Knut Arild Hareide: - Det er ikke sikkert vi finner en løsning

Regjeringen vil ta 4,2 milliarder fra bistandsbudsjettet.

 VANSKELIG:  Det kan bli vanskelig å bli enig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn Langsem
VANSKELIG: Det kan bli vanskelig å bli enig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er veldig utfordrende og det er ikke sikkert vi får til en løsning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Han mener regjeringen nå kommer med en stor regning til verdens fattige.

- Den største regningen ligger nå hos verdens fattige. Det er ikke riktig, sier Hareide, etter at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i dag presenterte et tilleggsnummer til statsbudsjettet, som viser hvor mye det økende antallet flyktninger vil koste og hvordan det bør finansieres.

Tror på løsning - Forhandlingene blir helt sikkert krevende, men regjeringen har i dag lagt fram en bærekraftig og ansvarlig asyl- og innvandringspolitikk i en situasjon som er utfordrende for oss, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg tror de skal klare å bli enige med støttepartiene, til tross for signalene fra KrF-lederen.

- Alle budsjettforhandlinger er krevende, men jeg er sikker på at vi finner en løsning, sier Solberg til Dagbladet.

Omprioriterer bistand Regjeringen mener flyktningregninga for neste år blir på 9,5 milliarder kroner.

- Det foreslås å øke det samlede bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner sammenlignet med Gul Bok 2016. Bistandsbudsjettet for 2016 utgjør etter dette 34,8 milliarder kroner, noe som utgjør over 1 prosent av Norges samlede inntekter (BNI), skriver regjeringa.

- Regjeringen foreslår å dekke inn det aller meste av de økte utgiftene gjennom omdisponeringer på bistandsbudsjettet, justerte skattelettelser og reduserte utgifter. Forslaget innebærer en omdisponering av 4,2 milliarder kroner under bistand, økte skatteinntekter på 1,8 milliarder kroner og øvrig inndekning på til sammen 2,3 milliarder kroner, skriver regjeringa.

- Må tro det De anslår at det vil komme 33.000 asylsøkere til Norge i 2016. Men statsminister Erna Solberg (H) regner med at det blir flere.

Før tallene ble lagt frem i dag, har lekkasjer vist at rundt 4 milliarder kroner skulle tar fra bistandsbusjettet. Da KrF la fram sitt alternative statsbudsjett i går, ble KrF-leder Knut Arild Hareide bedt om å kommentere dette.

- De tallene er nesten så høye at jeg kan ha vanskelig for å tro at de stemmer, uttalte han da.

- Nå er jeg nødt til å tro på det. Desverrre, sier han i dag.

- Vanlig mekanisme Finansminister Siv Jensen mener de har presentert en balansert inndekning på de økte utgiftene i forbindelse med flyktningkrisen.

- Jeg må bare minne om at 9,5 milliarder kroner er mye penger, og her bidrar vi på alle mulige måter for å få finansiert den regninga, sier hun.

- Det å bruke bistandsmidler på asylsøkere som kommer til Norge, er en helt vanlig, velkjent mekanisme, som har vært i bruk i Norge i mange år, og som også brukes av mange andre OECD-land, sier Jensen.

- Dere frykter ikke at dette kan føre til flere konflikter, som igjen kan føre til flere flyktninger til Norge?

- Jeg tror jeg skal minne om hvor stort det norske bistandsbudsjettet faktisk er. Vi hjelper mye ute, og vi har også i budsjettet styrket den humanitære bistanden til Syria og nærområdene i en erkjennelse av at det er nødvendig med forsterket hjelp.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram