-KNYTTER BÅND: Ubaydullah Hussain (t.v.), lederen for Profetens Ummah, skriver at han knytter bånd med Islam4UK, og la ut et bilde av seg og lederen Anjem Choudary(t.h.). Foto: Sara Estiri/Dagbladet / Luke MacGregor/Reuters/NTBScanpix
-KNYTTER BÅND: Ubaydullah Hussain (t.v.), lederen for Profetens Ummah, skriver at han knytter bånd med Islam4UK, og la ut et bilde av seg og lederen Anjem Choudary(t.h.). Foto: Sara Estiri/Dagbladet / Luke MacGregor/Reuters/NTBScanpixVis mer

- Knytter bånd med radikal islamistgruppe

Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain forteller på Facebook at gruppen knytter bånd med den britiske gruppa Islam4UK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før helga opplyste Ubaydullah Hussain, lederen av islamist-gruppen Profetens Ummah, på sin Facebook-side at hans gruppe og Islam4UK knytter bånd.

Islam4UK er en britisk islamistisk organisasjon, som i 2010 ble gjort ulovlig under landets nye terrorlovgivning, og lagt ned, i hver fall offisielt. Gruppen har hele tiden vært klar på at deres plan er å gjøre om Storbritannia til en islamsk stat under sharialovgivning.

Bilde Sammen med kommentaren la Hussain ut et bilde av det som tilsynelatende er Hussain selv, Islam4UKs leder Anjem Choudary, og Egzon Avdyli, som også er et framtredende medlem av Profetens Ummah.

Dagbladet vet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) er bekymret for kontakten mellom grupperingene.

Siv Alsén, seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste, vil ikke kommentere disse opplysningene.

- Vi vet at sentrale personer i ekstreme miljøer har et stort kontaktnettverk, både i Norge og i utlandet, sier Alsén.

Egzon Avdyli i Profetens Ummah sier at de ikke vil kommentere samarbeidet, og vil heller ikke bekrefte om de har vært i samtale med gruppas leder.

Etter det Dagbladet forstår skjedde ikke møtet denne uka.

Hussains forsvarer John Christian Elden sier han kun kan kommentere det strafferettslige.

- Deres eventuelle politiske valg får de svare for selv.

- Kamp mot myndighetene Profetens Ummah har innkalt til en pressekonferanse på mandag. Ubaydulla Hussain skriver i en pressemelding at de blant annet vil ta opp Profetens Ummahs «kamp mot myndighetene både på nasjonalt og internasjonalt plan».

Anjem Chaudrey er et kjent navn i britisk presse, men han har også ved flere anledninger blitt omtalt i Norge.

Sist i mai da han krevde at Mulla Krekar skulle slippes ut av fengsel, og oppfordret muslimer til å kidnappe nordmenn i utlandet fram til dette skjedde.

Varetekt Ubaydullah Hussain ble denne uka løslatt fra varetekt, etter å ha sittet fengslet siden slutten av oktober. Han er siktet for tre tilfeller av trusler.

Hussain selv mener at truslene er tatt ut av kontekst, og ikke var ment som trusler.

- Ingen nye trusler I går hevdet Dagsavisen at han hadde kommet med nye trusler mot avisas Fritt Ord-vinnende journalist Nina Johnsrud og en Aftenposten-journalist som ikke ønsker å stå fram offentlig. Dette ble avvist av Hussains forsvarer John Christian Elden.

- Det finnes ingen nye trusler. Han har stilt spørsmål ved om et demokrati kan tåle det han ble fengslet for, sier Elden.

Hussein la fredag ut en melding som ordrett gjentok trusselen som fikk ham fengslet i utgangspunktet. Meldingen ble lagt ut på hans egen Facebook-side, ifølge Dagsavise.

Elden tror ikke de kommer til å gjøre noe med saken.

- Politiet tåler selvsagt at deres egen siktelse gjengis offentlig. Slik er menneskerettighetene.

FACEBOOK: Ubaydullah Hussain la ut dette bildet av seg sev, Anjem Choudary og Egzon Avdyli, sammen med en kommentar om at Profetens Ummah knytter bånd med Islam4UK. Faksimile: Facebook
FACEBOOK: Ubaydullah Hussain la ut dette bildet av seg sev, Anjem Choudary og Egzon Avdyli, sammen med en kommentar om at Profetens Ummah knytter bånd med Islam4UK. Faksimile: Facebook Vis mer