Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knuste kommunen

I en knusende dom fastslår Oslo tingrett at sosialvesenet har sviktet Per-Arne Vinje (52). Han er tilkjent 150 000 kroner i erstatning for manglende sosialhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 I går fikk den tidligere barnehjemsgutten fra Bergen beskjed om at Oslo kommune ikke anker dommen. Men Per-Arne Vinje er fremdeles misfornøyd, og vurderer å anke dommen.

-  Jeg hadde håpet at kommunen ville anke, fordi dommen er feil. Jeg vil ha en dom på riktige premisser, sier han.

-  Jeg fikk 150 000 kroner, men det er ikke pengene det dreier seg om. Folk blir avvist på sosialkontorer over hele landet, sier han. I februar skrev Dagbladet om den hjemløse 52-åringen som ikke fikk sosialhjelp. Han søkte i mange år, men fikk ikke svar. Oslo kommune begrunnet det med at Vinje hadde mast for lite.

Lever i stor nød

Ifølge dommen hevder kommunen at Vinje er forpliktet til å purre på søknader når sosialkontoret ikke fatter vedtak. Men dommen fra Oslo tingrett kunne ikke vært tydeligere: «Retten stiller seg svært undrende til en slik holdning. At en person som lever i stor nød, og som verken har tak over hodet, penger til mat, og i tillegg dårlig helse, skal bli møtt med en innsigelse om at det er hans ansvar å purre opp kommunen», heter det i dommen.

-  Sosialkontoret har vært fullstendig klar over min livssituasjon og har i perioder etterlatt meg i den ytterste nød, sier Per-Arne Vinje til Dagbladet. Vinjes prosessfullmektig, advokat Njaal Sæveraas, sier at han mener at dommen er riktig. -  Det er forståelig og klokt at kommunen ikke anker, sier han.

- Klok avgjørelse

Bystyrerepresentant Ivar Johansen (SV) synes det er klokt av kommunen ikke å anke dommen. -  Rettssaken dokumenterte at kommunen hadde taklet Vinjes sak på en helt uakseptabel måte ved ikke å behandle søknadene hans. Saken avslørte en alvorlig svikt i sosialtjenesten, sier han.

image: Knuste kommunen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!