HOS SINE EGNE:  Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg kom kjørende til Trondheim i går kveld. I dag talte han til KrFs landsmøte. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HOS SINE EGNE: Kjell Magne Bondevik og kona Bjørg kom kjørende til Trondheim i går kveld. I dag talte han til KrFs landsmøte. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

- Knut Arild, du må inn i regjering før du blir bestefar

Æresmedlem Kjell Magne Bondevik vil ha Hareide som statsråd etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Hei, Det er kjempehyggelig å være tilbake på et KrF-landsmøte. Her føler jeg meg virkelig hjemme. KrF er et redskap for samfunnsengasjement for oss som vil jobbe for kristne verdier, og nå håper jeg at vi får bedre betalt for arbeidet, i form av bedre oppslutning for KrF, sa tidligere statsminister og tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik da han hilset landsmøtet i formiddag.

- Bør bli statsråd Han er imponert over Knut Arild Hareides to år som leder for partiet han sjøl ledet i en årrekke:

- Knut Arild har etter to år allerede opparbeidet seg en solid posisjon som partileder. Han har mer troverdighet hos velgerne enn KrF som parti, og det er bra. Det vil bidra til flere velgere, sier Bondevik og fortsetter:

- Han er en partileder som tar KrFs familieverdier på alvor. Nå er han opptatt med sitt første barn, og jeg er opptatt med mine ti barnebarn. Men Knut Arild, du må jo personlig sørge for å komme deg inn i regjering før du får barnebarn! sa Bondevik.

Tidligere denne uka kom det fram at KrF-leder Hareide ikke er sikker på om han kommer til å bli statsråd hvis KrF blir med i en regjering etter valget. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) forlangte sjøl at alle partilederne satt i regjeringen da han var sjef, men har inntil i dag ikke ønsket å kommentere Hareides statsråds-uttalelser. 

I front mot fattigdom Bondevik sa at KrF alltid må være i front i kampen mot fattigdom, hjemme og ute i verden.
- Da KrF var i regjering, tok vi tak i problemet. Vi gjorde noe, men ikke nok. Kristin Halvorsen sa det var et spørsmål om politisk vilje. Men etter åtte år med rødgrønne er det blitt flere fattige. La oss få KrF i front for en tverrpolitisk front mot fattigdom i Norge. Kampen mot mobbing er en annen viktig sak som gjelder menneskeverd. Da vi satt i regjering sist, satte vi i gang en kampanje mot mobbing. Mobbingen ble redusert i denne perioden, men nå har den økt igjen. Det er derfor på tide at KrF kommer i front på denne saken, da først blir det trøkk i saken, sa Bondevik.

Må sette miljøstandard - Jeg har ikke tenkt å gå inn i regjeringssamarbeidsdebatten. Når jeg har hørt hva Knut Arild sa i går, så da kan jeg trygt overlate saken til nåværende ledelse. Men jeg kan komme med faktaopplysninger. Hvis KrF går inn i regjering, blir det ingen blåblå regjering. Det blir blågul og grønn regjering, sa Bondevik, og viste til KrFs miljøprofil.
- Vi satte en standard. Etter det vi gjorde, ble det politisk umulig å bygge gasskraftverk uten rensing. KrF må inn i regjering for igjen å sette en høy standard for miljøpolitikken, sa Bondevik.

Kan vippe KrF-veteranen understreket at KrF alltid må plassere seg i sentrum.
- Sentrum gir den rette balansen mellom individ og fellesskap. Denne plasseringen i sentrum gir også en god strategisk posisjon. KrF kan vippe flertall, enten i regjering eller i Stortinget. Og KrF representerer en verdidimensjon som går på tvers av høyre/venstreskalaen. Derfor må KrF aldri lydig la seg plassere i den endimensjonale linjen fra høyre til venstre. KrF skal derfor alltid utfordre alle partiene på etiske spørsmål. Så skal en la samarbeidskonstellasjoner avgjøres av dette, sa Bondevik.