TUNGE DAGER: Lærer Marta Eidskrem har hatt det tøft etter at Magnus Marsdal kom ut med boka «Kunnskapsbløffen», der hun mener at Grorud skole og hennes henges ut som juksemakere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TUNGE DAGER: Lærer Marta Eidskrem har hatt det tøft etter at Magnus Marsdal kom ut med boka «Kunnskapsbløffen», der hun mener at Grorud skole og hennes henges ut som juksemakere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Knust etter anklager om juks

De ble Norges flinkeste elever. Nå vurderer lærere å sykmelde seg etter anklager om juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grorud skole i Oslo føler seg rett og slett uthengt som juksemakere i Magnus Marsdal-boka «Kunnskapsbløffen».

Gladsak - Hadde jeg vært lærer på en vestkantskole, hadde det aldri blitt stilt spørsmål ved resultatene våre. Men siden elevene er fra Groruddalen i Oslo, blir vi mistenkeliggjort. Jeg har mistet gnisten, det har vært veldig tungt.

Lærer Marta Eidskrem har tårer i øynene når hun snakker om hvordan livet som lærer har vært de siste ukene. I fjor ble 5. klassingene hennes på Grorud skole feiret som landets beste sammen med Jar skole i Bærum.

- Endelig var det en gladsak fra Groruddalen, som viser at det ikke alt er negativt her, sier Marta.

De fantastiske resultatene på Grorud skole vakte oppsikt. Blant lærere landet rundt og i nærmiljøet. Flere hvisket om at noe måtte være galt med resultatene. Hvordan er det mulig å få elever fra Groruddalen til å bli landets beste? Har de jukset?

- Sårt I august kom Magnus Marsdal ut med boka «Kunnskapsbløffen», der en passasje i boka handler om nettopp Grorud skole. Rektor Hardis Nyheim blir sitert på at elevene drillet på prøvene i sommerferien.

I neste avsnitt siteres lærerne på naboskolen Nordtvedt på at det ikke er «fair play» i Osloskolen. At drillingen «blir en form
for akademiske steroider», før de rett ut sier at det jukses.

SUPERKLASSE: Erlend Johnsrud Karlsen og Thiveka Satheeskumar (begge 11) er to av elevene i superklassen på Grorud skole, som lærer Marta Eidskrem har ansvar for. Ingen av dem er veldig glad i de nasjonale prøvene, som kåret dem til Norges beste 5.-klasse i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SUPERKLASSE: Erlend Johnsrud Karlsen og Thiveka Satheeskumar (begge 11) er to av elevene i superklassen på Grorud skole, som lærer Marta Eidskrem har ansvar for. Ingen av dem er veldig glad i de nasjonale prøvene, som kåret dem til Norges beste 5.-klasse i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Lærerne på naboskolen navngir ikke Grorud skole som juksemakere, men det er slik det oppleves for Marta og de andre på skolen.

Tillitsvalgt Hilde Pedersen bekrefter at det har vært mye snakk om Grorud skoles resultater i pausene når tillitsvalgte på flere skoler møtes.

Hun forteller videre at det har vært mange tårer blant lærerne som har hatt supergruppa med Grorud-elever. Flere har også vurdert å sykmelde seg.

- Resultatene våre blir dratt i tvil. At våre elever liksom ikke være så gode som de faktisk er, opplever jeg som sårende overfor de elevene som vi vet er kjempedyktige, sier Marta.

Skyhøyt Marta har hatt elevene fra 1. klasse, og alle på Grorud skole har visst hele tiden at elevgruppa er noe helt spesielt. De har scoret skyhøyt på kartleggingsprøvene hvert eneste år, men Magnus Marsdal tok aldri kontakt med Grorud skole for å spørre hvordan det kunne ha seg at Norges beste femteklassinger befant seg øverst i Groruddalen.

Hun avviser også fullstendig at de har lagt bort pensum i andre fag for å øve på prøvene.

Trente på prøvene Erlend Johnsrud Karlsen og Thiveka Satheeskumar er to av elevene i «Norges beste klasse». Thivekas foreldre er fra Sri Lanka, og hun forteller at hun var blant dem som jobbet med skolearbeid i sommerferien på grunn av de nasjonale prøvene.

«KUNNSKAPSBLØFFEN»: Magnus Marsdal er tilknyttet den radikale tankesmia Manifest Analyse. I boka «Kunnskapsbløffen» forsøker han å dokumentere at det jukses med de nasjonale prøvene og at det er store forskjeller på hvordan skolene forbereder elevene før prøvene og hvordan de brukes. 
Foto: Steinar Buholm /Dagbladet.
«KUNNSKAPSBLØFFEN»: Magnus Marsdal er tilknyttet den radikale tankesmia Manifest Analyse. I boka «Kunnskapsbløffen» forsøker han å dokumentere at det jukses med de nasjonale prøvene og at det er store forskjeller på hvordan skolene forbereder elevene før prøvene og hvordan de brukes. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet. Vis mer

- Jeg er ikke så glad i de nasjonale prøvene, for da må jeg gjøre skolearbeid i ferien, sier Thiveka.

- Men blir du ikke flinkere når du øver?

- Jo, spesielt er det fint at jeg blir flinkere i engelsk, siden jeg har familie som bor i andre land, sier jenta.

Erlend forteller hvordan klassen jobbet i forkant av prøvene som kåret dem til norgesmestere.

- Vi brukte mye tid på å gjøre tidligere prøver. I tillegg trente jeg hjemme på oppgavene.

- Er det ikke viktig at foreldrene følger opp skolearbeidet?

- Ja, de sier at det er viktig å få en bra utdannelse. Da får man en god jobb og et godt liv.

Får foreldrestøtte Hilde Henriksen og Ellinor Trollebø var foreldrerepresentanter i superklassene på Grorud skole i fjor. De reagerer på det også de oppfatter som jukseanklager mot skolens fantastiske resultater, og skryter av Marta og de andre lærerne.

- Jeg føler meg veldig priveligert som har hatt gode lærere for barna mine som har gått på Grorud skole, sier Ellinor som er mor til en elev i Martas klasse.

Totalt har Ellinor hatt fire barn på Grorud skole og hun er kjempefornøyd med opplegget på skolen. Hilde forteller at de fleste i klassen kunne lese allerede til jul i første klasse.

- Det å støtte elevene og forberede dem til de nasjonale prøvene, er det juks? spør Hilde.

Ellinor mener de nasjonale prøvene er med på å heve elevene.

- De nasjonale prøvene er med på å gjøre det kult å være god.

ENGASJERTE: Hilde Henriksen og Ellinor Trollebø (t.h) var foreldrerepresentanter i 5. klasse i fjor. De støtter lærer Marta Eidskrem og Grorud skole mot anklagene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ENGASJERTE: Hilde Henriksen og Ellinor Trollebø (t.h) var foreldrerepresentanter i 5. klasse i fjor. De støtter lærer Marta Eidskrem og Grorud skole mot anklagene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer