PRIORITERER FAMILIEN: KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria Larsen venter sitt andre barn. Dersom barnet ikke har kommet til verden i løpet av dagen, så vurderer Hareide å droppe hele landsmøtet. Her er ekteparet avbildet i 2012. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PRIORITERER FAMILIEN: KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria Larsen venter sitt andre barn. Dersom barnet ikke har kommet til verden i løpet av dagen, så vurderer Hareide å droppe hele landsmøtet. Her er ekteparet avbildet i 2012. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Knut Arild Hareide risikerer å miste hele landsmøtet på grunn av fødsel

Har satt frist til midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag åpner KrFs landsmøte i Trondheim, og etter planen skal Knut Arild Hareide holde partilederens tale til landsmøte klokka 11 på fredag.

Nå kan det hende at Hareide må droppe den viktige talen. Årsaken er at han ikke vil gå glipp av konas fødsel.

- Det er foreløpig usikkert om Hareide får vært med på landsmøtet. De venter på fødsel og er nå på overtid. Han har satt en frist for seg selv ut dagen, selv om han ikke er helt katergorisk på det. Hvis det ikke skjer noe veldig snart, blir det nestleder Dagrun Eriksen som holder landsmøtetalen fredag, sier kommunikasjonsrådgiver i KrF Dag Fedøy til Dagbladet tirsdag kveld.

Dersom det ikke skjer noe i løpet av kvelden, vurderer Hareide å gå droppe hele landsmøtet.

- Ting avgjøres ikke på minuttet her, men det går nok den veien da ja, sier Fedøy.

Spontanaborterte Kona Lisa Maria hadde termin i midten av forrige uke og Knut Arild Hareide fortalte til Dagbladet på lørdag at han prioriterer familien foran KrF i en slik situasjon.

 - Dersom hun går langt over termin, slik hun gjorde med vår første datter, så går jeg glipp av landsmøtet. Dette er med andre ord ikke den optimale oppladingen, sa Hareide til Dagbladet lørdag.

MISTET ET BARN - Det blir ekstra flott med et nytt barn, nettopp fordi vi vet hvor vondt det kan være å miste. Vi vil aldri glemme det som skjedde, men i vår hverdag kommer det til å være så mye glede fra de to barna, at det er det som vil prege livet, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet på lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISTET ET BARN - Det blir ekstra flott med et nytt barn, nettopp fordi vi vet hvor vondt det kan være å miste. Vi vil aldri glemme det som skjedde, men i vår hverdag kommer det til å være så mye glede fra de to barna, at det er det som vil prege livet, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet på lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Gleden lyste i øynene til Hareide da han snakket om sønnen som er på vei, men det skjer mot et trist bakteppe. I 2014 spontanaborterte Lisa Maria da hun var fire måneder på vei.

Det gjør det ekstra spesielt for ekteparet å ta imot et nytt barn — det som kommer til å bli lillebroren til Sara Margrete (2).

- Det blir ekstra flott med et nytt barn, nettopp fordi vi vet hvor vondt det kan være å miste. Vi vil aldri glemme det som skjedde, men i vår hverdag kommer det til å være så mye glede fra de to barna, at det er det som vil prege livet, sa Hareide til Dagbladet.

Setter krav til KrF Det er liten tvil om at det er hektisk for Hareide om dagen. For selv om han er tydelig på at familien kommer først, så skjer det vitkige ting på den politiske arenaen.

Tirsdag møtes partiene på Stortinget for å drøfte muligheten for et kompromissforslag om situasjonen i Syria og i Middelhavet.

SV-leder Audun Lysbakken er klar på at et eventuelt stortingsflertall for å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger må få reelle følger, og forventer at KrF og Venstre setter hardt mot hardt overfor regjeringen.

- Jeg forventer at Venstre og KrF er mer opptatt av flyktningene fra Syria enn det politiske forholdet til Frp, men dette blir en viktig politisk test, sa Lysbakken til Dagbladet.

Sentralt på landsmøtet Spørsmålet om kvoteflyktninger kommer til å bli et sentralt tema på KrFs landsmøte.

Dersom også KrFs landsmøte går inn for 10.000 flyktninger, kan Hareide potensielt bli stående overfor følgende dilemma:

Stemme med stortingsflertallet og eget landsmøtevedtak, men mot regjeringen, eller stemme nei for å sikre regjeringens budsjett.  
 
- Jeg må avvente et vedtak på vårt landsmøte, men jeg vet hvor KrFs hjerte ligger. Høyre og Frp snakker om å gjøre mer i nærområdene. Det gleder meg å høre, men vi kan ikke nøye oss med det. Vi må ta et ansvar hjemme også, sa Hareide til Dagbladet i helga.