Knust

Anders Hornslien var lamslått etter at byrettsdommer Torjus Gard hadde lest opp dommen i AUF-saken i Oslo Tinghus i går ettermiddag. Fem måneders fengsel, to av dem ubetinget, var mer enn han kunne tåle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten fant ingen nåde og svært få formildende omstendigheter for Hornslien og de tre andre tiltalte.

Skuffelsen sto skrevet i Hornsliens ansikt da dommen falt:

Retten fant ham og de tidligere AUF-tillitsvalgte Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Ragnar Bøe Elgsaas og Anders Greif Mathisen skyldig i grovt bedrageri etter å ha trikset med medlemstallene for AUF i Oslo for å melke kommunen for offentlige midler.

Hornslien anket dommen på stedet.

- Jeg er svært skuffet, og jeg tar dommen veldig, veldig tungt, var Hornsliens umiddelbare kommentar.

Særlig oppbrakt var han over at retten ikke tok hensyn til mediekjøret som formildende moment i saken.

- Da vet ikke retten hva jeg har blitt utsatt for, sa Hornslien.

- Skjønner ingenting

Han reagerte også spontant på at retten ikke har tatt hensyn til at triksingen var en etablert praksis fra tidligere AUF-ledere.

- Jeg skjønner ingenting av at det andre har gjort, ikke har betydning, sa han før han banet seg ut av rettslokalet og søkte tilflukt på røykerommet.

Dommen gjorde åpenbart så sterkt inntrykk at han ikke ønsket å si mer til pressen før han forlot Oslo Tinghus sammen med sin samboer og nærmeste venner.

Hornsliens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt, mener dommen er for overflatisk og at retten ikke har tatt hensyn til at de fire tiltalte fortsatte en lang AUF-tradisjon med å oppgi for høye medlemstall.

- Vanligvis har tradisjon og kultur blitt tillagt betydelig vekt. Det har retten helt hoppet over, sier han til Dagbladet.

- God dom

Langt mer fornøyd var hovedtiltalte, Bjørn Jarle Røberg-Larsen, som ble dømt til seks måneders fengsel, derav halvparten ubetinget. Han ble dømt for grovt bedrageri, forsøk på bedrageri, samt simpelt underslag. Røberg-Larsen ba om betenkningstid før han aksepterer dommen.

Tatt i betraktning at han ble forsøkt gjort til syndebukk i saken, er dommen nærmest å regne som en moralsk oppreisning.

- På en måte er den det, i og med at jeg har vært en skyteskive i AUF-saken. Dommen viser at det jeg har sagt, har vært riktig, sier Røberg-Larsen.

Også Røberg-Larsens forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, er fornøyd.

- Jeg er fornøyd med at retten i stor grad bygger på min parts forklaring, sier han.

Han tror Røberg-Larsen har lite å hente på å anke dommen.

- Når man er funnet skyldig, er det ikke noe å si på straffeutmålingen. Sjansen for å bli hørt bedre neste gang, er ikke så stor.

Dommen var i hovedsak i tråd med aktor Atle Roaldøys påstand. Retten ga noe overraskende den tredje tiltalte, Ragnar Bøe Elgsaas, sju måneders fengsel, en måned strengere straff enn det aktor krevde, mens Anders Greif Mathisen ble dømt til 90 dagers betinget fengsel.

I likhet med Hornslien anket Greif Mathisen dommen på stedet. Bøe Elgsaas tok betenkningstid

I SJOKK:</B> Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Anders Hornslien, mottok dommen påfem måneders fengsel i AUF-saken med sjokk.