Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knut (82) så hele Hurtigrute-maratonen

Sov ikke på over fem døgn. - Det største jeg har opplevd.

DROPPET SENGA: Knut Grimeland satt i godstolen i fem døgn, for å følge Hurtigruten. Foto: SONDRE DALAKER/NRK
DROPPET SENGA: Knut Grimeland satt i godstolen i fem døgn, for å følge Hurtigruten. Foto: SONDRE DALAKER/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK2s maratonsending «Hurtigruten - minutt for minutt» slo ned som en tv-bombe i det norske folk. Millioner av seere fulgte MS Nordnorges ferd fra Bergen til Kirkenes.

Programmets kanskje ivrigste seer fant NRK Sogn og Fjordane. Knut Grimeland (82) klarte å holde ut hele sendingen som varte i 134 timer - fem og et halvt døgn.

- Jeg hadde ikke planlagt å se hele sendingen, men da Hurtigruten kom til Trondheim bestemte jeg meg for å bli med hele veien til Kirkenes, forteller 82-åringen til Dagbladet på telefon.

Grimeland innrømmer at han duppet av noen ganger i godstolen, noe som førte til at han gikk glipp av tre av havnene, men legge seg i sengen var aldri aktuelt mens Hurtigruten nærmet seg målet i Kirkenes.

- Jeg er snart 83 år og dette er en av de største opplevelsene jeg har hatt. Jeg har aldri vært nord for Trondheim tidligere, men alltid vært en entusiast for Hurtigruten. Jeg har hvert år skaffet meg rutehefte og kjenner alle stoppestedene, men jeg har aldri sett dem.

- Spenningen var stor for hvert stoppested oppover kysten, det var enda bedre enn det jeg hadde forestilt meg, sier Grimeland.

Får gratistur Som et eksempel på hvor mye han levde seg inn i sendinga, fortalte han NRK følgende historie:

- Klokka var rundt tre på natta og båten skulle legge fra kai i Stokmarknes. Da båten blåste i hornet, levde jeg meg så mye inn i turen at jeg la på sprang opp trappa for å rekke å komme meg ombord igjen på båten. Det var ikke før jeg kom opp i gangen at jeg kom på at jeg ikke var ombord Hurtigruten.

- Hva var høydepunktet for deg?

- Jeg visste at Helgelandskysten er den flotteste kyststripa i Norge. Men Lofoten må bli høydepunktet. Stokmarknes og Svolvær var vakrere enn jeg hadde forestilt meg. Da båten gikk inn til Mehamn i styggvær var et annet høydepunkt. Vinden blåste i 22-24 m/s og båten ble frarådt fra å gå inn, men skipperen sa at folk ville bli så skuffet at de bare måtte klare det. Det var imponerende å se alle som sto der og alle bålene innover fjorden.

- Det var helt topp, bedre enn den flotteste operaforestilling, sier Grimeland.

Grimeland har aldri tatt Hurtigruten selv fordi han ikke har hatt tid. Men etter at NRK skrev om entusiasten i går, tok Hurtigruten affære. Klokka 14 i dag kom en telefon fra selskapet, der de inviterte ham med på tur.

- Han jeg snakket med var så imponert over at jeg hadde fått med meg hele sendingen, så han sa at jeg skal få reise fra Kirkenes og helt ned til Bergen gratis. Det blir helt fantastisk, forteller en gledesstrålende Grimeland.

- Karakter 10 av 10 Sosiolog Trond Blindheim har kritisert NRKs Hurtigruten-sending i sterke ordelag de siste dagene. Han mener programmet er platt og intentetsigende og latterliggjør de som stilte seg på holmer og skjær for å vinke til MS Nordnorge.

Grimeland blåser av kritikken fra Oslo-sosiologen.

- Jeg gjør mine egne vurderinger. Hvis det er en karakter du skal ha, må jeg bruke en skala fra 1 til 10 - og da får Hurtigruten karakter 10.

- Programmet var verken platt eller kjedelig, det var stort. Det er kysten som holder liv i Norge, sier Grimeland.

- Blindheim mener at mange av stedene Hurtigruten besøker er stygge, hva sier du til det?

- Alle stedene har en viss sjarm.

Det er dagen derpå for Grimeland, han skal se høydepunktene fra Hurtigrute-turen på NRK i kveld, så håper han endelig å få hvilt ut etter en drømmeuka.

- Det er ett ord for hvordan det var da Hurtigrute kom fram til Kirkenes: Vemodig. Det var så vemodig, så kjekt jeg har hatt det.

Grimeland skal ta Hurtigruten på ordentlig for første gang i sitt liv ved første anledning som passer.

SUKSESS: Det var folkefest på kaia i Tromsø da Hurtigruten Nordnorge ankom med NRK2 ombord i verdens lengste direktesending. Foto: Jan Morten Bjørnbakk / SCANPIX
SUKSESS: Det var folkefest på kaia i Tromsø da Hurtigruten Nordnorge ankom med NRK2 ombord i verdens lengste direktesending. Foto: Jan Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media