Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knut (45) havnet på Plata da legen sluttet å skrive ut piller til ham

Helsevesenets måte å skrive ut resepter på gir helt vanlige nordmenn helseproblemer, mener nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen.

ENDTE PÅ PLATA: Knut Løvli (45) endte opp med å kjøpe illegale medikamenter da legen hans sluttet å skrive ut medisiner til ham. Foto Agnete Brun / Dagbladet
ENDTE PÅ PLATA: Knut Løvli (45) endte opp med å kjøpe illegale medikamenter da legen hans sluttet å skrive ut medisiner til ham. Foto Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (Sv) reagerer på at 800 000 nordmenn får foreskrevet medisiner som har et misbrukspotensial.

Nå krever hun at det blir foretatt en gjennomgang av foreskrivingsrutinene.

- Blir syke og avhengige - Feilbruk av medikamenter er etter mitt syn et større helseproblem enn at folk får lite medisin. Mange flere blir syke av for mye enn av for lite, sier Andersen til Dagbladet.

De færreste av dem som sliter med medikamentavhengighet er rusmisbrukere, mener hun.

- Men de blir syke og avhengige av medisiner. Avhengigheten handler ikke om rus, sier Andersen og tilføyer:

- Helsevesenets bevisstløse måte å skrive ut resepter på er med på å gi helt vanlige nordmenn et helseproblem.

Psykiske diagnoser Ikke bare kan folk bli avhengig av medisinene de får av legen sin, mener Andersen. Medisinene kan også gi alvorlige bivirkninger.

- Vi er nødt til å se nærmere på hvordan terapeutiske doser medisin gir bivirkninger som gjør at vanlige folk etter hvert risikerer å bli diagnostisert som psykisk syke, sier hun.

Hun er særlig bekymret med tanke på hva som skjer når pasientene blir fratatt medisinene.

- Jeg har fått høre at det er vanskeligere å trappe ned etter medikamentmisbruk, enn av heroin. Og mange leger tenker ikke over at pasienten kan ha utviklet et avhengighetsproblem. Når pasientene ikke lenger får medisin av legen, må de ty til andre måter for å dempe abstinensene. Noen havner på Plata, sier Andersen.

Ble misbruker Knut Løvli (45), kjent fra NRK-serien om Siv og Knut, gjorde nettopp det.

BEKYMRET: Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (Sv), er kritisk til hvordan leger skriver ut vanedannende medisin til nordmenn, og er bekymret for at mange utvikler avhengighet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BEKYMRET: Nestleder for Arbeids- og sosialkomiteen Karin Andersen (Sv), er kritisk til hvordan leger skriver ut vanedannende medisin til nordmenn, og er bekymret for at mange utvikler avhengighet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Som 20-åring ødela han ryggen stygt. For å takle smertene fikk han foreskrevet paralgin forte og andre morfin-preparater av legen sin. I begynnelsen tok Knut pillene mot smertene, men etter hvert fant han ut at de også hjalp ham på andre måter:

- Jeg ble skilt og mistet kontakt med ungene mine. Jeg opplevde at følelsen av å ikke ha barn, forsvant jo mer medisin jeg tok, sier han.

Kjøpte illegalt I nesten ti år misbrukte Knut pillene han fikk av legen, men en dag skjedde det noe som gjorde at legen sa stopp.

- En kamerat oppdaget at jeg hadde store mengder medikamente, og rundstjal meg. Det ble oppdaget og jeg ble mistenkt for salg av reseptbelagte medikamenter. Etter det kunne ikke legen min gi meg mer, sier han.

Knut hadde samlet på resepter fra legen, så de første ukene gikk det greit.

- Men da det nærmet seg tomt, reiste jeg inn til Oslo og kjøpte illegale piller, sier han.

Fikk opplæring På Plata fikk Knut opplæring av andre i rusmiljøet.

- De lærte meg om hvilke piller som funka, hvor lenge de forskjellige pillene varte og hvilke kombinasjoner som var best, sier Knut.

I ytterligere ni år kjøpte Knut illegale medikamenter.

- Jeg tok aldri heroin, bare piller. Jeg var en såkalt søppelnarkoman.

BLE HEKTA PÅ PILLER: Både Knut og hans tidligere kone, Siv, ble avhengige av piller de fikk foreskrevet av legen sin.

Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BLE HEKTA PÅ PILLER: Både Knut og hans tidligere kone, Siv, ble avhengige av piller de fikk foreskrevet av legen sin. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Fikk jeg ikke dosa mi ble jeg så sjuk at det føltes som om jeg var blitt overkjørt av en dampveivals, og jeg ble desperat og gjorde hva som helst for å slippe smertene, sier han.

Betegnende Knuts historie er veldig betegnende, mener Karin Andersen, - for den viser farene ved å ikke få hjelp til å trappe ned.

- Mange tabletter skrives ut i strid med rettningslinjene. Pasienter får for mange tabletter, for lenge, og de får nye tabletter for å dempe bivirkninger, sier hun.

Andersen presiserer at medisiner er bra i mange situasjoner, og nødvendige i andre.

- Men den måten de skrives ut på i dag, kan medføre helseskade. Vi er nå nødt til å få opp kunnskapen og bevisstgjøringen rundt dette, sier hun.

Nedtrappingsplan Knut er i dag rusfri. Det har han vært i sju år, men kroppen hans har tatt stor skade av mange års misbruk.

For tre år siden gikk han og Siv fra hverandre. Det var tøft sier Knut - men han hadde lært:

- Jeg døyva ikke smertene med dop. Jeg visste nå at de må takles på andre måter. Er man veldig lei seg eller har man en nedtur, bør man gå og legge seg, sier han.

I de siste fire årene har han arbeidet for stiftelsen Rusfritt Miljø

- Nå jobber vi med å innføre nedtrappingsplaner hos leger. Det har vi drevet med det siden vi startet opp for for fire år siden. Vi er dessuten opptatt av at terskelen for å skrive ut vanedannende medikamenter til mennesker med ikke-alvorlige skader, skal være mye høyere enn i dag, sier Knut.

RUSFRI: Knut har vært rusfri i sju år og jobber i dag med å hjelpe andre rusmisbrukere med å bli det samme.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
RUSFRI: Knut har vært rusfri i sju år og jobber i dag med å hjelpe andre rusmisbrukere med å bli det samme. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!