Knust

PARIS (Dagbladet): Høyreekstremisten Jean-Marie Le Pens høyeste drøm ble smadret i går kveld. Han vil aldri bli Frankrikes president. Jacques Chirac ble triumferende gjenvalgt med 81,9 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Le Pens håp brast klokka 20. Da kunngjorde samtlige fjernsynskanaler at Chirac var gjenvalgt med en brakseier og at Le Pen bare fikk omtrent like mange stemmer som i første valgomgang.

Han innså det knusende nederlaget, men la øyeblikkelig skylda på andre.

Ifølge Le Pen ble Chirac gjenvalgt med «sovjetiske metoder». Le Pen klaget over måten han var blitt «diabolisert» på.

Valget i går ble mye mer en folkeavstemning for eller imot Le Pen enn et vanlig presidentvalg. Chirac vant takket være at venstresida samlet stemte for ham. Han sa da også at resultatet var «en seier for republikanske verdier».

Jacques Chiracs resultat minner nesten om en «bananrepublikk». Sosialisten Dominique Strauss-Kahn sa det minnet mest om «dronningen av England». I annen valgomgang fikk Chirac to av tre stemmer, mens han bare fikk en av sju for to uker siden.

Trass i den enorme seieren i går har han ikke så stort alburom for å regjere.

Seks millioner franskmenn har stemt på Le Pen. Mange gjorde det som en kritikk av systemet og de sittende politikerne. Andre av redsel eller av fremmedfiendtlighet.

- Vi feirer republikken, som har vunnet en seier, sa Chirac blant sine tilhengere på Place de la Republique etter at resultatet var kjent i går kveld. Han sa at han hadde hørt og forstått hva hver franskmann sa.

- Hva nå? spør avisa France Soir i dag. Mye vil avhenge av valget på Nasjonalforsamlingen i juni.

<B>LA SKYLDA PÅ ANDRE: I følge Le Pen ble Chirac gjenvalgt med "sovjetiske metoder."