Skadedyr i hjemmet:

Knuste farmors julekule: Møtt av sjokksyn

- Jeg får litt frysninger, sier Mailen Christin Andersen. Inne i den 70-80 år gamle julekula lå det hundrevis av døde insekter.

HUNDREVIS AV INSEKTER: Da Mailen åpnet papiret med den knuste julekula, fikk hun seg litt av en overraskelse. Foto: Privat
HUNDREVIS AV INSEKTER: Da Mailen åpnet papiret med den knuste julekula, fikk hun seg litt av en overraskelse. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mailen Christin Andersen fra Bergen var i gang med å pakke ned julepynten for i år da uhellet skjedde.

- Jeg har arvet en gammel juletrekule fra farmoren min, og hun har kanskje arvet den fra sin mor igjen. Den var nærmere 70-80 år, sier hun til Dagbladet.

Juletrekula knuste

Hun hadde pakket kula inn i litt papir, for å beskytte den nedi kassa.

- Men da jeg skulle ta på lokket, var det litt trangt nedi der. Jeg hørte det var ei kule som sprakk og knuste, forteller hun.

Mailen har arvet flere forskjellige juletrekuler, som alle er ganske skjøre. Derfor ble hun ikke veldig overrasket over at ei kule knuste.

- Derimot ble jeg ganske overrasket da jeg tok opp kula og så at det hadde vært sikkert hundre sånne biller inni den.

- Får frysninger

Hun tok bilde av insektene og delte det på Facebook-gruppa Hønehjørnet, som er ei gruppe bare for kvinner.

Mailen forteller at hun ikke er spesielt begeistret for insekter.

- Jeg får litt frysninger: Insekter innendørs er mye verre enn insekter ute. Så blir du litt redd, for hvis de hadde vært levende kunne de kanskje skadd møbler og vegger, sier hun.

Selv bruker hun plastjuletre, på grunn av allergi i husstanden. Men hun er overbevist om at insektene må ha kommet inn med et tre.

SJOKKERT: Skadedyrbekjemperen Rory McCarthy har sett mye gjennom 25 år i jobben, men dette synet gjør han målløs. Video: Caters. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg tror nok at de har kommet inn med et grantre som kula har hengt på en gang i tida. Mine forfedre hadde garantert ikke plasttrær, så de har sikkert brukt disse kulene på et vanlig grantre, sier hun.

Frode Ødegaard er førsteamanuensis ved NTNU, Vitenskapsmuseet der han som forsker jobber med en rekke problemstillinger innen artsmangfold og bevaringsbiologi hos insekter både i Norge og internasjonalt.

- Australsk tyvbille

- Det er en australsk tyvbille, skriver han til en SMS til Dagbladet.

Ifølge Ødegaard har billene nok ikke kommet inn via et gammelt juletre, men derimot funnet veien inn i julekula på annet vis:

- De er knyttet til dødt, tørt organisk materiale og finnes i hus. Det har ingenting med treet å gjøre, skriver han.

Slik beskriver Folkehelseinstituttet (FHI) insektet på sine nettsider:

«I private husholdninger regnes ikke australsk tyvbille som et alvorlig skadedyr, men ved langtidslagring av tørre matvarer kan de opptre i store mengder og gjøre betydelig skade».

- Dukker opp i kyststrøk

«Den er funnet i hele Norge, men foretrekker relativt høy luftfuktighet, og dette kan være grunnen til at den oftest dukker opp i kyststrøkene på Vestlandet. Australsk tyvbille flyr ikke og er derfor avhengig av mennesker for spredning. Dette vil som oftest skje med transport av forurensede matvarer, kasser, paller eller annen emballasje».

SKADEDYR: Australsk tyvbille (Ptinus tectus) gjør i hovedsak skade gjennom å forurense matvarer. Foto: FHI - Amalia Mailli
SKADEDYR: Australsk tyvbille (Ptinus tectus) gjør i hovedsak skade gjennom å forurense matvarer. Foto: FHI - Amalia Mailli Vis mer

Australsk tyvbille (Ptinus tectus) kalles for «spider beetles» på engelsk. De kan minne litt om edderkopper fordi de har lange og tynne bein, men også fordi kroppen har en innsnøring på midten.

AU!: Hvor vondt er det å bli stukket av en veiveps? Det vet denne mannen, som nærmest livnærer seg på å bli stukket av insekter. Video: Great Big Story Vis mer

I Norge finnes det fire tyvbillearter som er vanlige innendørs. I kyststrøk er australsk tyvbille (Ptinus tectus) den vanligste av disse artene.

Mailen har også sin egen teori på hvorfor det er så mange av dem:

- De har bare formert seg og laget en hel slekt inni den kula.

- Skal riste kulene

Selv om dette var den eneste kula av akkurat dette slaget, har Mailen flere gamle arvekuler i tynt glass som hun pleier å henge på treet.

- Jeg lurte litt på om jeg skulle riste på alle kulene for å sjekke om det var insekter i flere av dem, men nå har jeg pakket dem ned for i år, sier hun, og legger til:

- Jeg kommer helt garantert til å riste på dem til neste år. Det er sannsynlig at det er flere som har insekter i seg. Men hvis jeg skal ha ut insektene, så må jeg jo knuse kulene.

Og det har hun ikke tenkt å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer