Knute på tråden mellom Heyerdahl og Røkke

Jens P. Heyerdahl vender Kjell Inge Røkke ryggen. En av årsakene er at Røkke arbeider for å omgjøre Aker RGI til et rent familieanliggende med bare et knippe lojale menn rundt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to år er Orklas administrerende direktør Finn Jebsen nå ute av Aker RGI-styret. For første gang viser Røkkes støttespiller gjennom flere år, Jens P. Heyerdahl, Røkke ryggen. Da Røkke skulle finne Jebsens etterfølger, gikk han ikke lenger enn til nabokontoret: Den halvpermitterte barndomsvennen Bjørn Rune Gjelsten ble tirsdag av Aker RGIs bedriftsforsamling oppnevnt til nytt styremedlem.

Uaktuelt å sitte

Etter det Dagbladet forstår har forholdet mellom Heyerdahl og Røkke kjølnet de siste månedene. Heyerdahl var ikke begeistret for Røkkes oppkjøpsforsøk og intensjoner om å ta Aker RGI av børs.

Heyerdahls fortrolige medarbeider Finn Jebsen bekrefter at det ble uaktuelt for ham å sitte som styrerepresentant i et konsern som stadig mer likner på et privateid familieselskap.

- Det som har skjedd er at Røkke har endret sin strategi. Nå ønsker han å endre Aker RGI fra et børsnotert selskap til et privat selskap. Dermed har premissene for å sitte i styret endret seg for meg. Det tar jeg konsekvensen av uten at det er noen dramatikk i det.

Heyerdahl står bak

- Er du uenig i Røkkes nye strategi?

- Han har full rett til å gjøre det han gjør.

- Men støtter du endringen?

- Det har jeg ikke noe normativt svar til.

- Har du drøftet avgangen din med Jens P. Heyerdahl?

- Det er i hvert fall min avgjørelse. Da jeg ble valgt inn i styret, var ikke det som representant for en aksjonær eller aksjonærgruppe. Jeg har ikke vært Orklas representant i styret, sier Jebsen.

Det er åpenbart for dem som følger finanskjempene at Jebsen ikke ville trukket seg uten Heyerdahls velsignelse.

Mye tyder på at den mektige Orkla-sjefen ikke lenger er interessert i å ha Orklas navn klistret til Aker RGI.

Liflige toner

Samtidig har Jens P. Heyerdahl nå funnet tilbake den gode tonen med Storebrand-sjef Åge Korsvold etter at Christiania-fusjonen strandet. Den gang og ved andre anledninger markerte Korsvold seg som en av landets skarpeste Røkke-kritikere.

Jens P. Heyerdahl har inntil nå støttet Røkke nærmest i tykt og tynt.

Men nå forandrer situasjonen seg. Korsvold er i ferd med å vokse til Norges mektigste næringslivsleder hvis han lykkes i å slå sammen DnB og Storebrand.

For Heyerdahl og Orkla er det viktigere å ha et godt forhold til den ukronte finanskongen Korsvold, enn til Røkke og hans familiebedrift. I takt med at Heyerdahls forhold til Korsvold igjen er blitt bedre, har relasjonen til Røkke kjølnet.

Familiebedrift

Med Jebsen ute av styret drives milliardbutikken til Røkke av en håndfull lojale og betrodde menn - både i styret og i ledelsen.

Kjell Inge Røkke har sikret seg allmektig makt i selskapet (88 prosent av aksjene) og foretatt store personutskiftinger i ledelsen.

Makten konsentreres på stadig færre hender. Foruten Røkke og Gjelsten sitter nå de lojale våpendragerne Bjørn Flatgård, Bjørn Gabriel Reed og Olav Revhaug i styret.

Samtidig er konsernledelsen krympet. De gamle Aker-folkene er ute, nå styrer Røkke og en håndfull personer milliardbutikken.