Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knust Sponheim er ute av Stortinget

Nå trekker han seg som partileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Valgdagsmålingen klokka 21.00 viste 4,5 prosent for Venstre og partiet balanserer helt på sperregrensen.
Sponheim ble møtt med trampeklapp da han ankom valgvaken i Oslo, men det var en skuffet Sponheim som uttalte seg til pressen:

- Dette blir jævlig dårlig ser det ut til. Jeg er lamma og jeg forstår ikke helt hva som har skjedd. Dette er trist. Norge hadde fortjent bedre tall for Venstre enn det vi ser akkurat nå.

Sponheim varsler at han trekker seg som partileder.

- Jeg er ferdig som partileder i Venstre, sa Sponheim.

Han sier han kommer til å trekke seg ved det førstkommende landsmøtet til våren. Selv om han ikke forstår hva som har skjedd med partiets opplsutning, så forsøker han å forklare:

- Vi har utfordret ytterpunktene som har kappsprunget om å jage uskyldige asylsøkere ut av landet.

- Vi har tatt upopulære standpunkter. Jeg tror det har skjedd noe i helga hvor usikre venstrevelgere har gått over til det rødgrønne.
Det er trist.

Takker kolleger
Samtidig takker han sine partikolleger. Han minner om at de har få ressurser og han er stolt over hva partifolket har bidratt med i valgkampen.

- Vi er partiet som tør å gå foran mange andre, og som tør tegne en kurs. Jeg er stolt av at vi kan stå der. Takk skal dere ha. Vi får håpe resultatet bedrer seg og at vi får folk på Stortinget, sier Sponheim, som er svært skuffet i kveld.

Han trekker seg som partileder hvis Venstre havner under sperregrensa.

- Jeg bærer ansvaret, sier han.

Siste prognose for Venstre viste en enda større nedgang.
Mandatfordelingen viste at partiets leder Lars Sponheim mister sitt mandat for Hordaland. Sponheim er ikke på plass på valgvaken til Venstre på Folk i Folketeaterpassasjen ved Youngstorget i Oslo.

Sviktet av sine egne
Velgerne i Venstre-kommunen Ulvik farer ikke pent med sin stortingspolitiker.

Valgresultatene som oppdateres live på Dagbladet.no, viser at Sponheim har mistet oppslutning i sin hjemkommune.

Fem prosent færre har stemt på Venstre-lederen enn ved forrige stortingsvalg. 98 har stemt på Sponheim, dermed fikk han totalt 15 prosent.
Han er ventet en gang rundt 22.30.

- Det er altfor tidlig å konstatere at han er ute. Vi vil selvfølgelig gjerne ha ham på Stortinget, sier nestnestleder Ola Elvestuen til Dagbladet.

- Nå får vi vente og se hvordan det går. Jeg vet ikke noe mer enn deg.

- Hva vil det bety for partiet om han ikke kommer inn på Stortinget?

- Vi vil selvsagt ha ham med.

- Trist
- Det er veldig trist at Lars Sponheim trekker seg som partileder, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Var det et riktig valg å trekke seg nå?

- Det er hans valg, sier hun.

Hun ble overrasket da hun fikk nyheten.

- Det var aldri noe tema at han skulle trekke seg. Vi hadde aldri forutsett at valget ser ut til å gå så dårlig, sier Grande.

Hun sier det er altfor tidlig i å spekulere i ny leder.

- Hans valg
Abid Raja fikk ikke med seg at Sponheim varslet sin avgang, og fikk nyheten av Dagbladet.

TREKKER SEG: 
Venstres leder Lars Sponheim etter å ha holdt sin tale under Venstres valgvake på restaurant Folk i Folketaterbygningen i Oslo mandag i anledning stortingsvalget 2009. Sponheim trekker seg som leder for partiet etter et dårlig valgresultat.
Foto: Erik Johansen / Scanpix
TREKKER SEG: Venstres leder Lars Sponheim etter å ha holdt sin tale under Venstres valgvake på restaurant Folk i Folketaterbygningen i Oslo mandag i anledning stortingsvalget 2009. Sponheim trekker seg som leder for partiet etter et dårlig valgresultat. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer

- Jeg hørte ikke at han sa det, men det er en realitet vi må forholde seg til. Dette er ene og alene hans valg, sier Raja til Dagbladet.

Han sier at Sponheim vil etterlate seg et tomrom i partiet.

- Han har alltid spredd humør og har replikkene som overgår alle andres, sier Raja, som heller ikke ønsker å spekulere i hvem som bør ta over.

- Det er opp til nominasjonskomiteen, sier han.

TRIST: - Vi har tatt upopulære standpunkter. Jeg tror det har skjedd noe i helga hvor usikre venstrevelgere har gått over til det rødgrønne. Det er trist, sier Lars Sponheim.
TRIST: - Vi har tatt upopulære standpunkter. Jeg tror det har skjedd noe i helga hvor usikre venstrevelgere har gått over til det rødgrønne. Det er trist, sier Lars Sponheim. Vis mer
ANSVARET: - Jeg bærer ansvaret, sier Lars Sponheim. Foto: TORBJØRN GRØNNING
ANSVARET: - Jeg bærer ansvaret, sier Lars Sponheim. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Foto: TORBJØRN GRØNNING
Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
- JÆVLIG DÅRLIG: - Dette blir jævlig dårlig ser det ut til. Jeg er lamma og jeg forstår ikke helt hva som har skjedd, sa Sponheim på valgvaken. Foto: TORBJØRN GRØNNING
- JÆVLIG DÅRLIG: - Dette blir jævlig dårlig ser det ut til. Jeg er lamma og jeg forstår ikke helt hva som har skjedd, sa Sponheim på valgvaken. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling