Knytter Bondevik-partner til Saudi-Arabia

Tre av verdens ledende eksperter på Saudi-Arabia er krystallklare: De knytter Muslim World League (MWL) til det saudiarabiske regimet.

KONFERANSE: Mohammad al-Issa (i midten), leder for Muslim World League, på scenen under en konferanse i Genève arrangert av Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. Sheikh og Kjell Magne Bondevik har fått store beløp i støtte fra MWL - men avviser koblinger til Saudi-Arabia. Foto: Lars Eivind Bones
KONFERANSE: Mohammad al-Issa (i midten), leder for Muslim World League, på scenen under en konferanse i Genève arrangert av Høyre-politiker Aamir J. Sheikh. Sheikh og Kjell Magne Bondevik har fått store beløp i støtte fra MWL - men avviser koblinger til Saudi-Arabia. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt hvordan organisasjonen Muslim World League har overført over fire millioner kroner til en stiftelse drevet av Høyre-politikeren og forretningsmann Aamir J. Sheikh (51).

Derpå overførte stiftelsen drøyt tre av millionene til tidligere statsminister og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik (74), og hans organisasjon Oslosenteret.

Muslim World League er en internasjonal, religiøs organisasjon med hovedsete i Mekka i Saudi-Arabia. Både Bondevik og Sheikh bekrefter pengestrømmene. Men Bondevik sier hans honorar kommer fra stiftelsen Dialog For Fred, ikke MWL. Han viser til også til MWLs leder Mohammad Al-Issa, som sier at organisasjonen ikke har mottatt støtte fra Saudi-Arabia eller andre land de siste fem årene.

- Al-Issa har for øvrig understreket at de opererer uavhengig av saudiarabiske og andre lands myndigheter og er en «paraplyorganisasjon» for verdens muslimer, skriver Bondevik til Dagbladet.

Internasjonale eksperter med Saudi-Arabia og Muslim World League som spesialfelt, bestrider derimot at Muslim World League er uavhengig. De sier til Dagbladet at organisasjonen i stor grad er finansiert av og tilknyttet saudiarabiske myndigheter.

Ekspertene kommenterer på generelt grunnlag – uten å ha blitt forelagt Bondevik og Sheikhs navn.

PROFESSOR: Reinhard Schulze er professor ved Universitetet i Bern. Foto: Berkley Center
PROFESSOR: Reinhard Schulze er professor ved Universitetet i Bern. Foto: Berkley Center Vis mer

- Underlagt regimet

- Muslim World League (MWL) hevder å være uavhengig av den saudiarabiske regjeringen. Fakta er imidlertid at MWL opptrer som et semioffisiell fløy av Saudi-Arabia innenfor religionspolitikken, sier Reinhard Schulze til Dagbladet.

Han er er professor emeritus ved Universitetet i Bern, og en av verdens mest anerkjente eksperter på Muslim World League og Saudi-Arabia.

- MWLs øverste ledelse er stort sett alle underlagt regimet, som også finansierer driften til en betydelig grad. Det betyr at det også er politisk samarbeid, sier professoren.

At MWL er finansiert av saudiarabiske myndigheter, framgår også i Encyclopedia Britannia. Ifølge The Oxford Dictionary of Islam har organisasjonen «fungert som et talerør for den saudiarabiske regjeringen, som finansierer den».

Utenriksdepartementet til Saudi-Arabias nære allierte USA, beskriver også Muslim World League som «statsstøttet», mens FN skriver at «Kongeriket Saudi -Arabia er det ledende bidragsytermedlemmet i de muslimske landene som finansierer Muslim World League».

Professor Schulze sier at Muslim World League er sterkt tilknyttet saudiarabisk utenrikspolitikk.

- Mange av MWLs kontorer er tilknyttet – eller sågar identiske med – de kulturelle avdelingene hos saudiarabiske ambassadører. Det har ikke regimet forsøkt å legge skjul på heller. MWL bruker også ambassadører til å promotere sine egne saker, sier professoren.

Han sier at MWL skal fundere regimets utenrikspolitikk hos det islamske publikummet.

- Regimet trenger alltid legitimitet, og MWL hjelper til å med å gi dem dette, sier Schulze.

- Ved å ta imot relativt store donasjoner fra MWL – kan du fremdeles opptre uavhengig, eller er sjansen stor for at du vil føle press eller påvirkning fra saudiarabiske myndigheter?

- Det er svært lite sannsynlig at du kan beholde din uavhengighet. Selv om donasjonene ikke offisielt kommer med noe krav om å underlegge deg regimet, er det naivt å anta at støtten er betalt uten noen baktanke, sier Schulze.

Han mener at det i praksis gjelder «quid pro quo» - «noe for noe».

- Det ligger en forventning om at du ikke skal støtte politikk som kritiserer regimet og at du skal drive propaganda for regimet, og på den måten styrke regimets legitimitet i den islamske diasporaen. I dette ligger det også en forventning om at du skal støtte regimets utenrikspolitikk, sier professoren.

I en epost til Dagbladet skriver Bondevik at han ikke får penger av MWL, men av Stiftelsen Dialog for Fred.

- Jeg vil uansett alltid operere uavhengig av saudiarabiske myndigheter. Jeg vil aldri sette meg i en situasjon hvor jeg ikke kan si det jeg vil, skriver Bondevik.

Advarer norske politikere

- Saudi-Arabias grep om Muslim World League er godt kjent. Norske politikere bør derfor være bevisst på at de gjennom å motta penger fra denne organisasjonen blir knyttet til saudiske myndigheter, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty, til Dagbladet.

Hun uttaler seg om norske politikere generelt.

KRITISK: Ina Tin fra Amnesty - her under demonstrasjonen mot piskingen av bloggeren Raif Badawi utenfor Saudi-Arabias ambassade. Foto: Audun Braastad / NTB
KRITISK: Ina Tin fra Amnesty - her under demonstrasjonen mot piskingen av bloggeren Raif Badawi utenfor Saudi-Arabias ambassade. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

- Det er også godt kjent at Saudi-Arabia har et svært problematisk rulleblad når det gjelder respekt for menneskerettigheter. Det handler om mangel på ytringsfrihet, omfattende bruk av tortur og dødsstraff, urettferdige rettsprosesser, diskriminering av kvinner og knebling av kvinneaktivister, for å nevne noe, sier Tin.

Hun sier at «saudiske myndigheter bruker sine finansielle muskler aktivt for å renvaske sitt image internasjonalt.»

- De kjøper PR-rådgivning for store summer, de bruker midler på å tiltrekke seg positiv reklame gjennom å arrangere store sportsbegivenheter som Formel 1 senere i år, og de gir finansiell støtte til en rekke organisasjoner og kulturelle aktiviteter internasjonalt. De håper selvsagt på å påvirke den internasjonale opinionen i favør av det «reformvennlige» Saudi-Arabia under kronprins Muhammed bin Salman.

- Hvorfor mener du slik pengestøtte ikke er greit?

- Norske politikere som mottar finansiell støtte fra Muslim World League må være klar over at de risikerer å fungere som en brikke i Saudi-Arabias imagebygging. I seg selv kan det bidra til å svekke deres egen troverdighet når det gjelder menneskerettigheter, sier Ina Tin.

AVVISER: Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at MWL er en uavhengig organisasjon. Foto: Lars Eivind Bones
AVVISER: Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at MWL er en uavhengig organisasjon. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Statlig fond

Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at MWL er en uavhengig organisasjon.

- Vi forholder oss til hva MWL sier, at de er uavhengig av alle lands myndigheter, og har ikke sett dokumentasjon på noe annet. Vi har tillit til HE (His Excellencey, red. anm) Dr. Mohammad Bin Abudulkarim Al-Issa som er moderat muslim og en fredsforkjemper mellom muslimer, kristne, jøder og alle verdens religioner, skriver Sheikh i en e-post.

Den saudiarabiske ambassadøren til Norge, Amal al-Moallimi, skriver i en e-post til Dagbladet at Muslim World League finansieres fra et fond underlagt saudiarabiske myndigheter.

Fondet omtales som «the Endowment Investment Funds project» og ble lansert av det saudiarabiske statsorganet «The General Authority of Islamic Affairs and Endowments (GAIAE)» i juni 2018, ifølge Arab News.

organets nettsider hos saudiarabiske myndigheter ledsager bilder av kong Abdullah og kronprins Muhammed bin Salman grafikken med organets ambisjoner. Ambassaden bekrefter i en e-post til Dagbladet at det er dette organet som finansierer MWL.

Liten åpenhet

- Muslim World League var, og er, et statlig organ. Jeg tror ikke Muslim World League kan gjøre mye uten i det minste en taus godkjennelse fra regimet, sier den amerikanske forskeren Dr. Sarah J. Feuer.

Hun er en Midtøsten-ekspert tilknyttet Washington Institute For Near East Policy og Tel Avivs institutt for nasjonale sikkerhetsstudier.

Ifølge Feuer finansieres Muslim World League både av saudiarabiske myndigheter, bidrag fra medlemsland, og private donasjoner. Nøyaktig hvor mye av finansieringen som kommer direkte fra den saudiarabiske regjeringen er vanskelig å stadfeste, fordi det er svært liten åpenhet rundt finansieringen, ifølge Feuer.

Men den tilgjengelig dokumentasjon rundt finansieringen av Muslim World League tyder på en «robust og konsistent» støtte fra den saudiarabiske staten til organisasjonen, skriver hun i en omfattende rapport om organisasjonen.

Påvirkningskampanjer

Den profilerte, amerikanske islameksperten Natana Delong-Bas sier at Muslim World League har vært finansiert av den saudiarabiske staten siden sin opprettelse i 1962, for å bistå det saudiske regimet i å tjene verdens muslimske befolkning.

- Selv om organisasjonen hevder å være uavhengig, er den finansiert av saudiarabiske myndigheter, og det er den saudiarabiske regjeringen som utnevner lederne i organisasjonen, sier Delong-Bas.

Hun er førsteamanuensis ved Boston College i USA, og er både forsker, foredragsholder og forfatter.

EKSPERT: Natana Delong-Bas. Foto: Boston College
EKSPERT: Natana Delong-Bas. Foto: Boston College Vis mer

Natana Delong-Bas har markert seg med å argumentere for at wahhabismen, den erkekonservative statsreligionen i Saudi-Arabia, har fått for hard medfart i Vesten. Selv om hun har søkt å nyansere debatten rundt den saudiarabiske teologien, stiller hun spørsmål ved å motta penger fra Muslim World League.

- Saudiarabiske penger har lenge blitt kritisert for å spre ekstremistisk tenkning – med et premiss om at pengene automatisk vil omvende store folkemengder. Jeg tror ikke det er så enkelt, jeg tror ikke folk umiddelbart kjøper et religiøst budskap om de tar imot penger, sier hun.

Imagebygging

- Det betyr ikke at det ikke foregår påvirkningskampanjer, spesielt om en gruppe er avhengig av kontinuerlig pengestøtte. Både MWL og Det religiøse universitetet i Medina – som tar inn utenlandske studenter, og underviser dem i saudiarabisk religiøs tenkning – håper å bygge nettverk og drive påvirkning, sier Delong-Bas til Dagbladet.

Mohammad al-Issa, MWLs nåværende leder og Kjell Bondevik og Aamir J. Sheikhs samarbeidspartner, var justisminister i Saudi-Arabia fra 2009 til 2015, før han ble leder av MWL i 2016.

Han blir omtalt som moderat leder, en islamsk reformator og religiøs brobygger - noe han vektla selv i et intervju med Dagbladet i fjor.

MUFTI-setning inn her.

Delong-Bas sier at utnevnelsen av al-Issa til MWL-leder er et «oppmuntrende signal». Men understreker:

- Samtidig må vi også huske på at hans profil er ment å gi Saudi-Arabia et bestemt image i Vesten – som mer kosmopolitisk og Europa-vennlig.

- UAVHENGIG ORGANISASJON: Det framholdt MWLs leder Mohammad al-Issa i intervju med Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones
- UAVHENGIG ORGANISASJON: Det framholdt MWLs leder Mohammad al-Issa i intervju med Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Har store verdier

Dagbladet har intervjuet Muslim World Leagues leder Dr. Al-Issa, og også forelagt organisasjonen en rekke spørsmål skriftlig om finansieringen.

Al-Issa sier Muslim World League er en uavhengig, internasjonal organisasjon som styres et øverste råd med 60 medlemmer fra ulike land.

Han sier at organisasjonen ikke har mottatt finansiell støtte fra verken den saudiarabiske regjeringen eller andre stater siden han ble leder for fem år siden, fordi han ønsket å sikre organisasjonens uavhengighet.

Al-Issa sier ekspertene tar feil.

- Saudi -Arabia var blant de muslimske landene som tidligere støttet Muslim World League, og det var ikke bare Saudi -Arabia som støttet MWL. Dette ligner på de andre internasjonale organisasjonene. Imidlertid har det ikke vært støtte fra noen land de siste fem årene, ikke fra Saudi -Arabia eller noen andre land, sier al-Issa, via sin pressekontakt.

Han utdyper:

- Muslim World League har verdier i form av store eiendommer og produksjonslinjer i flere land, hvorav det meste går til humanitært arbeid.

- Hvor kommer disse verdiene fra, kommer det fra Saudi-Arabia?

- Tidligere har Muslim World League, som alle andre internasjonale organisasjoner, fått pengestøtte fra flere land, og ikke bare ett land, sier al-Issa.

- Muslim World League så viktigheten av å styrke sin uavhengighet når det gjelder finansiering, fordi den ikke trenger finansiell støtte.

REGENT: Kronprins Mohammed bin Salman - Saudi-Arabias mektigste mann. Foto: AFP / NTB
REGENT: Kronprins Mohammed bin Salman - Saudi-Arabias mektigste mann. Foto: AFP / NTB Vis mer

Muslim World League vil ikke gi Dagbladet tilgang til sine regnskaper, med henvisning til at de er private dokumenter, og at en offentliggjøring i tilfelle må godkjennes av organisasjonens øverste råd.

- Det sies sier at MWL er et verktøy for den saudiske regjeringen for å forbedre sitt image?

- Jeg respekterer synspunktene til eksperter, men de misforstår og trenger mer informasjon. Kanskje de tenker på MWL som det var før. MWL representerer alle islamske land, sier Al-Issa.

- Du var tidligere justisminister i Saudi -Arabia. Hvor sterke er båndene dine til Saudi -Arabia og kronprins Mohammed bin Salman?

- Selvfølgelig elsker jeg landet mitt, kongen min og kronprinsen min. Men jeg jobber i en internasjonal organisasjon, som er helt uavhengig og som ikke fungerer politisk, sier al-Issa til Dagbladet.

Når det gjelder hvem som velger lederne, sier MWLs generalsekretær Al-Issa til Dagbladet at han ikke velges av Saudi-Arabia, men av MWLs øverste råd, med 70 medlemmer fra ulike land.

Det rådet ledes for øvrig av stormuftien av Saudi-Arabia ifølge MWLs hjemmesider. Stormuftien er den høyest ansette religiøse myndigheten i Saudi-Arabia - og oppnevnes av den saudiarabiske kongen.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer