Knust Veronica rett i fengsel

- Hun sier hun ikke vil leve lenger, sier Veronica Orderuds forsvarer Heidi Ysen. Veronica og Kristin Kirkemo Haukeland ble bragt tilbake til fengslet like før klokka 19. De ble møtt med høylydte rop fra de andre innsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 17.30 gikk Veronica og Per Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød over i historien som skyldige i den mest omtalte drapssaken i Norgeshistorien.

Per og Veronica valgte å tilbringe den siste tiden sammen på pauserommet. I herredsretten måtte Veronica følges ut midt under opplesingen av dommen da hun skjønte hvor det bar. I dag orket hun ikke møte juryen.

Rett før klokka 19 ble alle de fire trippeldrapsdømte ført tilbake til sine fengsler. Denne kvelden får de trolig ikke besøk fra andre enn sine forsvarere.

Skjulte hodet

Kristin Kirkemo Haukeland og Veronica Orderud var tilbake på Bredtveit fengsel klokka 19.10. Veronica Orderud satt i baksetet på politibilen, mens hennes forsvarer Heidi Ysen holdt hardt rundt henne og skjulte hodet hennes, skriver NTB.

Orderud gikk først inn i fengselet sammen med sin forsvarer, mens Kristin Kirkemo Haukeland ble sittende i bilen til de to var vel innenfor dørene.

Like etter at de to var inne, hørtes rop fra noen av de andre innsatte.

Kirkemo Haukeland hadde ikke med seg noen av sine forsvarere.

Brøt fullstendig sammen

- Veronica brøt fullstendig sammen. Hun er helt knust, og vil ikke leve mer. Vi måtte inn til henne med gang, sa Veronica Orderuds forsvarer Heidi Ysen da den knusende kjennelsen var opplest.

Ysen gjentok dette da hun sent torsdag kveld kom ut fra Bredtveit fengsel, etter å ha vært sammen med Veronica Orderud i timene etter kjennelsen som slo fast at hun er skyldig i medvirkning til overlagt drap.

- Innerst inne var hun kanskje litt forberedt på at det kunne gå dårlig, men jeg tror ikke hun var det. Vi har et apparat i beredskap som hun ikke vet om. Vi kommer til å sette igang fagpersoner, sier Ysen.

Ysen forberedte torsdag kveld sin klient på en natt alene i fengselet, og gjorde det samtidig klart at Veronica Orderud ikke kommer til å være til stede når prosedyrene for straffeutmålingen starter fredag. Veronica Orderud risikerer lovens strengeste straff - 21 års fengsel.

Siste innspurt

I morgen klokka 9 må de tilbake til Åråsen stadion for siste innspurt i det rettslige maraton. Da holder partene sine straffeutmålingsprosedyrer, under disse prosedyrene vil alle de dømte få ordet i åpen rett.

Statsadvokat Jørn S. Maurud åpner for at noen av de tiltalte vil vurdere å tilstå medvirkning til trippeldrapene i håp om å få lavere straff enn 21 års fengsel.

Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland er de eneste som under rettssaken innrømmet de sentrale punktene om våpenoverlevering og drapsplanlegging.

- Kristin ble skuffet, men det er ulike grader av skyld her, og det kan få betydning for straffeutmålingen. Foreløpig har vi ikke snakket mye sammen, men bekymringen for sønnen står selvfølgelig sentralt for henne, sier Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer Johnny Veum.

<B>TILBAKE PÅ CELLA:</B> Like etter klokka 19 kom Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland kjørende i hver sin politibil tilbake til Bredtvedt fengsel. Veronicas forsvarer Heidi Ysen holdt hardt rundt Veronica i baksetet på bilen. Kristin Kirkemo Haukeland kom uten noen av sine forsvarere. Her er Kirkemo på vei inn sammen med politieskorten fra Romerike politidistrikt.<BR> Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX