Knust

BREDTVEIT (Dagbladet): Fullstendig oppløst i tårer ankom Veronica Orderud (28) Bredtveit kvinnefengsel i Oslo ved 14.20-tida i går. Mens medfangene hang ut av vinduet bar Veronica med seg sine personlige eiendeler inn i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For veterinærstudent Veronica Orderud var gårsdagen den tyngste i hennes liv. Dommer Trond Våpenstad var ikke halvveis i dommen da Veronica - skjelvende og hvit i ansiktet - forlot rettslokalet oppløst i tårer sammen med sin advokat Heidi Ysen.

Ifølge advokatene holdt Veronica på å besvime.

På toalettet ved siden av rettslokalet kastet hun opp.

Vel tre timer seinere ble hun fraktet fra politihuset på Lillestrøm, til Bredtveit kvinnefengsel hvor hun skal sitte i varetekt. Da bilen med Veronica og advokat Ysen ble kjørt inn fengselsporten krøkte Veronica seg sammen i baksetet, mens advokatene strøk henne på kinnet og skjulte ansiktet hennes.

Skilles på bakrommet

Medfangene strakk seg ut av vinduene for å få et blikk av Veronica da hun gikk de fire trappetrinnene opp til fengselets hovedinngang. Hun bar med seg en pose og en sekk med personlige eiendeler, som privatetterforsker Harald Olsen hentet til henne fra Orderud gård.

All livslyst var tatt bort fra ansiktet hennes.

Det var åpenbart at hun hadde fått med seg alvoret i dommen:

21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap på sine svigerforeldre og svigerinnen. I domspapirene heter det at det var mennesker hun, ifølge sin egen dagbok, ønsket døde. Motivet skal ha vært gårdsstriden mellom hennes mann og svigerfar.

Nå er Per og Veronica atskilt. Først under fengslingsmøtet mandag ser de to hverandre igjen.

- Min klient er helt knust. Hun er knust og sjokkert. Mer er det ikke å si om det, sier advokat Heidi Ysen.

Bilen står igjen

Tidligere på dagen forlot de sammen Orderud gård for siste gang på veldig lenge. I morgentimene fikk Veronica og ektemannen besøk av Heidi Ysen. Den siste uka har ekteparet blitt forberedt på alle eventualiteter. I går tørrsnakket de bare om løst og fast.

Ved 08.30-tida gikk Veronica Orderud ut på tunet sammen med schæferhundene for å hente posten.

På vei tilbake viser hun et lite øyeblikk av glede når hun strekker hånda ned mot en av hundene som danser intetanende rundt beina hennes.

På gårdsplassen åpner hun avisa for å få med seg siste nytt. Deretter går hun inn i huset. Vel en halvtime seinere kommer ekteparet ut på gårdsplassen. Per lar Mercedesen stå hjemme, og de to setter seg i stedet inn i advokatens grønne Nissan.

Gjennom hele rettssaken har de selv kjørt til rettslokalet i Frogner Grendehus.

Idet bilen runder gårdsplassen gjør Veronica et tegn til en fotograf som står på plassen - hun vil kjempe.

En time seinere er kreftene borte.

På Orderud gård står hundene igjen i hundegården.