TRENGER KRF: Statsminister Erna Solberg og kommunalminister Jan Tore Sanner trenger støtte til statsbudsjettet og andre store saker fra KrF og partileder Knut Arild Hareide. Her er KrF-lederen på vei mot talerstolen i Stortingets trontaledebatt, hvor han slo fast at KrF denne perioden er et opposisjonsparti som kan søke flertall både til høyre og itl venstre i politikken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TRENGER KRF: Statsminister Erna Solberg og kommunalminister Jan Tore Sanner trenger støtte til statsbudsjettet og andre store saker fra KrF og partileder Knut Arild Hareide. Her er KrF-lederen på vei mot talerstolen i Stortingets trontaledebatt, hvor han slo fast at KrF denne perioden er et opposisjonsparti som kan søke flertall både til høyre og itl venstre i politikken. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Statsbudsjettet

Knut Arild Hareide: - Erna må ikke provosere med kutt for de fattigste

Et lite, men mektig KrF advarer statsminister Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Arild Hareide advarer Erna Solberg mot skattelettelser og usosiale kutt i statsbudsjettet. Han ber mindretallsregjeringen unngå å provosere vippepartiet KrF.

Gårsdagens trontaledebatt i Stortinget demonstrerte at Knut Arild Hareide er mer politisk omsvermet og mektig enn noen gang. KrF gjorde et elendig valg, men havnet i den mektige vippeposisjonen. Alle vil ha KrF med på laget for politisk gjennomslag. Høyre og Frp trenger både Venstres og KrFs støtte for å beholde regjeringsmakten.

Til høyre og venstre

- De som har stemt på KrF, skal oppleve at vi kjemper for deres sak. KrF ønsker å være konstruktive overfor dem som vil samarbeide med oss.

- Vi ser ikke på jakkemerket, vi ser på forslagene og innholdet i politikken. Men jeg er ikke bare KrF-leder, jeg er også siviløkonom, så jeg er opptatt av ansvarlige rammer. Da er det ikke sånn at skattelettelser har forrang for andre ting, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Ved inngangen til stortingsperioden definerer han KrF som et opposisjonsparti og et sentrumsparti som kan søke gjennomslag både til høyre og venstre i det politiske landskapet.

- Vi ønsker ikke å påføre noen nederlag. Vi vil være konstruktive. Så er det opp til regjeringen om de velger å utfordre oss eller være konstruktive, sier Hareide til Dagbladet.

- Du sier KrF vil søke gjennomslag også til venstre. Betyr det at regjeringen må være forberedt på nederlag i Stortinget?

- Enhver mindretallsregjering må jobbe godt opp mot Stortinget. Det er jo mindretallsregjeringens ansvar å få gjennom sin politikk. Vi kommer til å være konstruktive, og ikke lage unødvendige problemer for regjeringen. Og vi kommer til å opptre med klokskap og ansvarlighet. Vi må vise ydmykhet. Det kan ikke være sånn at vi tvinger Stortinget i kne. Vi må ha flertall, og vi må forstå vår rolle.

- Men vi har nok større innflytelse enn vår størrelse skulle tilsi. I den situasjonen vi er i nå, krever det også ansvarlighet fra regjeringens side, sier Hareide.

Dagen før statsbudsjettet legges fram, advarer han mot nye skattelettelser og kutt for fattige, her i landet og internasjonalt. Omkamp om en prosent til bistand av BNI er ikke aktuelt.

Advarer mot usosiale kutt

- Vi må følge opp forpliktelsene vi har på skattereformen. Vi har levert over 20 milliarder i skattelettelser, det var 20 milliarder mer enn vi lovet våre velgere i forrige periode, så her har vi overoppfylt løftene. Nå hører jeg statsministeren si at handlingsrommet er veldig lite. Så da forventer jeg ikke at det kommer nye, store skattelettelser. Fattigdomsbekjempelse både her i landet og internasjonalt er en hjertesak for KrF. Usosiale kutt er ingen god oppskrift for god dialog med KrF. Så kutt for sårbare grupper er definitivt noe jeg advarer mot, sier Hareide.

Høyre og Frp

Regjeringen trenger KrFs støtte for å få gjennom statsbudsjettet og andre store reformer og forlik som ble vedtatt i forrige periode, og som har føringer inn i denne perioden.

Statsminister Erna Solberg (H) sier krevende økonomiske konjunkturer gir mindre rom til enkeltpartienes hjertesaker. Hun minner KrF-lederen på at han ikke er den eneste som vet å danne flertall i Stortinget.

- Jeg er forberedt på at Hareide kan danne flertall mot oss i enkeltsaker, men han må være forberedt på at vi kan danne flertall med andre vi også. Dette gjør jo at det kan være lurt av oss å finne fram til felles løsninger i flere saker, sier statsministeren til Dagbladet.

FRIR TIL KRF: Både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker KrFs støtte i denne stortingsperioden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIR TIL KRF: Både statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker KrFs støtte i denne stortingsperioden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Venstre

- Vi trenger KrF til å telle til 85 i stortingssalen, til å få flertall i en del saker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun trekker fram flyktning- og innvandringspolitikken som det viktigste hun trenger hjelp av KrF til.

- Når det gjelder fattigdom, og spesielt barnefattigdom, spiller KrF og Venstre på samme lag. Det gjør vi også til dels i miljøpolitikken, sier Skei Grande.

Hun understreker at målsettingen er den samme som i forrige stortingsperiode: Å dra regjeringens politikk mot sentrum.

SAMMEN I SENTRUM: Venstre-leder Trine Skei Grande trenger KrFs støtte i flyktning- og integreringspolitikken. Foto: Trine Skei Grande
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAMMEN I SENTRUM: Venstre-leder Trine Skei Grande trenger KrFs støtte i flyktning- og integreringspolitikken. Foto: Trine Skei Grande Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det kan vi få til gjennom et samarbeid med KrF på konkrete saker, sier Venstre-lederen.

Arbeiderpartiet

Ap vil gjennom allianser i politiske saker søke å danne flertall mot regjeringen.

- Det er politikkens innhold og tyngdeloven i det som kommer til å styre flertallet i salen i denne perioden. KrFs fristilling er absolutt det mest interessante i den nye stortingsperioden. Det er i lengden veldig tungt å drive politikk som går mot det du egentlig mener. Et fristilt KrF vil finne meningsfeller i mange flere saker på vår side, sier Aps- nestleder Trond Giske.

Han mener Ap og KrF kan finne sammen i økonomisk politikk, fordelingspolitikk, i distrikts-, landbruks- og næringspolitikk, i bistand, fattigdomsbekjempelse og rusomsorg. Ap ser også mulighet for flertall sammen med KrF i saker om arbeidsliv og sosialpolitikk, som styrking av arbeidsmiljøloven og kamp mot sosial dumping.

Senterpartiet

Senterpartiet har varslet omkamp om flystasjonen på Andøya, regionreformen, tvangssammenslåing av kommuner, inntektssystemet til kommunene og endring av kompetansekrav til lærere.

De vil også gjøre endringer i fastlegeordninga, ha en times fysisk aktivitet i skolen hver dag, og at pensjonsslipp igjen skal bli tilsendt til folk på papir.

UTFORDRER: Sps parlamentariske leder Marit Arnstad vil ha KrF med på omkamp om Andøya og kommunetvang. Foto: Nina Hansen
UTFORDRER: Sps parlamentariske leder Marit Arnstad vil ha KrF med på omkamp om Andøya og kommunetvang. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Jeg ser for meg at vi må ta tida til hjelp og være tålmodige, men at det er store muligheter for gjennomslag, for dersom KrF forventer at vi skal støtte deres forslag, må vi kunne håp at de støtter våre forslag når de er i tråd med det har sagt tidligere, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

SV

Vil prøve å danne flertall med KrF i sosialpolitikk, bistandsspørsmål og klimasaker, og fremmet allerede under trontaledebatten 10 forslag. Økt barnetrygd, lærernorm og forpliktende plan for kutt i klimagassutslipp er blant sakene.

FATTIGDOM OG KLIMA: SV-leder Audun Lysbakken vil fremme forslag om klima og fattigdom som KrF kan støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FATTIGDOM OG KLIMA: SV-leder Audun Lysbakken vil fremme forslag om klima og fattigdom som KrF kan støtte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi fremmer forslag på områder hvor vi vet KrF er enige med oss og ikke med regjeringen. Så får vi testet ut situasjonen raskt. Vårt mål er å bygge flertall mot regjeringen i mange saker allerede fra starten, sier SV-leder Audun Lysbakken.