- Knust av sorg

Familiene til de drepte studentene Yuhang Wu (21) og Ningyan Yu (22) er knust av sorg. Nå vil de til Norge og hente sine døde barn hjem til Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kom fra Kina for å studere, og fant kjærligheten. På en sparsomt møblert hybel på St. Hanshaugen ble de brutalt drept. Yuhang Wu og Ningyan Yu ville bli instrumentbyggere, i stedet ble de ofre i eindrapsgåte. Familiene i Fuqing City i Fujian-provinsen i Kina er knust av sorg, og ønsker nå å komme til Norge for å hente sine døde barn.

Snakket med datteren

- Vi er fra oss av sorg. Vi ønsker nå å dra til Norge for å hente datteren vår hjem, sier Jianqyan Yu, Ningyan Yus far, til ei lokal avis. På bildet i avisa gråter han.

- Jeg snakket sist med min datter 12. februar. Etter det har vi ikke kunnet komme i kontakt med henne, sier faren.

Ningyans mor kommer fra Taiwan, og familien tilhører middelklassen. Yuhang Wu kommer fra en rikere familie.

- Vi er fryktelig lei oss, og har ikke sovet på tre dager. Nå ønsker vi bare å reise dit og hente sønnen vår hjem, sier Wus familie til lokalavisa. De ønsket ikke å gi noe ytterligere intervju i saken.

Ifølge den kinesiske ambassaden jobbes det med å få familiene til Norge i løpet av uka. Familiene fikk vite om drapene få dager etter at det ble kjent. Yuhang Wus fetter bor i det samme studenthuset som de avdøde, og varslet sin familie.

Studentformidlere

De to studentene kom til Musikk Instrument Akademiet gjennom en kinesisk studentformidlingsagent i København. Studentagenter er et velkjent fenomen i Kina. De skaffer studenter til skoler i utlandet og tar prosenter av skolepengene fra studentene.

De to kineserne betalte hver 36000 kroner for det første årets skolegang. Dette betalte de før de forlot Kina.

Agentsystemet har blitt anklaget for å utnytte studentene. En rekke av studentene som agentene skaffet til skolen, oppfylte ikke kravene om engelskkunnskaper. Noen av studentene trodde de kom til en musikkskole eller språkskole, men fant ut at de var lurt da de kom til Sarpsborg. Av 30 rekrutterte studenter er bare 16 igjen på skolen. Ei jente reiste hjem til Kina like etter at hun fant ut at skolen ikke var en språkskole.

Yuhang Wu snakket ikke godt nok engelsk til å begynne på instrumentbyggerskolen, så han har studert engelsk og norsk på skolen siden september.

- Dette agentsystemet er bare søppel, og vi har brutt all kontakt med agentene. Hvorfor skal studentene betale for at noen skal fylle ut et søknadsskjema for dem? sier pressetalskvinne Grete-Elisabet Haaland ved skolen.

Ee elsket musikk

Det unge paret bodde i Sarpsborg i en periode før de flyttet til Oslo i januar.

Både Wu og Yu hadde fullført teknisk videregående i hjemlandet. Yu underviste i kinesisk i skolen. På hjemmesiden til Musikk Instrument Akademiet fortalte hun at hun elsket musikk, og ønsket å bli en fremragende pianobygger. Hun deltok på et innføringsprosjekt på skolen, der ei gruppe studenter bygget hver sin vindharpe.

Begge de drepte kom fra Fuqing, en by i kystprovinsen Fujian i Sørøst-Kina. Folk fra Fuqing city har tradisjonelt ofte emigrert til andre land for å prøve lykken. Over 600000 Fuqing-innbyggere bor i 76 andre land.

DREPT: Ningyan Yu planla ifølge kinesiske kilder å reise til Kina og gifte seg med Yuhang Wu.
MINNES: Medstudenter ved Musikk Instrument Akademiet tente lys og mintes de to drepte i går.