Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettkrisa

Knut Arild skuffet over Erna, men takker ja til invitasjon til nytt møte

KrF har brutt forhandlingene. 

- DØRA ER ÅPEN: Knut Arild Hareide (KrF) mener at en mindretallsregjering verken bør eller skal sette et ultimatum før man går inn i forhandlinger. Men han understreker at KrF sin dør står åpen hele døgnet, til og med på søndager. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Knut Arild Hareide takker ja til Erna Solbergs invitasjon om et nytt møte.

- Jeg stiller opp, sier Hareide til Dagbladet, til tross for at Erna Solberg ikke kom med noe nevneverdig nytt på dagens pressekonferanse.

- Du sier ja uavhengig av om hun har noe nytt å tilby?

- Så lenge det er fire partier som kommer, så stiller jeg.

Brøt forhandlingene

Dette sier Hareide bare en drøy time etter at han på en pressekonferanse annonserte at KrF bryter budsjettforhandlingene, og følger dermed Venstre.

- Vi ser ingen mulighet for å gå videre uten nye initiativ fra regjeringspartiene, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet etter pressekonferansen.

Han opplyser at ultimatumet om bilpakka og overkompensasjonen av bilistene er to av de viktigste grunnene til at KrF nå har valgt å bryte forhandlingene.

- Vil dere noen gang kunne forhandle om budsjettet uten Venstre?

- Vi ønsker å forhandle med alle fire partier, og vi kommer ikke til å bli med på en budsjettavtale uten Venstre, svarer partilederen.

- Skuffet over Erna

- Garanterer du også at dere ikke kommer til å stemme subsidiært for budsjettet i Stortinget, og slik redde regjeringen i Stortinget uten Venstre?

- Det er en problemstilling vi ikke har gått inn i. Det er ulike tanker rundt dette i gruppa, men vi har ikke gått i dybden. Kommer det et kabinettspørsmål vil vi konsultere vårt landsstyre, sier Hareide.

- Hva var reaksjonen til Erna da du fortalte henne om din anbefaling?

- Jeg kan forstå om Erna er noe skuffet, det hadde vært enklere for henne om vi hadde gått videre, men jeg tror hun forstår vår beslutning.

- Er du skuffet over Erna?

- Jeg er skuffet over at hun aksepterte et ultimatum, og det må hun ta ansvar for. Og jeg er overrasket over at hun gjorde det, i lys av samarbeidsavtalen som ligger til grunn.

- Ser ingen løsning.

På en pressekonferanse onsdag redegjorde Hareide for hvorfor KrF har bestemt seg for å bryte.

Ultimatumet om bilpakka og overkompensasjonen av bilistene har stått sentralt.

- KrF har hele tiden vært tydelige på at vi ønsker en løsning med fire partier. Vi har en samarbeidsavtale som forplikter. Det er liten tvil om at regjeringen har kommet med tilbud som går KrF og Venstre i møte. Selv om det er avstand, har det vært store framskritt. Vi står likevel for langt fra hverandre på saker som barn, distrikt og det grønne skiftet, sier Hareide, og fortsetter:

- Vi forhandlet uten å bli enige i forkant av budsjettet, så velger regjeringen å legge fram et ultimatum som er dårligere enn det siste tilbudet. En mindretallsregjering verken bør eller kan oppføre seg på den måten.

Hareide understreker at KrF for lengst har akseptert regjeringens forslag på bensin og diesel, men forklarer at problemet med bilpakke-ultimatumet er overkompensasjonen som gjør at bilistene tjener på forslaget.

OMSTRIDT BILPAKKE: Regjeringen vil gjøre det billigere å eie bil, men dyrere å bruke. Dette er bilpakken som gjør at både Venstre og Krf nå bryter budsjettforhandlingene. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer

- Det er ikke bærekraftig at man går med overskudd hvis man kjører fossile biler, sier Hareide.

Holder døren åpen

Han forteller at de ikke ser noe håp for en budsjettenighet akkurat nå.

- Vi har forsøkt å finne løsninger utenfor ultimatumet, uten å lykkes. Da KrF satt i mindretallsregjeringen forhandlet vi konstruktivt med Stortinget. Vi stilte aldri ultimatium og strakk oss langt for å finne løsninger. Jeg krever det samme fra en hver mindretallsregjering.

Hareide åpner likevel for at forhandlingene kan gjenopptas.

- Vi ser ikke mulighet for en løsning med de siste skissene. Nå er utspillet opp til regjeringen. Det er deres ansvar å få på plass et budsjett, og jeg vil oppfordre regjeirngen til å tenke seg om en gang til. Dersom regjeringen og regjeringspartiene kommer på andre tanker, så står KrFs dør åpen 24 timer i døgnet.

Partilederen mener det hviler et stort ansvar på skuldrene til Siv Jensen, i lys av ultimatumet de presset gjennom.

- Selvstendig vurdering

I forkant av møtet fortalte Hareide at han hadde bestemt seg for sin anbefaling tirsdag kveld, og informert Erna Solberg og Siv Jensen onsdag morgen.

Hareide haddde i realiteten tre alternativer: Bryte forhandlingene, fortsette forhandlingene eller oppfordre regjeringen til å komme med et nytt tilbud og samle alle fire partiene rundt forhandlingsbordet.

Tirsdag understreket Hareide at det ikke lå en automatikk i at KrF skulle følge Venstre og bryte forhandlingene.

- Dersom Venstre trekker seg, så må vi gjøre en selvstendig vurdering, sa Hareide til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Krevende veivalg

I forkant av KrFs gruppemøte, kunne budsjettkrisa få flere ulike utfall for statsminister Erna Solberg:

  • KrF støtter budsjettet uten Venstre
  • Venstre kommer tilbake til forhandlingsbordet, og alle fire blir enige
  • Kabinettspørsmål
  • Erna får en styringsfullmakt fra Stortinget som innebærer at regjeringen får en fullmakt til å styre videre fram til en ny og revidert utgave budsjett blir vedtatt.

Håpet til Høyre og Frp, er å binde KrF til masta ved å gi dem noen heftige seiere på eksempelvis familieliv og distrikt, og dermed gjøre det vanskelig for KrF å legitimere et «nei».

Men uansett vil det smerte stort for KrF ikke å følge Venstre.

En rekke fylkesledere Dagbladet var i kontakt med mandag ser det som krevende å stå som eneste garantist for en regjering som inkluderer Frp, og at den omdiskuterte bilpakka ikke er en god nok grunn til å bryte firepartisamarbeidet.

Venstre har på sin side ikke utelukket at de kan komme tilbake til forhandlingsbordet, men understreker at det forutsetter at «hele statsbudsjettet» må kunne forhandles om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!