Knust

PARIS (Dagbladet): Spredt i en grasbakke nær Grenoble ligger 20 døde franskmenn. De skulle vært på jobben. Men kroken på gondolen løsnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først sto det 21 navn på lista over dødsofre. Den ble sendt ut til nyhetsbyråer over hele verden. Men lykksalige Cyril Oudou hadde fumlet med vekkerklokka. Og forsovet seg.

- Jeg stilte den galt, sa Oudou.

Cyril Oudou hevder at taubanen ble sjekket dagen før, og dermed kan det ha vært en unøyaktighet i ettersynet. Myndighetene startet i går etterforskning for å finne årsaken.

Skisportstedet Saint-Etienne-en-Devouluy sør for Grenoble, med 500 innbyggere, er i sjokktilstand.

- Fjellene sørger i dag. Ingen ting tilsa at noe slikt kunne skje, sa borgermester Jean-Marie Bernard i går. De fleste av ofrene kom fra Saint-Etienne.

På vei til jobben

De 20 personene som var i gondolen i går morges, skulle på jobb ved observatoriet på Europas største fjellplatå, Pic de Bure, i 2700 meters høyde. Noen var ansatt ved observatoriet, andre skulle arbeide med vedlikehold eller i televerket. Taubanen var i drift daglig, men ikke for turister.

Klokka 7.15 løsnet gondolen og falt 80 meter rett ned, selv om den ene av de to kablene som drev gondolen ikke røk. Gondolen ble smadret da den falt med voldsom kraft mot et underlag av stein og gras i en dalside. Ofrene ble drept momentant.

Ifølge fylkesmannen i området inntraff ulykken omtrent 500 meter etter start, mellom to bærende stolper. Den ene kabelen røk først etter at gondolen hadde falt halvveis ned.

Måtte hjelpe hjelpen

En lokal lege kom til åstedet med en gang, men kunne ikke gjøre noe. I stedet måtte han hjelpe og støtte redningsfolkene som kom like etterpå, fordi de kjente ofrene og var sterkt psykisk berørt.

- Likene var spredt rundt i terrenget som etter en flyulykke, sa en hjelpearbeider. Det var et grusomt syn. Det ble øyeblikkelig slått full alarm i katastrofeområdet.

Den nøyaktige årsaken var i går umulig å slå fast, men kroken som festet gondolen til kabelen hadde løsnet. Det var ikke kablene som røk.

Chirac uttrykker sorg

- Anlegget skal sjekkes daglig av brukeren. Det gjennomgår også regelmessige kontroller av Veritas, og en total sjekk var gjort for et år siden, sa Jean-Charles Simiand, fra taubanenes fagforbund i går.

Likene ble fraktet til skisportstedets kirke i går. President Chirac og statsminister Jospin har uttrykt sorg og støtte til familiene. To statsråder dro til åstedet.

STYRTET I DØDEN: <likene lå strødd i skråningen sør for Grenoble. De 20 personene ombord i gondolen var på vei til jobben.