Knute på tråden

Ringer Tormod Hermansen bare på Telenor-nettet mens Jan Stenberg bare svarer på Telias? I dag møtes de ansikt til ansikt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tormod Hermansen er i hardt vær. Han er blitt kraftig angrepet både av Telias fagorganiserte og den svenske næringsminister Björn Rosengren. Påtroppende styreformann i Telianor, Jan Stenberg, har dolket Hermansen i ryggen og i ukevis latt være å svare på hans telefoner. Hermansen avviser alle beskyldninger og kaller stormen «en svensk såpeopera».

Det striden dreier seg om er selvsagt makt, posisjoner, personlig, politisk og nasjonal prestisje, innflytelse, arbeidsplasser osv. Bakom ligger både storebror/lillebror-kompleks, 1905 og Karl den 12.

  • En kort rekapitulering: At de to hovedkonkurrentene på det nordiske telemarkedet ville slå seg sammen ble kjent i januar 1998. Men det ble også avslørt at Hermansen hadde gått bak regjeringens rygg for å sikre seg støtte hos opposisjonen. Regjeringen var imot, men ble tvunget til å la fusjonssamtalene fortsette. De brøt sammen en måned seinere. Men i januar i år var fusjonsavtalen på plass. I den blir det bl.a. slått fast at hovedkontoret skal ligge i Stockholm, at den første konsernsjefen skal være norsk og at en internasjonal avdeling skal plasseres i Norge.
  • I Sverige møtte avtalen motbør. Folk syntes Telianor ble for norsk. Men næringsminister Björn Rosengren forsikret om at det nye teleselskapet var så svensk som det gikk an, og at den internasjonale avdelingen i Norge bare dreide seg om seks- sju arbeidsplasser.

Siden har det pågått en beinhard maktkamp mellom de to organisasjonene. Fortsatt er ikke organisering og plassering av selskapets 14 forretningsområder avklart. Men det sies at 4000 ansatte må gå.

Og da kan en begynne å lete etter årsaker til de ulike aktørers opptreden: Hovedpersonen Tormod Hermansen kjenner jo vi her hjemme som en av våre nasjonale strateger, en særdeles utålmodig, dynamisk og selvbevisst mann som er vant til å få det som han vil.

  • Det var «facket» som først slo alarm. I et felles brev til det svenske næringsdepartementet ga de to største fagforeningene i Telia uttrykk for uro og bekymring over fusjonsprosessen som «handler mer om politikk, posisjonering og likeverdsspørsmål enn om forretningsmessighet». De hevder å se tendenser til at hovedkontoret kommer til å bli delt mellom Stockholm og Oslo og at «formandet av den nya koncernen er en enmansshow av VD».

I supplerende intervjuer sier fagforeningsledere at de oppfatter Hermansen som en dinosaur fra televerkstida, en despot uten sans for den medinnflytelse de har utviklet i samarbeid med den forrige konsernsjefen.

  • Næringsminister Björn Rosengren omtales i Sverige som superstatsråd og har mye å leve opp til. For ham gjelder det å vise at Telianor er svensk og at eierne har full kontroll på den norske konsernsjefen «med den fåniga mustaschen». Når han da får kritiske brev både fra fagforeningene og påtroppende styreformann, må han tale tydelig.
  • SAS-sjef Jan Stenberg er også mann for sin bart. Og selvsagt har også han behov for å markere at han ikke akter å være noen dott av en styreformann som dilter i hælene på en egenrådig konsernsjef. Slik kan man forstå et notat fra Stenberg til Rosengren om at Hermansen har gått ut over sitt mandat i en lunsjsamtale med British Telecom hvor også Stenberg var til stede.

Vi ser med andre ord en kollisjon mellom ulike bedrifts- og fagforeningskulturer og en klassisk maktkamp mellom eier, styreformann og konsernsjef bl.a. om hvem som skal ta strategiske initiativer.

  • Hvordan vil så dette ende til slutt? Hermansen må nok jenke seg litt, noe han begynte på i møtet med de svenske Telia-ansatte i går. Men uttalelsene fra både statsminister Bondevik og samferdselsminister Fjærvoll mandag er klinkende klare: Verken posisjonen eller mannen skal ofres. Norsk konsernsjef er en hjørnestein i den grunnmuren som fusjonsavtalen bygger på, og fra norsk side ser man ingen som er bedre skikket enn Hermansen. Eller som Yngve Hågensen sa det i går: - De andre i Telia når ikke Tormod til knærne!

Så svenskene må lære seg å leve med Hermansen.