Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ernas nye statsråder

Knut Arild Hareide krever klare svar fra Per-Willy Amundsen

Knut Arild Hareide mener Terje Søviknes har hatt en bedre start enn Amundsen.

VIL HA SVAR: KrF-leder Knut Arild Hareide liker dårlig at påtroppende statsråd Per-Willy Amundsen ikke vil gi klare svar.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">&nbsp;Foto: Jørn H Moen / Dagbladet</span>
VIL HA SVAR: KrF-leder Knut Arild Hareide liker dårlig at påtroppende statsråd Per-Willy Amundsen ikke vil gi klare svar.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er viktig at Per-Willy Amundsen svarer skikkelig på de spørsmålene han får, fordi når du er statsråd, så er du det 24 timer i døgnet, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

I 2013 uttalte Per-Willy Amundsen seg til en rekke norske medier, og argumenterte - i tråd med partiets handlingsprogram - for at det er sola og «kosmisk stråling» som styrer klimaet, ikke CO2-utslipp:

- For oss handler dette om vitenskap, ikke religion, sa han blant annet til Dagbladet i 2013.

Nektet å svare klart

I går ble han presentert som ny justisminister i Erna Solbergs regjering, og ble gjentatte ganger konfrontert med hvorvidt han står for disse og andre kontroversielle uttalelser om blant annet innvanding.

Men Amundsen nektet å svare klart på det spørsmålet, og gjentok i stedet gang på gang at han skal stå for regjeringens politikk.

På spørsmål om han ønsket å ta tilbake noen av uttalelsene svarte den nye justisministeren at han forstår at journalistene er opptatt av dette, men at de bør være mer opptatt av ytringsfrihet enn av å fordømme.

- Jeg har vært aktiv som politiker i mange år, og blitt plassert i mange kontroversielle poster både som innvandringspolitisk talsmann og klimapolitisk talsmann. men jobben man gjør som opposisjonspolitiker, godt plassert i Frps politikk og program, er ikke nødvendigvis den samme som når man skal ivareta regjeringens politikk, sa Amundsen.

Ble overrasket over ansvar

I Politisk kvarter onsdag morgen, ble Amundsen overrasket da programlederen gjorde han klar over at han er leder for Polarutvalget, og dermed har ansvaret for å sørge for helheten i miljøsaker i polare strøk.

Hareide liker dårlig at Amundsen ikke vil gi klare svar.

- Når du har en protefølje som også handler om klima og miljø, så er det viktig at du viser en god forståelse for det temaet. Der syns jeg olje- og energiminister Terje Søviknes har kommet bedre ut av hoppkanten de 24 første timene, enn Amundsen, sier Hareide, og legger til:

- Men jeg har også sagt at Per-Willy Amundsen skal vurderes på hva det han gjør i regjering, ikke det han har sagt før han ble statsråd.

Grande kritisk

Venstre-leder Trine Skei Grande mener gårsdagens statsrådbytter flytter regjeringen mot høyre, og mener sjansen for et samarbeid etter 2017 er redusert.

- Vi reagerer på at denne regjeringa har en samarbeidsavtale med oss hvor det står at vi skal bygge politikken vår på respekt på kunnskap. Så utnevner man statsråder i to departement som fornekter det 98 prosent av alle forskere sier, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet i går, og siktet til Sylvi Listhaug (Frp) og ny justisminister Per Willy Amundsen (Frp).

Da statsminister Erna Solberg skulle presentere de nye statsrådene på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag, måtte også hun svare for de tidligere uttalelsene til Amundsen.

- Det er klart at de må styre på en politikk som er annerledes enn de har uttalt seg om tidligere, sa Solberg under pressekonferansen tirsdag.

- Har du fått forsikringer fra Amundsen om at han nå stiller seg bak utgangspunktet om at klimaendringene er menneskeskapte?

- Jeg har snakket med alle statsrådene om at regjeringens grunnlag er at klimaendringene er menneskeskapt. Og det har de sagt seg enig i, sa Solberg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!