Knutby-pastoren forlovet i fengselet

Helge Fossmo soner for tiden livstidsdom for drapet på kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Eva Lundgren har fulgt Helge Fossmo tett de siste to åra og har gjennomført over 100 samtaler med ham. Fossmo fortalte Lundgren nyheten om forlovelsen, og svarte i går på Dagbladets spørsmål om den nye kjæresten.

Helge Fossmo ønsker foreløpig å holde kjærestens identitet skjult av hensyn til hennes barn, som hun lever sammen med i boligen sin et sted langt fra Kumla.

Hvordan oppsto kjærlighetsforholdet?

-  Hvordan vår historie ser ut, vil vi beholde for oss selv. Men vi lærte hverandre først å kjenne gjennom brev. Ganske raskt fant vi et særdeles dypt fellesskap.

Etter ei tid fikk jeg tillatelse av fengselsledelsen til å prate med henne via telefon. Seinere kom hun på besøk til meg på Kumla.

Men fengselet har strenge rammer for en soningsfange?

-  Det er naturligvis ikke helt enkle omstendigheter for oss. Vi kan bare ha begrenset omgang. Vi kan ikke dele hverdagene som om vi bodde sammen. Derfor er vi også nøye med å dele både smått og stort, i brev, telefonsamtaler og når hun kommer til fengselet. Rammene rundt oss fører til at vi har lært oss å verdsette hverandre på en annen måte. Også de små ting, som ellers kan tas for gitt i et normalt kjærlighetsforhold.

Deler livet

Med fortsatt mange år igjen å sone, hva slags framtid ser du for dere?

-  Vi vil dele livet med hverandre. Vi skal møte framtida

sammen, uansett hvordan den

ser ut, sier Helge Fossmo.

31. august smalt Knutby-saken på nytt. Dagbladet møtte Helge Fossmo dagen etter at han hadde TV-tilstått medvirkning til drap på kona Alexandra og drapsforsøk på naboen Daniel Linde.

Han tok imot oss smilende på besøksrommet i Kumla-fengselet i jordfarget fangedrakt, stålbriller og med gullkors rundt halsen samtidig som svenske aviser igjen hadde beleiret den lille Knutby-bygda der Åsa Waldau og hennes menighet driver videre etter skandalene som rystet omverdenen.

Selvforakten

Gjennom to runder i retten benektet Helge Fossmo at han hadde hatt noe med drapet å gjøre. Var det håp om redusert straff som førte til at han tilsto fra cella?

-  Nei, det har ikke vært motivasjonen. Saken er ikke ferdig etterforsket. Mye informasjon mangler. I mellomtida har mange det ille i Knutby. Aller verst har barna det. Sånn kunne det ikke fortsette. Lenge ville jeg ikke erkjenne hvor ille jeg har vært som menneske. Selvforakten holdt på å kvele meg. Nå er jeg blitt bedre til å granske meg selv, til umaskert å kunne beskrive mine dårlige sider. Slik at jeg kan komme videre, svarte Helge Fossmo i intervjuet med Dagbladet 1. september.

Fire måneder seinere forlovet han seg i fengselet med sin nye kvinne.

SKAL GIFTE SEG FOR TREDJE GANG: Knutby-pastoren Helge Fossmo soner livstidsdom for drapet på sin andre kone, men ble frikjent for å ha forvoldt sin første kones død.