SKRYTER: Kjell Magne Bondevik skryter av lederegenskapene til KrF-leder Knut Arild Hareide. Kunnskapsrik, god debattant, tydelig, humor og selvironi er blant egenskapene Bondevik trekker fram. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKRYTER: Kjell Magne Bondevik skryter av lederegenskapene til KrF-leder Knut Arild Hareide. Kunnskapsrik, god debattant, tydelig, humor og selvironi er blant egenskapene Bondevik trekker fram. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Knut Arild må være tålmodig

KrF-nestor Kjell Magne Bondevik har jevnlig kontakt med Knut Arild Hareide. Bondevik råder Hareide til å være tålmodig i sitt arbeid med å få partiet tilbake til gamle høyder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var blant dem som på et tidlig tidspunkt mente at Knut Arild burde bli en framtidig partileder, og det har gått like bra som jeg håpet, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Som forhenværende statsminister, partileder og parlamentarisk leder, ønsker ikke KrF-nestoren å være en «sjuende far i huset».

Men han innrømmer at han har jevnlig kontakt med Hareide, som selv har beskrevet Bondevik som sitt forbilde.

- Knut Arild ber meg fra tid til annen komme opp på kontoret for å høre mine synspunkter og råd. Andre ganger sender jeg ham en sms med mine tanker om enkeltsaker. Men han og partiet tar selvsagt sine selvstendige standpunkter.

- Krf må gi Hareide tid Bondevik vil ikke gå i detalj på hvilke råd han har gitt, men sier at det blant annet har vært i forbindelse med statsbudsjett, søndagsåpne butikker og flyktningpolitikk.

- Knut Arild må være tålmodig. Oppslutningen kan falle fort, men det er tyngre å få den opp igjen. Da er det viktig å ikke tenke raske resultater. Partiet må gi ham tid.

Bondevik trekker fram viktigheten av å fokusere på verdispørsmålene som KrF er kjent for.

- Vårt fokus på familiepolitikk og spesielt kontantstøtten, ga oss en oppsving på slutten av 90-tallet. I dag er menneskeverd, bioteknologi, flyktningpolitikk og søndagsåpne butikker som er blitt de sentrale verdispørsmålene, sier Bondevik, og legger til:

- Som trøst til Knut Arild, så gikk det 25 år mellom våre to glansperioder på starten av 70-tallet og slutten av 90-tallet. Vi nærmer oss jo 25 år siden sist, så vi kan fort klatre igjen.

Ga støtte etter spontanabort Bondevik har fulgt Hareide på veien fra politisk rådgiver til partileder, og de har også bygget et personlig forhold. Bondevik og kona var blant annet gjester i bryllupet til Hareide og Larsen.

Dermed ble Bondevik en viktig støttespiller for Hareide da kona Lisa Maria Larsen spontanaborterte i 2014.

- Mitt viktigste råd til Knut Arild var å ta seg tid til å bearbeide tapet. Da jeg ble deprimert i 1998, mente min psykiater at det var blant annet fordi jeg hadde mistet tre av mine nærmeste venner i løpet av kort tid på grunn av hjernekreft, uten at jeg hadde tatt meg nok tid til å bearbeide tapet, forteller Bondevik.