FAVORITT: Knut var publikumsfavoritt i Berlin Zoo, parken han var født og oppvokst i etter å ha blitt avvist av mora. I 2011 døde han brått og mystsisk. Nå er endelig dødsårsaken klar. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB scanpix
FAVORITT: Knut var publikumsfavoritt i Berlin Zoo, parken han var født og oppvokst i etter å ha blitt avvist av mora. I 2011 døde han brått og mystsisk. Nå er endelig dødsårsaken klar. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/NTB scanpixVis mer

Knut var verdens mest kjente isbjørn da han plutselig kollapset. Nå er dødsmysteriet endelig oppklart

Døde av sykdom aldri før oppdaget hos dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han var hele verdens isbjørnfavoritt og ble en kjæledegge for hele Tyskland.

Isbjørnen Knut, som ble født i 2006, ble avvist av mora og vokste opp blant mennesker i dyrehagen i Berlin.

I 2011 mottok hele verden den sjokkerende beskjeden om at Knut var død. Isbjørnen var bare fire år, men hadde plutselig kollapset og falt om i sitt eget basseng i dyreparken, der han døde av drukning.

Dødsfallet var nærmest uforståelig. Dyreparken hadde ikke oppdaget noen tegn til sykdom hos bjørnen, som kan leve i inntil 30 år i fangenskap.

Dødsmysterium I tida etter Knuts død, har det vært en rekke teorier om dødsårsaken. Knut var ikke syk, og dyrepasseren spekulerte blant annet i om Knut var blitt forgiftet.

Et par dager etter dødsfallet var den første obduksjonsrapporten klar. Den viste at isbjørnen hadde tydelige «anomalier» - avvik i hjernen.

Ifølge en pressemelding fra dyrehagen den gang kunne hjerneskaden være grunnen til hans plutselige bortgang

Den endelige obduksjonsrapporten viste at en hevelse i hjernen som førte til at han kollapset. Bjørnen falt i vannet og druknet, etter at hjernen hans hovnet. Man trodde da det var som følge av en infeksjon, men ifølge BBC viste ikke undersøkelsene noenting.

Nå har tyske forskere imidlertid dratt Knut-studiene enda lenger og funnet ut hva som er den bakenforliggende årsaken til Knuts dødsfall, og resultatet er oppsiktsvekkende.

Nyoppdaget sykdom I en studie publisert av Nature Scientific Reports i dag har tyske nevrologer diagnostisert isbjørndødsfallet og dermed funnet dødsårsaken.

Forskerne har oppdaget av Knut led av den den autoimmune sykdommen Anti NMDA receptor encefalitt, altså en betennelsestilstand i hjernen.

Forskerne konkluderer med at dette er første gang sykdommen er oppdaget hos dyr.

Den behandlingsbare sykdommen ble først oppdaget hos mennesker for åtte år siden.

- Dette kan åpne opp for behandling av andre dyr med sykdommen, ser Alex Greenwood ved Leibniz-instituttet - som også er medforfatter av studien - til nyhetsbyrået AP.

Han mener også oppdagelsen kan øke oppmerksomheten til de omtrent 200 000 som blir diagnostisert med sykdommen årlig, og bruker overfor nyhetsbyrået allerede navnet «Knuts sykdom».

Ifølge legehåndboka kan sykdommen føre til både kramper og psykose.

Fant ingenting Legene bak studien har brukt diagnostiste metoder som vanligvis brukes på mennesker.

Selv om Knut er det første dyret som får påvist tilstanden, mener forskerne det er sannsynlig at sykdommen er mer vanlig hos dyr enn tidligere antatt, ikke bare hos husdyr, men også hos ville dyr.