Knut Arild kan velge og vrake

Hadde det vært valg i morgen, kunne Knut Arild Hareide og KrF bestemt hva slags regjering landet ville fått.

BLÅTT ELLER RØDT? KrF-leder Knut Arild Hareide og Krf kan havne på vippen etter neste stortingsvalg. Ny måling gjennomført av Ipsos MMI for Dagbladet, viser at KrF kan velge og vrake om de vil la Jens Stoltenberg eller Erna Solberg styre landet, om det hadde vært stortingsvalg i morgen. Foto: Morten Holm / Scanpix
BLÅTT ELLER RØDT? KrF-leder Knut Arild Hareide og Krf kan havne på vippen etter neste stortingsvalg. Ny måling gjennomført av Ipsos MMI for Dagbladet, viser at KrF kan velge og vrake om de vil la Jens Stoltenberg eller Erna Solberg styre landet, om det hadde vært stortingsvalg i morgen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødt eller blått? Jens Stoltenberg eller Erna Solberg? Hadde det vært stortingsvalg i morgen, ville KrF-leder Knut Arild Hareide kunne velge og vrake. Grunnen er at KrF havner på vippen i ny måling.

KrF på vippen
I Ipsos MMIs partibarometer gjennomført for Dagbladet denne måneden, får Høyre, Frp og Venstre til sammen 84 mandater. Det er ett mandat for lite til å kaste de rødgrønne ut av regjering med et solid flertall i Stortinget. Ap, SV og Sp mister flertallet de har i dag og ender opp med 76 mandater.

- Det er et veldig sannsynlig scenario at KrF havner på vippen etter neste valg. Da vil det være avgjørende viktig at vi får politisk gjennomslag for de sakene vi brenner for, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Åpen for begge
Selv om partiet bare får 5,4 prosent i oppslutning på denne målingen, kan partiet likevel bli avgjørende. Overfor Dagbladet sørger også Hareide for å holde begge mulighetene åpne.

- Mye tyder på at sentrum vil få stor betydning ved kommende stortingsvalg. Det er lite sannsynlig at vi får et rødgrønt flertall igjen. Det er også lite sannsynlig at vi får rent flertall med Høyre og Frp. Dermed vil KrF kunne komme til å spille en avgjørende rolle for hva slags regjering vi får i 2013.

Ap faller
Ap og Jens Stoltenbergs faller med 2,5 prosentpoeng på marsmålinga. Det er den aller største endringen i en måling som ellers er ganske lik den foregående. I tillegg til Ap faller også de to andre store partiene, Høyre og Frp. Høyre faller med 0,9 prosent, mens Frp går tilbake med bare 0,1 prosentpoeng.

Siden oktober har Ap falt. Med unntak av en liten oppgang i februar, har det gått nedover for Ap-leder Jens Stoltenberg siden fjorårets augustmåned med 36,8 prosent.

- I den siste tida har vi ligget jevnt høyt. Men vi ser nå på målingene at vi ligger høyere i gjennomsnitt enn vi gjorde i november og desember. Det er vi fornøyd med, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.

- Kamp om velgerne
Men Aps partisekretær har merket seg at Ap nå blir utfordret.

- Til nå har det vært større bevegelser på de andre partiene. Men nå ser vi også at det er noe bevegelse for oss. For meg som partisekretær er det viktig å ha det politiske initiativet, komme med lønsninger og ha fokus på politikken. Det kommer til å bli krevende.

- Hva kan årsaken være til at Ap nå faller?

- Vi har liten bevegelse blant velgerne. Jeg ser at det er noe bevegelse på denne målingen, vi ser noen utslag. Det betyr bare at det er kamp om velgerne. Det er ingen dramatisk utslag i noen retning, sier han.