Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knut Arild kritiserer Erna for å bruke bistandpenger til å håndtere asylsøkere

- Dropp kjepphestene, svarer Erna.

- MEST KREVENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener at omprioritering av bistandsmidler kommer til å bli det mest krevende spørsmålet i budsjettforhandlingene. KrF kommer på sin side til å legge opp til en styrking av bistanden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MEST KREVENDE: KrF-leder Knut Arild Hareide mener at omprioritering av bistandsmidler kommer til å bli det mest krevende spørsmålet i budsjettforhandlingene. KrF kommer på sin side til å legge opp til en styrking av bistanden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ga statsminister Erna Solberg en redegjørelse til Stortinget om flyktningkrisen.

- Det er estimert at det vil komme 23 000 asylsøkere i år, og 33 000 asylsøker i 2016. Vi vil få ekstrautgifter på flere milliarder i 2016. Skulle 40-50 000 asylsøkere få opphold, vil utgiftene bli 40-50 milliarder de neste fem årene, sier Erna Solberg.

Solberg forbereder opposisjonen på at flyktningstrømmen får konsekvenser for statsbudsjettene framover, også bistandsbudsjettet.

- Norge må våre foreberedt på å bruke mer av bistandsmidlene for å løse migrasjonsutfordringene vi nå står overfor, sier Solberg.

- Mest krevende spørsmålet Det liker KrF-leder Knut Arild Hareide dårlig.

- Må man bruke bistandsmidler for å motvirke migrasjon? Nei, vi må bruke bistandsmidler til å motvirke krig, fattigdom og konflikt, sa han til Stortinget.

Overfor Dagbladet utdyper Hareide hvor krevende dette spørsmålet er.

- DROPP KJEPPHESTENE: Statsminister Erna Solberg ber opposisjonen om å droppe sine kjepphester slik at Norge kan håndtere flyktningkrisen. I dag redegjorde hun overfor Stortinget om situasjonen og Norges håndtering. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
- DROPP KJEPPHESTENE: Statsminister Erna Solberg ber opposisjonen om å droppe sine kjepphester slik at Norge kan håndtere flyktningkrisen. I dag redegjorde hun overfor Stortinget om situasjonen og Norges håndtering. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Jeg registerer at vi har en ulik innfallsvinkel, fordi hun antyder i realiteten kutt i den langsiktige bistanden. Dette er i realiteten den mest krevende delen av budsjettforhandlingene. Vi har ikke behandlet budsjettet vårt ennå, men vi legger opp til en styrking av bistanden, sier han til Dagbladet.

Advarer Erna Omprioriteringer av bistandsmidler fikk også kritikk etter at regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett, og heller ikke Audun Lysbakken likte Solbergs signaler i dag.

- Jeg advarer sterkt mot å sende regningen for flere flyktninger til Norge, til fattige mennesker andre steder i verden. Det er den langsiktige bistanden som skal sikre at vi ikke får nye flyktningkatastrofer. Jeg frykter at regjeringen vil grave dypt i viktig bistand for å unngå å prioritere her hjemme, sier Lysbakken til Dagbladet.

Erna Solberg vil overfor Dagbladet kommentere hvor mye av bistandsbudsjettet som skal brukes til å håndtere flyktningstrømmen, men gjør det klart at Norge ikke kan verne bistandsbudsjettet i denne situasjonen.

- Dette er snakk om så tall, at det er på tide at alle legger kjepphestene sine til side.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media