STATSMINISTER: Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks nye statsminister. Foto: LARS KRABBE/AP/SCANPIX
STATSMINISTER: Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks nye statsminister. Foto: LARS KRABBE/AP/SCANPIXVis mer

Knuste skilsmisseryktene og blir historisk statsminister

Helle Thorning-Schmidt ble hyllet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helle Thorning-Schmidt har vært en valgfavoritt lenge. Men: Hun har samtidig møtt tøff motstand. Ikke bare på den politiske arena.

«Gucci-Helle» har måttet kommentere lekkasjer om sin privatøkonomi, og de siste dagene har også hennes privatliv blitt et tema.

Danske sladreblader har hevdet at hun er midt i en skilsmisse, noe hun og hennes ektemann har avrkreftet på det sterkeste.

92-87 Dette har derimot ikke knust statsministerdrømmen hennes. Det danske folk har uansett bestemt seg: De ønsker en rødere linje.

Den borgerlige regjeringen er på vei ut og Danmark har fått sin første kvinnelige statsminister. Det var jevnt, men prognosene slo til.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens Venstre ble landets største parti, men det holdt ikke.

Da alle stemmene var talt opp hadde den røde blokka 89 mandater, mens den blå satt igjen med 86. Med de fire nordatlantiske gir dette 92-87 i rødt favør, skriver Berlingske Tidende.

Løkke Rasmussen fastslo ved 23.30-tida at det ikke lenger var «parlamentarisk grunnlag for en blå regjering». Han varslet samtidig sin avgang, skriver NTB.

Historisk «Danmark har igjen fått en sosialdemokratisk regjering» og «Helle, Helle, Helle» runget i salen i konsertlokalet Vega i København da 44-åringen talte til sine tilhengere.

- Kjære partifeller. Kjære partifeller, vi klarte det, sa Thorning-Schmidt i sin seierstale.

Hun blir nå Danmarks første kvinnelige statsminister. Til tross for at det er Venstre og ikke hennes Socialdemokraterne som er Danmarks største parti.

- Takk til de 900 000 som har stemt på Socialdemokraterne. Vi skal gjøre vårt ytterste for å leve opp til deres tillit, sier hun ifølge Ekstra Bladet.

Statsminister Jens Stoltenberg sender en gratulasjon sørover via sin Facebook-side.

- Det er historisk at Danmark velger sin første kvinnelige statsminister. Jeg ser fram til å samarbeide enda tettere med deg og er glad for at Norden får en ny sosialdemokratisk ledet regjering, skriver han.