Coronavaksine

Knut (77) i smittekaos: Må til Norge

Mens flere europeiske land tilbyr vaksine til sine statsborgere i Thailand, må Knut Hauslo reise til Norge. Det reagerer han sterkt på.

REAGERER: Knut Hauslo (77) reagerer på at han må reise fra Thailand til Norge for å ta vaksine. Foto: Privat
REAGERER: Knut Hauslo (77) reagerer på at han må reise fra Thailand til Norge for å ta vaksine. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har Thailand hatt i gjennomsnitt hundre coronarelaterte dødstall hver dag. Smitten har økt kraftig i juli, og de siste dagene er det blitt registrert over 14 000 nye smittede per dag.

Knut Hauslo (77) bor i feriebyen Pattaya, og opplever smittesituasjonen i landet som vanskelig.

- Det er krevende. Det er høy grad av smitte, men det sies at det kan være tre ganger så mange smittede på grunn av få testmuligheter, sier han til Dagbladet.

Nå har Hauslo og kona begynt å pakke koffertene for å ta vaksinen i Norge.

- Jeg ser på det som litt sinnssykt at tusenvis av skandinavere skal fly opp og ned for å ta vaksine, også med tanke på CO₂-problematikken, sier 77-åringen.

ORIENTERTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under corona-pressekonferansen onsdag 28. juli. Vis mer

Nei til vaksinehjelp

I andre del av juni i år sendte The Scandinavian Society Siam et åpent brev til statsminister Erna Solberg (H) og de øvrige statsministrene i Norden, og ba om at det nordiske samfunnet i Thailand skulle få vaksinehjelp fra hjemlandene.

Svaret fra politikerne om at det ikke var aktuelt å bistå de fastboende nordmennene i Thailand med coronavaksine, var som Hauslo forventet.

- Samtidig hadde jeg satt umåtelig stor pris på om de kunne vurdert det vi fra de fem nordiske landene håper på. Vi er villige til å betale for det, og vi ville alle satt stor pris på om de kunne hjulpet oss, sa han i et tidligere intervju med Dagbladet for en måned siden.

Men siden det ikke har vært noen utvikling i Knut og konas situasjon, har de valgt å reise til Norge i august for å vaksinere seg mot covid-19. Siden de ikke får ta Pfizer- eller Moderna-vaksinen i Thailand, falt valget på å reise.

Helseminister Bent Høie (H) uttrykte seg krystallklart da Dagbladet spurte ham om det var aktuelt å bistå fastboende nordmenn i Thailand med vaksine:

- Om nordmenn i utlandet ikke får vaksine der de oppholder seg, bør de reise hjem til Norge for eventuelt å bli vaksinert. Det er sånn det må være. Vi har ikke mulighet til å vaksinere nordmenn i utlandet, utover personer som er i veldig samfunnskritiske funksjoner som vi har ute i verden.

PORTFORBUD: På grunn av smitteøkningen har Thailand innført portforbud og stengt alle strender og parker. Foto: Mladen Antonov / AFP / NTB
PORTFORBUD: På grunn av smitteøkningen har Thailand innført portforbud og stengt alle strender og parker. Foto: Mladen Antonov / AFP / NTB Vis mer

Unntakstilstand

Klokka er åtte på kvelden i Pattaya da Dagbladet ringer Hauslo. Byen, som tidligere krydde av turister før pandemien, har nå tomme gater, forteller 77-åringen.

- Hvordan ser hverdagen din ut nå?

- Det skjer ingenting, ler han.

Den økende smitten i landet har gjort at Hauslo og kona stort sett oppholder seg hjemme, med unntak av gå- eller løpeturer ved stranda.

- Her er det unntakstilstand til slutten av september, med portforbud fra ni på kvelden til fire om morgenen. Folk som ikke har noe å gjøre ute, får beskjed om å holde seg hjemme. Om man skal gå, løpe eller sykle en tur, må man bruke maske, sier Hauslo.

Han er likevel tydelig på at han og kona har det bedre enn thailendere.

- Turistnæringen sliter. Millioner har mistet inntekten sin og har ikke penger til mat. Jeg ser at det er blitt betydelig flere uteliggere overalt, forteller Hauslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer