HOLDER ORD: Partilederen for Kristelig folkeparti bekrefter at de vil støtte statsminister Erna Solberg, men at de ikke vil sitte i regjering med FRP. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Knut Arild Hareide: Derfor kan ikke KrF gå i regjering med Frp

KrF-lederen var klar da han talte til landsstyret i dag. Partiet er forpliktet av det de sa i valgkampen og kan ikke gå i regjering med Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landsstyret i KrF er fredag samlet på Hasle i Oslo. Med et historisk lavt valgresultat er det tid for selvransakelse og evaluering.

- Vi skal være ærlige, valgkampen 2017 vil ikke gå inn i historien som en av våre beste, åpnet partileder Knut Arild Hareide sin tale.

Partiet skal ha en «bred og grundig drøfting» av valgkampen, men Hareide mener skipet kan snus.

- Det høres kanskje rart ut, men motgangen motiverer meg, sier han.

Advarer landsstyret

På tross av det dårlige resultatet, vil KrF få innflytelse i politikken også i denne perioden slo Hareide fast.

En av måtene partiet kan få innflytelse er å gå inn i regjering. KrF har en stående invitasjon fra Høyre og Frp, og i går ble det klart at KrF vil delta i politiske samtaler med de andre borgerlige partiene også neste uke.

Knut Arild Hareide advarte likevel landstyret mot å gå i regjering med Frp.

- I denne valgkampen sa vi at vi ønsket en regjering med en høyre-sentrumsregjering, med Erna som statsminister. Om det ikke lykkes var vi ærlig på at regjeringssamarbeid ikke var aktuelt. Kom vi på vippen skulle Erna få fortsette, men vi ønsker ikke en samarbeidsavtale. Det vi sa i valgkampen forplikter oss. Mitt råd er klart, vi skal gjøre det vi sier, si det vi gjør, sa Hareide.

Han gjentok at KrF vil gå i opposisjon dersom partiet ikke får gjennomslag for sitt ønske om en sentrum-Høyre-regjering.

- Ikke bare struktur

Etter talen ble KrF-lederen spurt om hva slags samarbeid KrF kan ha med de borgerlige partiene ut fra disse premissene.

- Nå hadde vi en kort samtale med lederne av de borgerlige partiene i går. Vi skal møtes igjen på onsdag. Vi skal også inn i landsstyret der den type spørsmål blir drøftet. Jeg vil ikke konkludere nå, men det blir ikke bare samarbeidsstruktur som er tema. Det blir også oppmerksomhet rundt viktige politiske saker for oss, svarte Hareide, som trekker fram kampen mot fattigdom, skole og familiepolitikk som viktig for partiet.

- Vi har posisjonert oss slik at vi kan få politisk gjennomslag uten en samarbeidsavtale, sa han videre.