Knust på to år

Han var i posisjon til å bli landets mektigste næringslivsleder. Så ble de snuskete opsjonsavtalene avslørt -og tidenes nedtur var igang. I går ble Åge Korsvold (54) politianmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To måneder og to dager tok det. Her er den utrolige historien:

21. september: Åge Korsvolds store dag. Orklas aksjonærer har krevd opprydning i styret, og avklaring av konsernsjef Jens P. Heyerdahls rolle i forbindelse med salget av en stor aksjepost. Den velrenommerte Storebrandsjefen Åge Korsvold utpekes til styreformann. Han er mannen som skal finne svar -og gjenopprette Orklas gode navn og rykte.

27. september: Åge Korsvold leder sitt første styremøte i Orkla, men etter seansen er ikke kobbelet av pressfolk det minste interessert i å snakke om Heyerdahl eller den mystiske Skandia-posten. De vil vite om Korsvolds sterkt rabatterte opsjonsavtaler, kjøpt av Stein Erik Hagen-kontrollerte Steen & Strøm. Avtalene ble avslørt i media samme dag. Korsvold finner åpenbart saken ubehagelig, men vil ikke kommentere. I realiteten falt bunnen ut av karrieren hans denne hustrige onsdagen i september.

3. oktober: Kredittilsynet har gått inn i opsjonssaken, og konkluderer raskt med Korsvold omfattes av reglene for egenhandel, og at opsjonene han har kjøpt av Steen & Strøm er i strid med verdipapirloven. Det hjelper ikke at Korsvold i et desperat forsøk på å redde karrieren annulleres begge opsjonsavtalene med Steen & Strøm. Saken skal legges fram for Kredittilsynets styre, og kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo utelukker ikke at saken kan bli oversendt Økokrim.

4. oktober: Rak i ryggen, men stram i maska, entrer Åge Korsvold Felix konferansesenter på Aker Brygge for å fortelle at han er kastet som konsernsjef i Storebrand. De siste dagene har vært et rent helvete. Dagbladet har avslørt at han bor gratis i Storebrands representasjonsbolig. Dagens Næringsliv har fulgt opp med opplysningen om at han bor der sammen med sin gravide samboer, Anita Bemer. Bemer har for øvrig gjort lynkarriere i selskapet etter at hun møtte Korsvold. Begeret er fullt. Styret ber ham om å gå.

-Dette er en trist dag, sier Korsvold til Dagbladet på vei ut etter pressekonferansen.

9. oktober:Uten tillit til å fortsette som konsernsjef i Storebrand, er det bare et tidsspørsmål før han også trekker seg fra det prestisjetunge vervet som styreformann i Orkla. Men Korsvold nøler med å offentliggjøre avgjørelsen. Først 9. oktober bekrefter han det alle har skjønt: Han går av som styreformann, bare 18 dager etter at han ble valgt. Han innser at opsjonsskandalen gjør det umulig for ham å lede granskingen av konsernsjef Jens P. Heyerdahl i Orkla.

23. november: Kredittilsynets styre har ferdigbehandlet opsjonssaken, og kommet til at Korsvold må anmeldes til Økokrim. Blir han dømt risikerer han inntil ett års fengsel.

-Det er en god løsning at Økokrim får anledning til å etterforske saken på en grundig og objektiv måte, uttalte Åge Korsvold i en pressemelding i går. Han kan fortsatt ikke se at han har gjort noe ulovlig.

Skjebnens ironi

Åge Korsvold har vært kjent som en lynende intelligent, sjarmerende og hyggelig bedriftsleder. Da han noe overraskende ble hentet inn som konsernsjef i Storebrand i 1994, løftet han den moralske fanen høyt og sa han ville ta et oppgjør med grådighetskulturen.

Ironisk nok feltes han i høst på grunn av gode og påstått ulovlige opsjonsavtaler, kombinert med andre uheldige disposisjoner.

Korsvold startet karrieren som konsulent i Storebrands investeringsavdeling i 1972. Siden jobbet han flere år som sjef for Orklas investeringsdivisjon, hvor han rapporterte til Jens P. Heyerdahl. De to har vært venner i business og fritid i mange år, men det nære kameratskapet fikk seg en real knekk i 1997. Da torpederte Orkla Korsvolds drøm om å fusjonere Kreditkassen og Storebrand - og skape finanskonsernet Christiania.

I høst så Korsvold ut til å klatre forbi Heyerdahl på maktstigen, da han i tillegg til toppjobben i Storebrand ble valgt til styreformann i Orkla. Så raknet alt sammen. Fordi han spedde på millionlønna med gunstige opsjonsavtaler.

<B>PÅ TUR NED:</B> To måneder og to dager etter at han ble hyllet som Orklas nye styreformann, sitter Korsvold tilbake uten jobb og sentrale styreverv.