Knuste Le Pen

Det meste tyder på at Jacques Chirac får over 80 prosent av stemmene i det franske presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jacques Chirac vant en knusende seier over Jean-Marie Le Pen i det fransk presidentvalget. En rekke målinger gir Chirac cirka 82 prosent av stemmene, og høyreekstremisten Le Pen bare 18 prosent.

De tre valgdagsmålingene gir Chirac mellom 82,5 til 81,7 prosent av stemmene. Jean-Marie Le Pen får mellom 17,5 og 18,3 prosent.

Chirac kommenterte resultatet ved å si at det var «en seier for franske republikanske verdier». Men han sa også at han oppfattet resultatet som et ønske om endring - med henvisning til at Le Pen overraskende slo ut sosialist-statsminister Lionel Jospins av første runde 21. april.

Le Pen innså straks nederlaget.

- Chirac vant med sovjet-metoder, erklærte han da valgdagsmålingene ble kjent like etter klokken 20. Le Pen kalte det er nederlag for «franskmenns håp».

I Paris utløste målingene umiddelbart jubelscener i gatene, hvor mange var samlet for å feire Chiracs forventede seier.

I den franske hovedstaden hadde politiet stengt av Republikkplassen, hvor Chirac skulle holde sin seiersfest. Opprørspoliti patruljerte jevnlig mellom Republikkplassen og Bastillen, hvor venstrepolitiske grupper skulle samles.

Millionprotest

Chiracs historiske presidentvalg er båret frem av millionprotester i gatene og internasjonale fordømmelser av rivalen Le Pen. En sjelden allianse av kommunister, den katolske kirke, næringsliv, aviser og fagforeninger støttet Chirac for å holde Le Pen ute av Elysee-palasset.

Neseklype

Franske velgere strømmet til valglokalene søndag for gjenvelge Jacques Chirac som president - men mange gjorde det høyst motvillig.

- Jeg stemte på Chirac fordi jeg ikke hadde noe valg, sier den 30 år gamle komponisten Eric Loshouarn. Han stemte Jospin i første runde.

- Dette er første gang jeg har stemt på høyresiden, og det gjør meg dårlig, sier han til Reuters.

I noen byer fikk sosialistvelgere tilbud om desinfisering etter å ha stemt på konservative Chirac.

Jean-Claude fra Lyon stemte med gummihansker og neseklype på, selv om en fransk domstol på forhånd advarte om at dette strider med valgloven.

- Fransk politikk er i det hele ganske kvalmende. Jeg ønsket å markere det på en konkret måte, sier 38-åringen til AFP. Han la stemmesedlene til både Chirac og hans høyreekstreme utfordrer Jean-Marie Le Pen i konvolutten.

Mange av Chiracs velgere var utstyrt med hansker og neseklyper etter oppfordring fra venstreradikale grupper. Men de fleste demonstrantene respekterte domstolen og tok av utstyret i valglokalene.

Høy mobilisering

Alt tyder på en høyere valgdeltagelse enn under første valgrunde, noe analytikerne tror Chirac vil tjene på. Tre timer før de siste valglokalene stengte, hadde 67,6 prosent avlagt stemme. Det er en markant økning fra første runde, da bare 58,6 prosent deltok. Opinionsinstitutter anslår at deltakelsen kan bli høyere enn 80 prosent. I første runde stemte bare 71,6 prosent.

Første oppgave

En av de første oppgavene som venter president Jacques Chirac er å utnevne en ny statsminister som skal lede høyresiden fram til parlamentvalget i juni.

Sosialistpartiets statsminister Lionel Jospin har sagt at han trekker seg fra all politikk etter andre runde av presidentvalget som følge av det overraskende nederlaget i første valgrunde. Det er ventet at Jospin vil be presidenten om å få gå av allerede på mandag.

Chirac vurderer flere kandidater til jobben, men vil trolig vente med å bestemme seg til han kjenner valgresultatet til Le Pen.

De to favorittene er begge tidligere konservative ministere. Jean-Pierre Raffarin er en moderat nestleder av det liberale demokratiske partiet, mens den ambisiøse gaullisten Nicolas Sarkozy er ordfører i Paris-forstaden Neuilly.

(NTB)