Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knust raner ba Gjermund (90) om unnskyldning

SKIEN (Dagbladet): - Ord kan ikke gjøre dette godt igjen. Beklager for det som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa en 24 år gammel voldstiltalt til sitt offer Gjermund Sauer (90) under rettens påhør i Skien i går.

- Snilt å høre det, da. Vi får si det sånn, svarte den gamle.

Den stygge voldssaken fikk stor oppmerksomhet i media da den var én av mange stygge voldsepisoder på kort tid i fjor høst. Flere snakket om en ny voldsbølge. Og da 24-åringen kort tid etter pågripelsen ble løslatt fra varetekt, protesterte høyresida i det politiske Norge.

Målbåret av Høyres Ingvald Godal ble daværende justisminister Aud-Inger Aure bedt om å se på saken, da man hevdet at løslatelsen var i strid med folkets rettsoppfatning.

Oppgjøret

I går var oppgjørets time kommet: Den 24 år gamle voldstiltalte satt hele tida og så ned under hovedforhandlingen da ugjerningen han står tiltalt for ble rullet opp for byretten.

Han husker lite eller ingenting av innbruddet hjemme hos Sauer tidlig om morgenen den 2. november i fjor på Findal i Skien.

Det var på morgenkvisten at Sauer ble vekket av at noen var på døra hans og ville inn. Sauer var alene. Han gikk til døra, men hadde sikkerhetslenka på. Mannen ville inn, noe Sauer nektet ham.

Da skal Sauer ha fått klar beskjed om at dersom han ikke lukket opp frivillig, ville inntrengeren knuse døra.

Så skjedde også, men før tiltalte kom seg inn rakk 90-åringen å varsle politiet.

Det er uklart hva 24-åringen var ute etter, beruset som han var av alkohol og trolig også av stoff. At det har dreid seg om et innbrudd, levner vitneforklaringene ingen som helst tvil om.

I bakken

Av gårsdagens bevisførsel ble det klart at tiltalte kom inn sekunder etter at offeret hadde rukket å ringe politivakta i Skien.

Voldsmannen skal ha lagt 90-åringen i bakken, satt seg oppå ham og slått ham i ansiktet en rekke ganger. Angivelig med knyttet hånd. Han ble påført slagskader over store deler av hodet samt flere ribbeinsbrudd.

Mannen var døden nær da han ble rammet av hjertestans på sykehuset kort tid etter udåden.

Politiet pågrep tiltalte like utenfor huset til Sauer.

Ødelagt for livet

Den angerfylte voldsmannen kunne i går ikke redegjøre stort for udåden:

- Jeg husker lite av det som skjedde. Jeg er svært lei for det, sa den unge voldsmannen til retten i går.

Han ga ingen fyldestgjørende forklaring på innbruddet og den rå voldsbruken. Han forklarte imidlertid at han ikke tålte alkohol og særlig ikke sprit, noe han angivelig hadde drukket forut for den rå handlingen. Mannen skal også ha vært stoffmisbruker.

24-åringen er tiltalt for innbrudd, trusler og legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Bare for sistnevnte handling risikerer den unge mannen seks års fengsel.

90-åringen, som klarte seg godt på egen hånd fram til overfallet, ble kjørt inn og ut av rettssalen i rullestol, lemlestet for livet etter møtet med 24-åringen.

Aktor la i går ned påstand om ett år og seks måneders fengsel for den unge mannen.