Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knut Storbergets leilighet lekker - Anna (31) må flytte

- Taket raser snart, fortviler hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Taket revnet før påske. Det kommer til å rase når som helst, sier en fortvilet Anna Boujard (31) til Dagbladet.

Vi kan selv se at det drypper fra ei svær revne i Annas kjøkkentak ca. hvert femte sekund. Dråpene blir samlet opp i ei balje på golvet.

Balje- Før hadde jeg ei bøtte der, men det drypper mer og mer. Balja må tømmes hver morgen, sier Anna. Hun og datteren på ett år blir snart nødt til å flytte ut av leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo på grunn av skadene.

- Det blir masse bakterier her, og det er ikke noe særlig når jeg har ettåringen løpende rundt. Jeg er allerede på utkikk etter alternativt sted å bo, sier småbarnsmoren og TV-produsenten.

Vannet kommer fra badet i leiligheten i etasjen over. Den eies av justisminister Knut Storberget, som ble informert om lekkasjen i midten av mars.

- Jeg skjønner ikke at lekkasjen ikke er stoppet. Jeg håper han tar affære etter denne avissaken, sier Anna.

Ga beskjedEiendomsfirmaet Norsk Gårdselskap har ansvaret for forretningsdriften i Waldemar Thranes gate 32. De kjenner godt til lekkasjesaken.

- Denne saken har pågått siden før påske. Som bygårdens forretningsfører bisto vi ved å skaffe fagfolk som var inne på befaring og vurderte skadene. Vi informerte så leilighetseierne om at lekkasjen må stoppes og skadene utbedres, sier Gertrud Reckmann, talskvinne for Norsk Gårdselskap, til Dagbladet.

Reckmann forteller at et brev til begge eierne, med kopi til leietakerne, ble sendt 16. mars.

- Der står det at fagfolkene kommer til at membranen på badet i andre etasje lekker og bør utbedres, og vi anbefaler en rørlegger som kan utføre arbeidet, sier hun.

- I tillegg understreket vi at arbeidet burde gjøres så fort som mulig, for at lekkasjen ikke skulle få større omfang, f.eks. ved at flere av leilighetene ble berørt.

- Får ikke forsikring
Reckmann understreker at selskapet ikke kan gjøre noe ut over å anmode leilighetseierne om å fikse skaden.

- Det er de to som eier leilighetene som har ansvaret for at anbefalingene blir fulgt opp, og de må selv gjøre opp seg imellom mht. forsikring og erstatning, sier hun.

LOVER Å TA ANSVAR: Justisminister Knut Storberget sier han er overrasket over at det fortsatt lekker fra leiligheten hans. - Jeg har all interesse av å stoppe lekkasjen, og skal gjøre alt jeg kan for å stoppe den, sier han til Dagbladet. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
LOVER Å TA ANSVAR: Justisminister Knut Storberget sier han er overrasket over at det fortsatt lekker fra leiligheten hans. - Jeg har all interesse av å stoppe lekkasjen, og skal gjøre alt jeg kan for å stoppe den, sier han til Dagbladet. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Det er ifølge Reckmann imidlertid ingenting å hente hos forsikringsselskapet for noen av eierne.

- 19. april sendte jeg eierne en rapport fra If forsikring, som kommer til at ingen av dem vil få dekket utgiftene, fordi skaden ikke skyldes naturlige årsaker, men dårlig vedlikehold, sier Reckmann.

I mellomtida hadde hun sendt ut et purrebrev til eierne.

- Vi bisto eieren i første etasje mer enn normalt i denne saken, fordi han opplevde at det var vanskelig å få kontakt med eieren av leiligheten over (Storberget). 8. april sendte jeg et brev nr. 2, fordi ingenting hadde skjedd, sier hun.

Varsler erstatningskravLeiligheten Anna bor i, eies av en 47-åring fra Akershus. Han har kontaktet advokat, og varsler via et familiemedlem at Storberget kan vente seg et erstatningskrav etter lekkasjeaffæren.

- Taket må fikses så fort som mulig. Vi krever at han betaler for skaden, samt dekker tapte husleieinntekter som følge av at Anna må flytte ut. Vi får jo ikke dekket noe av dette på forsikringen, sier familiemedlemmet til Dagbladet.no.

Hun forteller at det har vært vanskelig å komme i kontakt med Storberget, blant annet fordi ministeren har hemmelig telefonnummer.

Skiftet doenRørlegger Stian Heineberg forteller at han utførte arbeid på Storbergets bad for ei ukes tid siden. Ifølge ham skal nå lekkasjen være stoppet.

- Vi kom til at doen var den mest sannsynlige årsaken til lekkasjen. Hver gang noen trakk ned, rant det ned vann til leiligheten under. For så vidt en typisk feil i gamle bygårder, og vi har gjort det arbeidet vi kunne uten å måtte rehabilitere hele badet, forteller han til Dagbladet.

- Hvorfor ble ikke arbeidet utført før nå?

- Det var litt fram og tilbake med hensyn til hva som skulle utbedres. Dessuten er jo Storberget en travel mann, i tillegg til at rørleggere ofte har avtaleboka full. Jeg vil ikke si at dette har tatt lengre tid enn vanlig, sier Heineberg - men medgir at var det opp til ham, ville han helst ha skiftet ut hele badet med en gang.

- Hvis f.eks. membranen er gåen, må blant annet hele golvet rives opp. Men det er en stor og dyr jobb som involverer flere typer håndverkere.

NABOER: Knut Storberget har tidligere bodd i leiligheten på St. Hanshaugen, men bor nå på Ullern. Han har i en årrekke leid ut leiligheten, men navnet hans står fremdeles på ringeklokka. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
NABOER: Knut Storberget har tidligere bodd i leiligheten på St. Hanshaugen, men bor nå på Ullern. Han har i en årrekke leid ut leiligheten, men navnet hans står fremdeles på ringeklokka. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Vi har selv sett at det fortsatt lekker i leiligheten under. Hva skyldes det?

- Det var merkelig, vi utbedret det vi umiddelbart trodde var årsaken. Hvis det likevel fortsatt lekker, kan det tyde på en mer dyptgående årsak. I så fall er det sannsynlig at hele badet må tas likevel, uten at jeg vil spekulere for mye på det, sier rørlegger Heineberg.

Anna blir overrasket over at rørleggeren i det hele tatt har vært i leiligheten over.

- Hos oss er det ingen forskjell, det drypper like mye som før, sier hun.

- Tok selv kontakt
Justisminister Knut Storberget forteller til Dagbladet at han bodde i leiligheten på St. Hanshaugen i perioden 1991-2000.

- Når ble du informert om at leiligheten din hadde en lekkasje som gikk ut over leiligheten under?

- Jeg fikk et brev som var datert 16. mars, det var meg i hende i løpet av den uka.

- Hva gjorde du da du hadde lest brevet?

- Da kontaktet jeg Norsk Gårdselskap, som satte meg i kontakt med rørlegger Heineberg, og vi avtalte før påske at han skulle komme og gjøre arbeidet. 9. april var han ennå ikke dukket opp, så jeg sendte en mail om det til Norsk Gårdselskap. Seinere var jeg i kontakt med ham flere ganger, og han kom og gjorde arbeidet på mandag.

At Storberget først tok kontakt med og seinere purret på rørleggeren, bekreftes av to forskjellige e-postutvekslinger Dagbladet har fått tilsendt av Storberget - mellom ham og rørleggeren, og mellom ham og Norsk Gårdselskap.

- Stemmer det at Heineberg rådet deg til å bytte hele badet?

- Han ville gjerne det, ja, men min hovedprioritet var å stoppe lekkasjen. Han kom til at det ville skje hvis vi byttet toalettet, hvilket han gjorde.

REVNER: Taket i Annas leilighet blir mer og mer skadd for hver dag som går. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
REVNER: Taket i Annas leilighet blir mer og mer skadd for hver dag som går. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Forsikret du deg om at lekkasjen var stanset etter at arbeidet var gjort?

- Jeg snakket med Heineberg seinest i dag, og meldingen var at toalettet og sluket fungerer som de skal.

- Men kvinnen i leiligheten under din sier at det drypper like mye som før, vi har selv sett ei svær revne i taket der det drypper vann ned i ei balje på golvet. Hva er din kommentar til det?

- Virkelig? Da må vi få stanset lekkasjen så fort som mulig, jeg må kontakte Norsk Gårdselskap og rørleggeren på ny. Det må avklares hvorvidt dette er mitt eller boligsameiets ansvar; det er et gammelt hus, og hvis det f.eks. er noe galt med rørene, er det boligsameiets bord.

- Klar til å betale- Ifølge forsikringsrapporten får verken du eller leilighetseieren i første etasje noen erstatning fordi problemet ligger i vedlikeholdet av badet ditt.

- Jeg har ikke tenkt så mye på forsikringsbiten; hovedsaken er at vi må få stoppet lekkasjen, og jeg er rede til å gjøre det som trengs. Det inkluderer å betale selv.

- Burde du ha sjekket opp bedre om lekkasjen til leiligheten under virkelig var stoppet?

- Jeg har hatt kontakt med rørleggeren og Norsk Gårdselskap, og har stolt på rørleggeren.

- Kvinnen i leiligheten i leiligheten under din må nå trolig flytte ut fordi det fortsatt lekker. Hun er bl.a. bekymret for at datteren på ett løper rundt i bakterier som følge av lekkasjen. Hva synes du om det?

- Jeg har all interesse av å stoppe lekkasjen, og skal gjøre alt jeg kan for at det skjer. Hvis det fortsatt renner, må vi få inn folk som kan ordne opp. Jeg hadde håpet lekkasjen var stoppet allerede.

- Hva vil du gjøre i forhold til skadene på leiligheten under?

- Det avhenger av årsaken, bl.a. om det skyldes rørene eller ei. Men jeg er klar til å ta det fulle ansvar.

BLE ORIENTERT: Begge leilighetseierne samt leietakerne mottok brevet fra Norsk Gårdselskap der det blir redegjort for lekkasjen og anmodet om at den stoppes så snart som mulig.
BLE ORIENTERT: Begge leilighetseierne samt leietakerne mottok brevet fra Norsk Gårdselskap der det blir redegjort for lekkasjen og anmodet om at den stoppes så snart som mulig. Vis mer

- Har arbeidet med å stoppe lekkasjen drøyd for lenge? Du ble jo orientert for over en måned siden, og skadene er med stor sannsynlighet blitt verre pga. den lange tida som er gått.

- Jeg skulle ønske at alt gikk raskere. Men igjen, det avhenger av hva som egentlig er årsaken, om jeg er herre over lekkasjen. Men jo, jeg skulle gjerne stanset vannet før.

Særansvar?- Påligger det deg som justisminister et særlig ansvar for å opptre korrekt i denne saken?

- Alle har ansvar for å stoppe vannlekkasjer.

- Så svaret er nei?

- Alle har ansvar for å stoppe slike lekkasjer. Uansett.

- Er det noe du ville gjort annerledes i denne saken?

- Man kan alltid ønske at man hadde gjort ting raskere. Men jeg er ikke rørlegger, og er avhengig av å kontakte fagfolk for å ordne opp i slike ting. Men igjen, det er ikke sikkert jeg sitter med hele ansvaret.

- Er denne saken ubehagelig for deg?

- Man må tåle offentlighetens lys. Og en vannlekkasje må uansett stanses. At det fortsatt lekker vann fra min leilighet ned i naboens, er noe jeg må ta på alvor. Nå må jeg ta flere telefoner til bl.a. rørleggeren, og ev. be leieboeren slutte å bruke badet en periode.

- Så saken er ikke avsluttet ennå?

- Nei, definitivt ikke.

BEKYMRET: Vannet fra taket blir samlet opp i ei balje som må tømmes hver morgen. Anna er bekymret for at datteren på ett løper rundt i alle bakteriene lekkasjen skaper. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
BEKYMRET: Vannet fra taket blir samlet opp i ei balje som må tømmes hver morgen. Anna er bekymret for at datteren på ett løper rundt i alle bakteriene lekkasjen skaper. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!