Knut i kloster

DECANI/GRACANICA (Dagbladet): Da utenriksminister Knut Vollebæk kom til Kosovo i går, gikk han i kloster. Som en markering av solidaritet med det serbiske mindretallet sov han i det ortodokse Decani-klosteret i natt. Verten, erkebiskop Artemije, sier han ikke kan fordømme sitt folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vert var erkebiskopen av Kosovo, Artemije. Sammen med Vollebæk overvar han messe med vakker, flerstemt serbisk sang.

«Gospodi po milo» - «Herre forbarm deg over oss,» sang munkene. Denne bønnen kan de gjenværende serberne i Kosovo trenge. For nå tar enkelte albanere hevn for folkemordet.

Men tross vakker sang er det ikke bare forsonlig stemning i den serbiske kirken.

Biskop Artemije sier til Dagbladet at det ikke finnes noe som heter kollektiv skyld for det som har foregått i Kosovo. Så legger han til:

- Jeg kan aldri be det albanske folket om tilgivelse for hva den serbiske stat og den serbiske hæren har gjort i Kosovo. Det ville være å fordømme mitt eget folk.

Ingen kommentar

Vollebæk vil ikke kommentere erkebiskopens uttalelser direkte, men han er generelt av den oppfatning at tilgivelse er en kristen dyd.

Erkebiskop Artemije av Kosovo er en mild mann og en profilert motstander av president Slobodan Milosevic. Men selv en av de mest forsonlige menn i den serbiske kirken vil ikke be albanerne i Kosovo om tilgivelse for de uhyrlige forbrytelsene den serbiske regjeringen og hæren har begått i Kosovo.

- Jeg kan ikke be om tilgivelse for forbrytelser begått av noen få. Særlig ikke på et tidspunkt da mitt eget folk er utsatt for de samme forbrytelsene.

- Men erkebiskop, du er åndelig leder for det serbiske folk. Og forbrytelsene er begått av Serbias politiske ledere, og av hæren?

- Jeg vil aldri fordømme mitt eget folk, aldri, slår erkebiskopen fast.

Ved massegraven

Utenriksminister Vollebæks program er tett. I Pristina møtte han lederne for den serbiske opposisjonen, blant dem Zoran Djindjic. Vollebæk gleder seg over opposisjonens håp om et regimeskifte i løpet av sommeren og høsten.

Neste stopp er en massegrav i småbyen Kosovo Polje, rett utenfor Pristina, hvor serberne er i flertall. Her ble 32 albanere kastet i graver i begynnelsen av april.

Dødsmarkene gjør inntrykk på utenriksministeren.

Og på erkebiskop Artemije:

- Det er første gang jeg står ved en massegrav. Det er klart det gjør inntrykk at slike forbrytelser har foregått her i Kosovo, sier han. Men selv om han står ved et av de mange bevisene for den den serbiske hærens mange massakrer, og fordømmer det han ser, så tenker han mest på sitt eget folks lidelser.

- Vårt folk drepes

- Serbernes framtid her i Kosovo er helt uviss. Det foregår nå en etnisk rensing av serbere i Kosovo. Vårt folk drepes og voldtas, sier Artemije.

- Oppfatter du det at Vollebæk i sitt program vier kirken så stor plass som en solidaritetserklæring til det serbiske folket i Kosovo i en meget vanskelig tid?

- Om det er en solidaritetserklæring, får tida vise. Men jeg håper det faktum at han vier oss mye tid betyr at han er oppriktig opptatt av våre lidelser. Jeg håper han kan bidra til å gjøre situasjonen for oss serbere i Kosovo bedre.

Erkebiskop Artemije sidestiller forbrytelsene begått av serbiske paramilitære og politi med de lidelsene serbere som er drept av den albanske UCK-geriljaen har gått gjennom.

- Vi er lei oss for hvert offer i denne konflikten. Men en urett kan ikke hevnes med en annen urett, særlig nå som vi har en internasjonal fredsstyrke i Kosovo, sier han.

Artemije er en markert motstander av Slobodan Milosevic. Den serbiske kirkens fordømmelse av Milosevic har vært meget sterk, særlig etter at de serbiske styrkene trakk seg ut av Kosovo.

- Vi har mange ganger fordømt de kriminelle handlingene til president Milosevic og de albanske ekstremistene. Vi har også fordømt NATOs bombing, sier Artemije.

Han er glad for demonstrasjonene mot Milosevic som nå foregår i Serbia.

- Bare en demokratisk utvikling og reformer er løsningen for Serbia, sier han.

Og Vollebæk går fra messen til middag i det fredelige Decani-klosteret. Han mener ikke han har lagt for stor vekt på å høre på serberne under sitt besøk.

- Nei, programmet for besøket er ikke skjevt. Vi må være opptatt av at den serbiske minoriteten i Kosovo også har det vanskelig, sier han.