PÅ SIDELINJA: Valgerd Svarstad Haugland koser seg også på sidelinja. Her sammen med Kjetil Hustoft og Inger Helene Venås. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
PÅ SIDELINJA: Valgerd Svarstad Haugland koser seg også på sidelinja. Her sammen med Kjetil Hustoft og Inger Helene Venås. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Knut Arild må få litt tid

Valgerd Svarstad Haugland tror ikke Krf klarer å tangere valgresultatet fra 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAFETEATERET (Dagbladet): - Knut Arild har vært utrolig dyktig i valgkampen. Men det er krevende og innebærer mye hardt arbeid å være partileder, derfor må han få litt tid, sier Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet.

Hun er gjest på Krf sin valgvake på Caféteateret på Grønland i Oslo. Og koser seg med tapas og spekemat.

- Det er deilig å være litt på sidelinjen.

Savner ikke valgkampen Valgerd Svarstad Haugland gikk av som partileder i 2004, etter et svært nedslående valgresultat året før. Dagfinn Høybråten tok da over, og satt i partilederstolen fram til april i år. Nå er det altså Hareide sin tur.

- Jeg savner ikke å være med i valgkampen - jeg har gjort mitt. Dessuten er jeg på langt nær så sliten i dag som jeg ville vært om jeg hadde vært med på alt kjøret de siste ukene.

- I stedet har jeg sittet hjemme i stua og heiet på Knut Arild. Det har vært veldig gøy å følge han i debattene.

Snakker ofte med Hareide Svarstad Haugland forteller at hun har mye kontakt med Hareide.

- Vi snakker ofte sammen på telefon.

- Har du noen gode råd til han?

- Ja, det har jeg nok. Men de forteller jeg ikke til deg. Vi tar det på tomannshånd, sier hun med et smil.

- Men av og til spør han om innspill, og da har jeg jo selvsagt prøvd å hjelpe han.

Den tidligere Krf-lederen synes det er vanskelig å spå kveldens resultat.

- Hadde du spurt meg for ei uke siden hadde jeg svart at vi kom til å tangere resultatet for fire år siden, men nå ser det ut til at vi skal være fornøyd om vi klarer 5,5 prosent. Det var resultatet etter stortingsvalget i 2009. 

Håper på vippeposisjon Aud Kvalbein, KrFs ordførerkandidat i Oslo, håper på å få beholde to mandater i bystyret etter valget.

- Vi håper så klart på å komme i en vippeposisjon, men målingene har vært sprikende.

I Oslo spekuleres det i om byrådets sammensetning hvis FrP gjør et dårlig valg. Hvis Venstre gjør et godt valg, kan et samarbeid mellom Høyre, Venstre og KrF bli et alternativ. Kvalbein vil avvente resultatene før hun vil spekulere i byrådets sammensetning i Oslo.

- Vi får avvente resultatene og se hva slags styrkeforhold det blir mellom partiene, men det kan ta tid å finne ut av dette, sier hun.

Kvalbein ønsker ikke å tippe resultatet i Oslo.

- Den siste målingen i Aften lå på 3,2 prosent, mens vi også har fått ned i 2,3 prosent, så det spriker veldig. Kanskje vi lander midt imellom. Det viktigste for oss er å få beholde de to mandatene, sier Kvalbein.

PÅ PLASS: KrF-leder Knut Arild Hareide og forloveden Lisa Marie Larsen kom i kveld til valgvaken på Grønland i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
PÅ PLASS: KrF-leder Knut Arild Hareide og forloveden Lisa Marie Larsen kom i kveld til valgvaken på Grønland i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer