KNUTBY-DRAPET: Alexandra Fossmo ble funnet drept hjemme og en nabo ble funnet skutt og alvorlig skadd. I januar er det åtte år siden Knutby-drapet. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
KNUTBY-DRAPET: Alexandra Fossmo ble funnet drept hjemme og en nabo ble funnet skutt og alvorlig skadd. I januar er det åtte år siden Knutby-drapet. Foto: SIV JOHANNE SEGLEMVis mer

Knutby-Sara kan være en fri kvinne om en uke

Ble dømt til psykisk helsevern etter drapet på Alexandra Fossmo (23) i 2004. Nå har hun funnet seg ny menighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo (23) funnet drept i sitt eget hjem i svenske Knutby. Et steinkast unna ble Daniel Linde (30) funnet skutt og alvorlig skadd. Han overlevde.

Dagen etter ble Sara Svensson - Fossmo-familiens barnevakt - pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk. I slutten av måneden ble Helge Fossmo også pågrepet og siktet for samme forhold. Sommeren 2004 ble Fossmo dømt til livstid i fengsel og Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

Ny menighet I dag fikk retten en anmodning om å løslate Svensson, etter at hun gradvis har fått friere tøyler - blant annet har hun blitt med i en ny menighet.

- Sara har en kirkelig interesse og det har jeg også. Vi er med i samme menighet og jeg liker henne godt, sier en lærer til Aftonbladet.

Aftonbladet skriver at 34-åringen den siste tida har vært ute på flere permisjoner, og at hun de siste åra har gått på tekstillinja ved Vedstena folkehøyskole fem dager i uka.

Rettsavgjørelsen om hun kan bli en fri kvinne vil komme neste onsdag, melder Expressen.

- Det retten skal ta stilling til er om den åpne rettspsykiatriske behandlingen skal fortsette eller opphøre helt, sier dommer Owe Horned til Expressen.

Læreren, som er i samme menighet som 34-åringen mener avgjørelsen vil bety mye for henne, om den går i hennes favør:

SNART FRI KVINNE: Sara Svensson ble dømt til psykisk helsevern etter Knutby-drapet.
SNART FRI KVINNE: Sara Svensson ble dømt til psykisk helsevern etter Knutby-drapet. Vis mer

- Det blir kjempefint for henne og hennes trivsel. Det virker som at hun lever et rolig liv i sin egen leilighet og studier. Dessuten jobber hun deltid i en butikk som selger barneklær. Men hun har ikke funnet seg noen partner å dele framtid med ennå.

- Jeg tror hun er skeptisk til det, men det hadde nok vært trivelig for henne å møte noen, sier en nær bekjent av henne til Aftonbladet.

Hemmelig rapport 34 år gamle Sara Svensson ble fri etter at sjefslegen ved Vadstena rettspsykiatriske klinikk har anmodet om at hun skal skrives ut. Men hva den hemmelige anmodningen går ut på, vil ikke virksomhetssjef Jan Cederborg kommentere.

- Vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier han.

Alle de involverte i drapssaken var en del av filadelfiamenigheten i Knutby. Pastor Helge Fossmo, som har norske foreldre, forsøkte å få saken gjenopptatt og han skrev et brev til statsadvokaten hvor han hevdet at Åsa Waldau, også kjent som Kristi brud og leder av den kristne sekten i Knutby, var med på drapsplanene.

Kravet ble avvist av påtalemyndigheten.

LIVSTID FENGSEL: Pastor Helge Fossmo soner en straff på livstid fengsel. Foto: ALEKSANDER NORDAHL
LIVSTID FENGSEL: Pastor Helge Fossmo soner en straff på livstid fengsel. Foto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer