Arkivfoto: Morten Holm / NTB Scanpix
Arkivfoto: Morten Holm / NTB ScanpixVis mer

Knuste 34 ruter hos Nav, ramponerte biler og sprayet politiet i ansiktet

46-åring må i fengsel.

(Dagbladet): En 46-årig mann er i Stavanger tingrett dømt til 1 år og 4 måneders fengsel for svært omfattende skadeverk samt vold mot offentlig tjenestemann, m.m. Det går fram av en nylig dom som Rogalands Avis omtalte først.

Måtte stenge

Det startet natt til 23. desember i fjor. Med ei to meter lang jernstang gikk han løs på kontoret til Nav Eiganes og Tasta. Han rakk å slå i stykker 34 vindusruter til han ble stanset av en tilkalt politipatrulje.

Nav-kontoret ble påført skader for over 230 000 kroner og måtte stenge midlertidig.

Det tok ikke lang tid før mannen fortsatte skadeverket. 10. januar gikk han løs på ti parkerte biler på Eiganes med ei slegge. Han ble pågrepet på stedet av politiet.

13. mars angrep han en parkert Tesla ved Stavanger stadion med en stein. Også nå ble han pågrepet like ved skadestedet.

Sprayet ned biler

Mannens skadeverksraid fikk en slutt 18. juni - men ikke før han hadde rukket å spraye en politimann i ansiktet, etter å ha brukt samme sprayboks til å grise til seks biler i to forskjellige bydeler, samt tidligere nevnte Nav Eiganes og Tastas kontor, og Stavanger medisinske senter.

Da han gikk løs på Stavanger politistasjon, kom tjenestemenn ut, og han sprayet altså en av disse i ansiktet før han igjen ble pågrepet.

Under hovedforhandlingen i tingretten ble det brukt mye tid på å vurdere 46-åringens tilregnelighet. Det kom fram at han flere ganger tidligere har vært innlagt på psykiatrisk sykehus, og de sakkyndige kom til at han lider av posttraumatisk stresslidelse og tilpasningsforstyrrelse - i tillegg har han trolig en personlighetsforstyrrelse.

«Ingen av disse diagnosene regnes som en alvorlig psykisk lidelse i rettspsykiatrisk forstand, men slik vi ser det, kan det tenkes at kombinasjonen av disse tre tilstandene kan innebære en svekke evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen», skriver de sakkyndige - som konkluderer med at mannen er strafferettslig tilregnelig.

21 skadelidte parter

Fengselsstraffen på 1 år og 4 måneder er i tråd med aktor Bjarne Risvoll Winterhus-Fjelds påstand. I tillegg må han betale til sammen 458 278 kroner i erstatning til til sammen 21 skadelidte personer, firmaer eller institusjoner.

Mannen er også dømt for butikktyveri og for ikke å oppgi personalia til politiet.

Til fradrag i dommen kommer de 190 dagene 46-åringen har sittet i varetekt i forbindelse med sakskomplekset.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med forsvarer Knut Olaf Eldhuset.