ATTENTAT: Fredag ettermiddag tok tre bevæpnede menn seg inn på Regency Hotel i Dublin der de skjøt og drepte en foreløpig ikke navngitt mann. To andre personer ble sendt til sykehuset med alvorlige, men ikke livstruende skader. Foto: AFP / CAROLINE QUINN / NTB Scanpix
ATTENTAT: Fredag ettermiddag tok tre bevæpnede menn seg inn på Regency Hotel i Dublin der de skjøt og drepte en foreløpig ikke navngitt mann. To andre personer ble sendt til sykehuset med alvorlige, men ikke livstruende skader. Foto: AFP / CAROLINE QUINN / NTB ScanpixVis mer

Knytter attentatet til hardbarket kokainliga: - De visste hvem de skulle ta

Attentatmann utkledd som kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Fredag ettermiddag tok tre bevæpnede menn seg inn på Regency Hotel i Dublin der de skjøt og drepte en foreløpig ikke navngitt mann. To andre personer ble sendt til sykehuset med alvorlige, men ikke livstruende skader.

Samtidig foregikk det en innveining før et større boksearrangement som var planlagt gjennomført lørdag kveld.

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at to av attentatmennene var kledd i politiuniformer, mens den siste var utkledd som kvinne. Minst en av dem hadde en AK47. Vitnebeskrivelser gikk ifølge irske Independent ut på at mennene snakket irsk med Dublin-dialekt.

Gjerningsmennene skal så ha rømt fra stedet i en varebil som seinere ble funnet utbrent på en eiendom i nærheten.

- Visste hvem de skulle ta Mel Christie er leder for Det irske bokseforbundet. Han sier til AP at mer enn 200 tilhengere av bokserne Jamie Kavanagh og Joao Bento hadde møtt fram, og at mange måtte kaste seg ned på gulvet for å komme seg i sikkerhet.

Kampen, som hadde fått navnet «Clash of the Clans» skulle gå av stabelen National Stadium Dublin, en arena som tar 2000 tilskuere. Kampen skulle også sendes på TV, men Macklins Gym Marbella (MGM) som står som arrangør har nå bekreftet at evenementet er avlyst.

På vei ut av konferanserommet passerte Christie mannen som var skutt og drept. Offeret lå ved siden av skranken i hotellresepsjonen. Bokselederen er sikker på at dette var et målbevist attentat mot denne personen.

- Det er ingen tvil om at de visste hvem de skulle ta. Det var ingen tilfeldigheter her. Han var gjennomboret av kuler, sier Christie

Kriminelt miljø Etterforskerne vil foreløpig ikke si noe om motivet for handlingen, men bekrefter at alle de tre som ble skutt hører til samme gjeng eller gruppering.

AP skriver at mange nå mistenker at det dreier seg om et gjengopprør. Familien til bokseren Jamie Kavanagh har nemlig vært involvert i tung narkotikakriminalitet.

Kampen til Kavanagh mot Bento skulle være den første kampen etter at faren hans, Gerard, og onkelen hans, Paul, ble drept. Begge var medlemmer i smuglerimperiet til Christy Kinahan.

Gerard ble skutt på en irsk bar i Spania i september 2014, mens Paul ble skutt ved sin egen bil på en parkeringsplass i Dublin i mai i fjor. Begge var mistenkt for å stikke unna penger fra Kinahans kokain-operasjon som har base i Spania.

Imperium Irske The Herald omtaler Kinahans imperium som det største kriminelle nettverket landet noen gang har sett, og at han driver det som et internasjonalt firma.

CLASH: Kampen, som hadde fått navnet «Clash of the Clans» skulle gå av stabelen National Stadium Dublin, en arena som tar 2000 tilskuere.
CLASH: Kampen, som hadde fått navnet «Clash of the Clans» skulle gå av stabelen National Stadium Dublin, en arena som tar 2000 tilskuere. Vis mer

Han skal ha sonet flere fengselsstraffer i en ung alder, blant annet for heroinsmugling, men benyttet denne tiden godt. Han skal blant annet ha lært seg både nederlandsk og spansk.

Sønnene hans, Daniel og Christoper ble begge arrestert av spansk politi i 2010 som følge av en internasjonal etterforskning, men ingen av dem ble siktet.

Avisa verdsetter det kriminelle imperiet til over 12 milliarder kroner.

Gjengkrig Daily Mail knytter fredagens skyting til drapet på Gary Hutch i september i fjor. Dette understøttes av at politiet i oktober sa til Vice at de fryktet et gjengoppgjør på et boksearrangement i november.

Daily Mail skriver også at ofrene for attentatet skal ha blitt advart av politiet om at livene deres var i fare. Dette bekrefter informasjonen irske Independent fikk i slutten av september om at Kinahan var ute etter flere av sine tidligere undersåtter.

Bakgrunnen for det er at gjengen til Kinahan skal ha tette bånd til flere treningsstudioer, deriblant MGM, der boksere forbereder seg på større kamper.

TRE GJERNINGSPERSONER: Nyhetsbyrået Associated Press skriver at to av attentatmennene var kledd i politiuniformer, mens den siste var utkledd som kvinne. Minst en av dem hadde en AK47. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/NTB Scanpix
TRE GJERNINGSPERSONER: Nyhetsbyrået Associated Press skriver at to av attentatmennene var kledd i politiuniformer, mens den siste var utkledd som kvinne. Minst en av dem hadde en AK47. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/NTB Scanpix Vis mer