre fondsforvaltere og selskapets tillitsvalgte sa Kværner-flertallet nei til Røkkes hjemmesnekrete styreforslag med 40 millioner mot 37,5 millioner stemmer.

Splittet Kværner

Da avstemningsresultatet ble kjent, reiste halve salen seg og applaudert høylytt og nærmest vantro i flere minutter. Røkke satt musestille.

Deretter ble den seiersvante moldenseren nærmest presset til en ørliten innrømmelse:

- Vi får se på dette som et midlertidig setback, sa han og slo fast det alle kunne lese ut av avstemningstallene: Kværner er et selskap i stor splittelse.

Nederlaget betyr at det er satt en foreløpig stopper for Røkkes planer om å slå sammen Kværner og Aker Maritime. Men Røkke, som ved sin kontroll i Aker Maritime indirekte er Kværners desidert største aksjonær, har neppe tenkt å gi seg. Han kan når som helst innkalle til ny generalforsamling dersom han ønsker det. Ingen bør bli overrasket om det skjer relativt snart.

Milliardtap

Men foreløpig vil Røkke tenke: - Vi får få oss noen timer søvn og se på verden i morgen tidlig. Den ser sikkert fin og blå ut.

I dag kommer Kjell Inge Røkke og hans hoff av medarbeidere til å starte arbeidet med å finne en vei ut av uføret. De enorme oppkjøpene Aker Maritime har gjort i Kværner har kostet finansmannen og de øvrige aksjonærene dyrt. Svært dyrt. Et tap på 300 millioner er allerede realisert. På papiret har de tapt ytterligere 700 millioner.

Det blir fort en milliard av slikt. - Det har vi balanse til å tåle, slår Røkke tørt fast.

I tillegg til at 7000 småaksjonærer bidro til å vippe flertallet over på konsernsjef Kjell Almskogs side, var det Gjensidige Nor-eide Avanse som indirekte avgjorde slaget. Fondsdirektør Arnfinn Kirkenes kom til generalforsamlingen med rundt 1,7 millioner aksjer, men valgte å være nøytral da det avgjørende slaget sto.

- Verken valgkomiteen eller Røkkes forslag representerte etter vårt syn alle aksjonærene. Derfor stemte vi blankt i dag, sier Kirkenes.

Blid Røkke-refser

Folketrygdfondets direktør Tore Lindholt, en av landets mest innbitte Røkke-kritikere, strålte av glede etter avstemningsresultatet.

- Mobiliseringen blant småaksjonærene forteller at en del av dem har forstått mer enn mange ledere her i landet, sa Lindholt.

Lindholt mener resultatet er en seier for småaksjonærene, selskapet, de ansatte og aksjemarkedet generelt.

- Kanskje kan det bringe litt sunnhet i form av fokus på langsiktighet inn i markedet.

Småfolk i mengdevis

Aksjesparerforeningens direktør, Knut Traaseth, var også storfornøyd med småaksjonærenes innsats. I alt 11 millioner aksjer, og dermed like mange stemmer, fikk Almskog & co disponere fra trofaste småaksjonærer.

- Dette viser at det nytter for småaksjonærer å mobilisere mot de store. Hadde oppmøtet vært normalt i dag, hadde Røkke vunnet, sier Traaseth.

NEDERLAGET: Med en gang avstemningsresultatet var klart, reiste Kjell Inge Røkke seg og forlot salen.
SKULLE FEIRE: En smørblid Kværner-sjef, Kjell Almskog, skulle ta seg et glass, mens Kjell Inge Røkke (bak) bare ville vekk.