Hunga-Tonga-vulkanen:

- Knuste alle rekorder

Et finsk selskap har gjort nye funn vedrørende vulkanutbruddet på Tonga i fjor.

LYN: Bildet viser lyn rundt Hunga-vulkanen i tida rundt utbruddet januar 2022. Illustrasjon: Vaisala
LYN: Bildet viser lyn rundt Hunga-vulkanen i tida rundt utbruddet januar 2022. Illustrasjon: Vaisala Vis mer
Publisert

Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai-vulkanens utbrudd på Tonga i januar i fjor sendte sjokkbølger verden rundt. Utbruddet utløste utbredte tsunamibølger, men også enorme mengder klimavarmende vanndamp inn i jordas stratosfære.

Nå har forskere også avslørt noe helt annet, ifølge en ny rapport.

Knuste alle rekorder

Ifølge det finske selskapet Vaisala, som utvikler, produserer og markedsfører tjenester for miljø- og industrimåling, satte vulkanutbruddet i gang mer enn 25 500 lyn i løpet av bare fem minutter. I løpet av seks timer skal det ha utløst nesten 400 000 lyn, og halvparten av alle lynnedslag i verden da, var konsentrert rundt vulkanen.

UTBRUDD: Dette satelittbildet fra den japanske værsatelitten Himawari-8, viser vulkanutbruddet 15. januar 2022. Foto: AP / NTB
UTBRUDD: Dette satelittbildet fra den japanske værsatelitten Himawari-8, viser vulkanutbruddet 15. januar 2022. Foto: AP / NTB Vis mer

- Det «katalysmiske utbruddet» knuste alle rekorder. Det er den mest ekstreme konsentrasjonen av lyn vi noen gang har oppdaget, sier Chris Vagasky, meteorolog og lynekspert i Vaisala til CNN.

- Dette er virkelig en ekstrem hendelse, legger Vagasky til, som understreker at selskapet har jobbet med å kartlegge lynnedslag i 40 år.

Signifikant økning

The World-Wide lightning Location Network, et annet lynovervåkningsnettverk som ikke har vært involvert i rapporten, sier Vaisalas funn stemmer overens med deres egne observasjoner.

- Hunga-utbruddet var helt imponerende i sin lynaktivitet, sier direktør for nettverket, Robert Holzworth, til CNN.

RØYK-REKORD: En ny forskningsrapport viser at vulkanutbruddet på Tonga 15. januar har knust rekorden for høyeste røyksøyle som noen gang er målt. Video: KameraOne Vis mer

Generelt var 2022 et år for ekstremt mye lyn, ifølge Vaisala.

I USA ble det registrert mer enn 198 millioner lyn, som er en økning på mer enn fire millioner fra året før, og 28 millioner flere enn i 2020.

- Det er en oppadgående trend innen lyn, sier Vagasky i Vaisala.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer