Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knuste staten etter årelang kamp

Retten mener det gikk galt da nakkeopererte Liv Oddhild Lyng (49) ble dopet ned og holdt fast av to sykepleiere. Men staten nekter å godta den knusende dommen.

VANT FRAM: Liv Oddhild Lyng (49) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå har hun vunnet mot staten i Oslo tingrett. Foto: Privat/Stig Høynes
VANT FRAM: Liv Oddhild Lyng (49) mener behandlingen hun fikk på sykehuset ødela helsa. Nå har hun vunnet mot staten i Oslo tingrett. Foto: Privat/Stig Høynes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 6. november 2006 våknet Liv Lyng fra bedøvelsen etter en mislykket gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus med sterke smerter, 100 prosent arbeidsufør.

Nå har Oslo tingrett bestemt at den nakkeopererte kvinnen har krav på erstatning fordi sykehusbehandlingen forverret helsa hennes betraktelig.

- Etter avslag hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) og i Pasientskadenemnda, føles det veldig godt endelig å bli trodd. Retten fester lit til min forklaring, og legenes sprikende forklaringer er blitt lagt merke til, sier Liv Lyng.

Bilulykke Lyng  ble skadd i nakken og bakhodet i en bilulykke i 1990. Etter mange år med plager, gjennomgikk hun i 2001 en såkalt avstivingsoperasjon hos i Tyskland.

Nakkeoperasjonen var vellykket og Lyng klarte, etter flere år som ufør, endelig å gå på jobb igjen, i halv stilling.

Inntil hun 6. november 2006 skulle foreta en gastroskopiundersøkelse på Nordfjord sjukehus på grunn av indikasjon på jernmangel.

- Jeg prøvde å levere både røntgenbilder fra nakkeoperasjonen og papirene mine før undersøkelsen, men de hadde ikke tid til å se på det, sier Liv Lyng.

Mislykket Ved gastroskopi blir et instrument ført forbi svelget og ned i magen.

Oslo tingrett fikk høre at Liv Lyng ble utsatt for i alt fire mislykkede forsøk på å få det fleksible skopet forbi svelget og ned i magen fordi «hun vegret seg kraftig» og hadde voldsomme svelgereflekser.

- To sykepleiere holdt meg fast. Etter hvert ble jeg dopet ned og var borte vekk i halvannen times tid. Legen kom til meg etterpå og unnskyldte seg for at man ikke skulle ha gjennomført undersøkelsen. Han sa han ikke var klar over det jeg hadde i nakken, sier Liv Lyng.

Ble trodd Retten fester lit til Lyngs forklaring og påpeker at den ikke er «direkte bestridt» av utførende lege eller sykepleier.

Det legges også til grunn at Lyngs fastlege mener Lyngs plager ble «klart verre» etter gastroskopiundersøkelsen, og at hun måtte sykehusinnlegges på grunn av smerteanfall.

Retten festet seg også ved sprik i forklaringene til vikaroverlegen som utførte gastroskopien og avdelingsoverlegen ved sykehuset.

Vikaroverlegen ga uttrykk for at Lyngs nakkeoperasjon ikke var til hinder for undersøkelsen, mens avdelingsoverlege Jon Sverre Arnestad påpekte at den opererte nakken ga grunn til å være ekstra forsiktig.

«Retten mener det er dårlig samsvar mellom Arnestads og utførende leges forklaringer», heter det i dommen.

Anker - Jeg har lest dommen og er uenig i begrunnelsen og konklusjonen retten kommer til. Vi mener det ikke foreligger svikt i helsehjelpen, og at det ikke er årsakssammenheng mellom undersøkelsen og pasientens plager, sier advokat Hans Kristian Sandgrind i Pasientskadenemnda.

- Vi kommer til å anke dommen, sier Sandgrind til Dagbladet.

Dermed må Liv Lyng forberede seg på nye, tøffe tak.

- Ingen ting forundrer meg når det gjelder pasientskadeerstatningen. Man skulle tro at ordningen var til for pasientene, men det virker som om det er motsatt, sier hun til Dagbladet.

Lyngs advokat, Synne Catrin Øren, mener anken er overraskende og skuffende.

- Det er en god og korrekt dom. Jeg hadde håpet at Liv skulle slippe nok en runde i retten. Dommen gjør henne ikke friskere, men den ansvarliggjør sykehuset for skaden hun har fått, sier Øren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!