Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knut Arild Hareide tar ikke gjenvalg: - Vemodig

- Jeg har verken jobbet for eller tenkt på noen omkamp. Da er dette en naturlig konsekvens, sier Hareide.

GIR SEG: Hareide melder om at han gir seg i politikken under et intervju med avisa Vårt Land. Foto: NTB Scanpix
GIR SEG: Hareide melder om at han gir seg i politikken under et intervju med avisa Vårt Land. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere KrF-leder, Knut Arild Hareide, gir seg i politikken og tar ikke gjenvalg i Stortinget. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

- Jeg har verken jobbet for eller tenkt på noen omkamp. Da er dette en naturlig konsekvens, sier Hareide til avisa.

Lørdag er det ett år siden han tapte opprivende strid om partiets veivalg på det ekstraordinære landsmøtet i fjor, der KrF valgte å gå inn i statsminister Erna Solbergs (H) regjering.

- Kunne blitt feiltolket

Overfor Dagbladet uttaler Hareide at han er utrolig takknemlig over å få representere KrF og Hordaland på Stortinget:

- KrF har gjort sine valg og det må jeg respektere. Jeg ønsker ikke å bidra til spekulasjoner om en eventuell omkamp og vil derfor allerede nå orientere om min beslutning. En motsatt beslutning kunne blitt feiltolket, sier han.

Hareide legger til at det selvsagt er vemodig for han, men likevel riktig for både han og KrF.

- Da vil jeg støtte KrF på samme måte som jeg har opplevd at Dagfinn, Valgerd og Kjell Magne har vært en støtte da jeg selv var i partiledelsen, sier han.

- Ingen omkamp

Hareide har har vært en del av rikspolitikken i over 20 år, og gikk av som KrF-leder på dagen. Nå slår han fast at han ikke vil ha noen omkamp om ledervervet i partiet:

- Det er ett år etter landsmøtet i fjor. Jeg har alltid respektert KrFs valg ved hver korsvei. Og må også respektere det de tok i 2018. Det er riktig av meg å få bort alle spekulasjoner om omkamp, sier han, ifølge avisa.

Hareide har også i god tid før stortingsvalget 2021 varsla til lederen i fylkeslaget i Hordaland at han ikke stiller til valg neste gang.

ANKOMMER: Leder i KrF Knut Arild Hareide ankommer landsstyremøtet i partiet. Er dette hans siste dag som partileder? Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Hareide vil likevel fortsatt være i KrF.

- Det vil jeg være, men på en annen måte. Jeg vil innta den posisjonen som Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og Dagfinn Høybråten har i andre posisjoner utenfor Stortinget. De har alle vært gode støttespillere og forbilder for meg, sier han.

Samtidig varsler den tidligere partilederen at han ikke vil være taus.

- Og jeg vil vise bredden i KrF. Selv om vi har tatt et valg, må vi ha en bredde med oss. Kjell Ingolf er tydelig på at han ønsker dette, sier Knut Arild Hareide.

- På feil lag

Etter at han gikk av som partileder i fjor, har Hareide holdt lav profil - men han har likevel utalt at han er sikker på at partiet er på feil lag når det sitter i regjering med Fremskrittspartiet.

- På mange måter opplever jeg at de rådene jeg ga KrF står seg minst like godt i september 2019 som i september 2018, uttalte Hareide overfor Klassekampen i september.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media