- Knut må dø

Dyrevernere mener det er feil å holde den lille hjerteknuseren i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Isbjørnungen Knut og tvillingbroren hans kom til verden sist desember, og var de første som ble født i Berlin Dyrepark på over 30 år. Da mora avviste de to, og tvillingbroren døde, bestemte dyrepasserne seg for å ta vare på Knut så han fikk leve.

«Cute Knut» er blitt en yndling, og hans historie har versert i flere europeiske aviser. Han er gladhistorien, om bjørnen som overlevde mot alle odds. Så, i dag, går dyreverner Frank Albrecht ut og sier at isbjørnungen må avlives.

- Dyreparken må drepe han, sier Albrecht i dagens Bild. Den tyske tabloidavisa har i dag forsidetittel «Skal søte Knut drepes med giftsprøyte?».

Albrecht forteller til avisa at måten Knut oppdras på sannsynligvis vil føre til at bjørnen får adferdsproblemer resten av livet.

- Å mate den med hånd er ikke forsvarlig, det er et alvorlig brudd på dyrevernslover, sier Albrecht ifølge AP.

- Ingen ekte bjørn

Også Wolfram Graf-Rudolf, sjef ved Aachen dyrehage, mener beslutningen om å holde Knut i live var feil.

- Jeg syns ikke det er forsvarlig at dyret blir fostret med flaske. Han kommer til å bli avhengig av mennesker, og ikke bli en «ekte» isbjørn, sier han ifølge tyske Spiegel.

Foto: REUTERS/ BERLIN ZOO
Foto: REUTERS/ BERLIN ZOO Vis mer

Men Graf-Rudolf er ikke enig i at Knut må avlives.

- Feilen er allerede gjort. De burde hatt mot til å ta livet av han tidligere, sier han.

Ventet dag

Dyreverner Albrechts utsagn har ført til reaksjoner i Tyskland, også blant topp-politikere. De Grønnes Udine Kurth mener forslaget er «fullstendig uakseptabelt», og Petra Pau fra Venstre er opprørt. Hun viser til en annen bjørn, «Bruno», som ble avlivet sør i Tyskland i fjor. Avlivingen skapte sterke reaksjoner den gang, og Pau mener denne bjørnen bør få en annen skjebne.

- Berlin er ikke Bayern. Derfor skal Knuts liv bli bedre enn Brunos, sier hun.

Tyskerne venter nå i spenning på at Knut skal vises fram for første gang. Det skal visstnok skje innen ti dager.