LANDSSTYREMØTE: KrFs partileder, Knut Arild Hareide, sier partiet hans vil arbeide for en regjering med så mange som mulig av sentrumspartiene og Høyre. Partiet vil ikke i regjering med Frp. Vis mer

KrF i valget 2017

Knut Arild går heller i opposisjon enn inn i regjering med Jonas

Men mener det ikke er usannsynlig at Erna og Siv skiller lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På lørdagens landsstyremøte vedtok KrF-toppene enstemmig at KrF kommer til å støtte en regjering med Høyre og Venstre etter 2017, men at de ikke vil gå inn i en regjering med Frp.

- Hovedlinjene i mine anbefalinger er viderført. Men for å oppå konsensus må også en partileder strekke ut en hånd, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Partilederen legger ikke skjul på at det var uenighet i styret, uten at han ønsker å gå i detalj på hva uenighetene gikk i. Men blant annet fylkesleder i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik, sier til Dagbladet at hun er misfornøyd med at partiet allerede nå lukker døren til Ap.

Tviler på Ap

Hareide understreker at landsstyret åpner for andre alternativer dersom et regjeringssamarbeid med Venstre og Høyre ikke lar seg gjøre, og viser til følgende vedtak:

«Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon».

Hareide mener likevel det skal mye til for at KrF går i regjering med Ap.

- Vi sier tydelig at det mest sannsynlige dersom vi ikke får til vår primærløsning, er en opposisjonstilværelse.

Venter på Erna

Nå må Hareide smøre seg med tålmodighet i påvente av hva Erna og Høyre bestemmer seg for.

- Vi ønsker å lytte til velgerne, og vi mener dette er et realistisk alternativ. Men det er en viktig forutsetning, og det er at Erna velger sentrum.

- Erna har sagt hun ikke har noen planer om å kvitte seg med Frp, er det da et realistisk alternativ?

- Det er ikke realistisk at de skiller sine veier før etter valget.

- Men etter valget er det realistisk?

- Etter valget kan det være en helt annen situasjon, men det er viktig hva velgerne sier.

- Når trenger du svar fra Erna?

- Jeg kan ikke forvente et svar fra Erna før etter valget, og det er greit for meg.

- Ny dynamikk

Jonas Gahr Støre velger å se KrFs vedtak som en mulighet:

- Jeg har forståelse for valget KrF har tatt. Vår dør er likevel alltid åpen for de partiene som ønsker en ny regjering, noe KrF gjør, sier Støre til NTB.

Ap-lederen sier KrFs valg er et tydelig signal om at partiet ønsker en ny regjering.

- Det skaper en helt ny dynamikk ved at samarbeidspartiet KrF vil fjerne dagens regjering ved å utelukke Fremskrittspartiet, sier Støre.

Trine Skei Grande er glad for KrFs vedtak.

- Jeg har stor respekt for at KrF har en debatt om partiets regjeringsstandpunkt, men jeg er glad for at KrF likhet med Venstre vil ha en ny sentrum-Høyre regjering. Venstre ønsker også å søke regjeringsmakt og mener en blågrønn regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre vil være best for landet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande