Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-bråket:

Knut Arild Hareide: - Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug

Knut Arild Hareide sitter med Sylvi Listhaugs, og trolig regjeringens, framtid i sine hender.

- ER TILGIVELSE DET SAMME SOM TILLIT?: KrF-leder Knut Arild Hareide innledet KrFs landsstyremøte med å snakke om Listhaug-saken. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er skjebnedager for regjeringen, og i dag klokka 12 samlet KrF sitt landsstyre for å avgjøre om partiet skal stille seg bak mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug.

- Det må være rom for å få tilgivelse for feiltrinn, men er tilgivelse det samme som tillit? Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug, men har vi tillit til henne som justisminister? sier Knut Arild Hareide til landsstyre før møtet.

MØTE: KrF holder ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med bråket rundt Sylvi Listhaug Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MØTE: KrF holder ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med bråket rundt Sylvi Listhaug Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hareide må balansere på en knivsegg for å ivareta forholdet til Erna Solberg og de borgerlige partiene, samtidig som han framstår hard i klypa overfor en statsråd mange mener har gått for langt.

- Problemet er at det er justisministeren som har skapt denne krisa, etter å ha vært unnvikende i seks dager, måtte ha fire forsøk på å komme med en unnskyldning i Stortinget, sier Hareide

Splittende retorikk

Under talen sier Hareide at Erna Solberg i fem år har tillat Frps dobbeltkommunikasjon:

- Statsminister Erna Solberg har i fem år tillatt Frp å ha dobbeltkommunikasjon i regjering. Det har konsekvenser, både for fellesskapet og forholdet til Stortinget. Nå må det bli slutt på splittende retorikk og splittende framferd.

I løpet av helga har det kommet fram at Hareide har hatt flere samtaler med Erna Solberg. Det bekrefter han nå.

- Jeg har hatt samtaler med Solberg. I samtalene uttrykte jeg tydelig på vegne av hele KrF at det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en mistillitssituasjon. Det er statsministeren som har ansvaret.

Han fortsetter:

- Dersom statsministeren velger å ikke rydde opp, og i tillegg stiller kabinettsspørsmål, gjør hun det svært vanskelig for seg selv. Vi har et godt forhold til Solberg og mange av hennes statsråder. Det er derfor jeg med ikke lett hjerte jeg går inn til dagens møte.

På vei inn i møte understreket Hareide alvoret i saken.

- Jeg tror vi alle kjenner på det alvoret som denne saken er preget av. Det er ingen av oss som skulle ønske vi skulle være der vi er i dag. Men vi må selvfølgelig ta stilling til de problemstillingene som kommer opp på Stortinget allerede i morgen, jeg er glad for å nå treffe hele det øverste organet i KrF. Jeg tror vi trenger tid til å drøfte situasjonen, sier Hareide til pressen

LANDSSTYRE: KrFs landsstyre holder møte på Stortinget nå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANDSSTYRE: KrFs landsstyre holder møte på Stortinget nå. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Bytte side

Dagbladets kilder i KrF sier det vil sitte langt inne for KrF-ledelsen å sørge for at Jonas Gahr Støre blir statsminister som følge av en Facebook-oppdatering fra landets justisminister.

Landsstyret til KrF, som nå sitter samlet, skal gi et råd til Knut Arild Hareide og resten av Stortingsgruppa.

Det er de åtte stortingspolitikerne som skal fatte den endelige avgjørelsen.

Ifølge Dagbladets kilder er partiet delt i tre i spørsmålet om tillit. Mange sier også at de ikke har bestemt seg.

Beate Bondevik Lie ble fylkesleder for KrF Sogn og Fjordane så seint som forrige lørdag, men er nå på plass i Oslo for dagens viktige møte.

- Jeg har ikke bestemt meg ennå. I utgangspunktet har jeg ikke noen særlig tillit til Sylvi Listhaug, men jeg har ikke konkludert ennå. Jeg har jo skjønt at det har foregått en del samtaler i løpet av helga, og kan ikke konkludere før jeg har alle fakta på bordet, sier Bondevik Lie.

Erik Næs, fylkesleder i Telemark KrF vil ikke si hva han og fylkespartiet har bestemt seg for.

- Vi tar med oss Sylvi Listhaugs atferd overfor Stortinget i vår vurdering. Telemark KrF har oppfattet at hun har vist en ny måte å utføre sin statsrådsgjerning på. Vi har også registrert Listhaugs oppførsel overfor statsminister Erna Solberg, men det er ikke vårt, men Solbergs problem, sier fylkesleder Næs.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling